HSK müfettişlerinden Adnan Oktar davası raporu

Adnan Oktar suç örgütü davasında bozma kararı veren hakimler ve diğer bazı hakim ve savcılar hakkında HSK müfettişlerince rapor hazırlandı.

Raporda bozma kararı veren heyet başkanının eşi olan eski başsavcı vekilinin, sanık avukatlarıyla telefon irtibatlarına da yer verildi. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) müfettişlerince, Adnan Oktar suç örgütü davasında görevli bazı hakim ve savcılar hakkında rapor hazırlandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nin, Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik, aralarında Oktar ve örgüt yöneticilerinin de bulunduğu 84'ü tutuklu 215 sanık hakkında yerel mahkemece verilen hükmün usulden bozmasına ilişkin kararı tartışılmaya devam ediliyor. Bozma sonrası yönelik görülen davada Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın ayrı ayrı 8 bin 658 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verilmiş ve bu karar istinaftan geçmişti. Ancak daha önce bozma kararı veren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi hakimlerine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

'SANIKLARI SUÇTAN KURTARMAYA YÖNELİK HAREKET ETTİLER'

Raporda Adnan Oktar silahlı suç örgütü üyeliğinden mahkûmiyet alan ve yargılama sırasında tahliye edilen sanıklardan Ferhunde Eda Babuna ve Meltem Daban'ın, örgütün hukuk grubu başkanlığı görevini devralan firari şüpheli Fatih Kılıç'ın bilgi ve katkısı dahilinde, dönemin 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman'a ve dosyayı incelemekte olan heyete ulaşma çabasında oldukları kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Rütbeli ve iş durumu müsait üyeler ve bu kapsamda örgütlü suçlar alanında ilk derece mahkemesinde uzun yıllar mahkeme başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet savcılığı tecrübeleri bulunan üyeler mevcut iken, 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman tarafından daire üyesi olduğu dönemde uzun süre aynı heyette görev aldığı, daha evvel cinsel suçlar ve örgütlü suçlar alanında özel bir ihtisas ve deneyimi de bulunmayan kıdemsiz üye hakim Derya Bayburtluoğlu'na dosyanın tevzi edilmiş olduğu, yine aynı dairenin en kıdemsiz üyesi hakim Ahmet Mahnaoğlu'nun da bu heyete dahil edilmesi ile birlikte rahatlıkla etki altına alınabilecek şekilde oluşturulan bir heyet tarafından dosyanın incelenmesinin sağlandığı, bu şekilde ilgili heyetin, çeşitli kişisel ve sosyal ilişkilerinin etkisi altında kalarak Adnan Oktar silahlı suç örgütünü ve bu örgütün üyesi olan sanıkları suçtan kurtarmaya yönelik yoğun ve sistematik kasıtla hareket ettikleri..."

SANIK AVUKATLARIYLA YAPILAN GÖRÜŞMELER

Raporda, Adnan Oktar davasında bozma kararı veren dönemin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman'ın eşi eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Önder Yaman'ın telefon görüşmesi yaptığı iddia edilen bazı kişilere ilişkin bilgiler de yer aldı. Raporda Önder Yaman'ın fiilen kullandığı GSM hattı ile sanıklardan Serdar Dayanık'ın avukatının kullandığı GSM hattı ile 24 Nisan 2019-8 Mayıs 2019 arasında 4 kez, Yaman'ın sanıklardan Gül Sinem Şener ve Nil Özlem Şener'in avukatı ile 24 Nisan 2019-8 Mayıs 2019 arasında 4 kez, Yaman'ın sanık Duygu Altınok'un avukatı ile 1 Aralık 2021-2 Şubat 2022 arasında 5 kez görüştüğü kaydedildi.

Sonraki Haber