Hoş geldin Serçin

Latmus'tan sonra Türkiye'nin ikinci GPS ile izlenen yaban kedisi Serçin oldu. Yaban Hayatı Araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu, Serçin'le Latmos'un aynı alanı paylaştığını açıkladı. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de desteği ile yürütülen Saz Kedisi Projesi ile koruma altındaki türün beslenme ve alan kullanımına ilişkin daha fazla veri elde edilmesi hedefleniyor. Projede 10 bireye tasma ile uydu vericisi takılacak.

Serçin de tıpkı Latmus gibi adını yaşadığı coğrafyadan alıyor. Serçin’le ilgili bilgileri sosyal medya hesabından paylaşan Dr. Deniz Mengüllüoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Serçin ile tanışın. Adını Bafa kıyısındaki güzel bir köyden aldı. 1 yaşında genç bir saz kedisi. Biz gece 3.30da yakalanan tilkiye giderken 4.30’da kapana girdi. Tüm işlemleri yapıp GPS vericisini taktıktan sonra kendine gelmesini bekledik ve saldık. Serçin aynı zamanda bir umut! Alanda 1 yaşında bir bireyin olması yakınlarda halen üreme olduğuna işaret ediyor. Bu çok sevindirici. Serçin'i saldıktan sonra ilk veri indirme denemesini yaptık ve o da ne? Latmus da yakınımızdaymış ve ikisinin verisini aynı anda indirdik.”

KULLANDIĞI ROTALAR ORTAYA ÇIKACAK

Serçin tıpkı Latmus gibi bir erkek. Mengüllüoğlu, “Bu GPS vericisi Türkiye'de takip edilen ikinci saz kedisinin kendine alan bulmak için dağılım yaparken kullandığı rotalar, geçiş noktaları, beslenme sıklığı, karşılaşabileceği tehlikeler ve hatta sonrasında belki üreme durumu hakkında bilgiler sağlayacak” ifadesini kullandı.

Daha önce Latmus’tan elde edilen veriler, nesli tehlike altındaki türün alanlar arasında otoyollardan geçtiğini ortaya koymuştu. Mengüllüoğlu, “Habitatlar arasında bağlantı kopukluğu var ve hayvanlar geçiş yaparken belirli yollardan geçerken ne yazık ki araçların altında kalıyorlar. Bu GPS tasma verisi bize aslında 'Bu yolları geçişler için ne sıklıkla kullanıyorlar, araçlar ve trafik bu hayvanlar için büyük bir tehlike mi?' bunları gösterecek." demişti.

Sonraki Haber