'HTŞ’nin Afrin'e girişi Ankara’nın Şam ile uzlaşma taktiğidir'

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin sözde Eş Başkanlık Kurulu üyesi Aldar Halil, Türkiye ile Suriye arasındaki diyalog girişimlerini, Şam yönetiminin PKK/PYD ile uzlaşmaz tutumunu ve son günlerde Afrin'de yaşananları ANHA'ya değerlendirdi.

Türkiye'nin Suriye Hükümeti ile normalleşme yönünde adımlarına devam edeceğini kaydeden Halil, şöyle devam etti: “Türkiye Şam Hükümeti'ne yönelik kimi adımlar atacak. Bazı grupları dünyaya resmi olarak ‘Suriye muhalefeti’ diye tanıtıp, onlarla kendilerine göre çözüm geliştirmek istediler, hatta ‘geçici hükümet’ ilan ettiler. Ancak Türkiye şimdi onları etkisiz hale getirmek istiyor. Bununla da Şam Hükümeti'ni ikna etmeye çalışıyor.”

HTŞ'NİN AFRİN'E GİRİŞİ

HTŞ’nin Afrin’e girmesinin de bu sürecin bir parçası olduğuna işaret eden Halil, “Bir yandan Türk Devleti İdlib’in yükünü hafifletirken, Şam Hükümeti de Bab el Hava kapısını ele geçirmeye hazırlanıyor. Diğer taraftan Türk Devleti, İdlib’in bazı bölgelerini terk etmesi için HTŞ’ye Afrin gibi bir yer vermek istiyor. Bundaki amaç Şam Hükümeti'yle uzlaşmanın bir yolunu bulmaktır.” dedi.

Suriye Hükümeti'nin de buna karşı gelmeyeceğini kaydeden Halil, “Şam Hükümeti de ‘Bu alanlar zaten benim elimde değil, zayıf durumdayım. 24 saat benimle savaş halinde olan Türk Devleti, benimle masada oturacak duruma gelecek.’ diyerek bunu bir başarı olarak görüyor. Başka bir şey de umurunda değil.” ifadelerini kullandı.

ANKARA'NIN TALEPLERİ

Ankara’nın, Suriye Hükümeti'ne Adana Anlaşması’nın yenilenmesi talebinde bulunduğunu söyleyen Halil, “Adana Anlaşması’na bazı şeyler eklemek istiyorlar. Daha önce Türk Devleti'nin Suriye topraklarına 10 kilometre girmesine izin verilmişti. Şimdi 30 kilometreye bile razı değil. Şam Hükümeti ona ‘hayır’ diyecek durumda değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Halil sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özerk Yönetim ve Şam Hükümeti masaya oturmalı. Oturursak bir çözüm geliştirebiliriz. Aynı fikirde olmadığımız bazı konular var. Ama çözebileceğimiz birçok sorun da var. Biz Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz, Şam Hükümeti de istemiyor. Ancak Şam Hükümeti hala merkeziyetçi anlayışta ısrar ediyor, çözümden uzak duruyor. Çözüm isteseydi, kanaat önderlerini Özerk Yönetim'e karşı toplamazdı.”

TERÖRİSTLER TEDİRGİN

Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma sinyalleri, Suriye'nin kuzeyindeki teröristleri tedirgin etti. Yakınlaşmanın ana hedefinin sözde “özerk yönetim”i bitirmek olduğunu belirten teröristler, bunun tamamlayıcı bir savaş pratiği olduğunu kaydetti.

Terör örgütünün sözde “özerk yönetimi”nin çatısı altında bulunan Geleceğin Suriye Partisi'nin başkanı Thamer al-Shammari, önceki gün Deyrezor'da North Press'e konuştu. Son dönemde Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın açık olduğunu kaydeden Shammari, ana hedefin ise “özerk yönetimi bitirmek, kuzeydoğu Suriye'deki önde gelen kişileri hedef almak ve bölgedeki güvenlik ve istikrarı baltalamak” olduğunu söyledi. Shammari, “Bu yakınlaşma, Fırat Nehri'nden Suriye'ye gelen suyu kesen, kuzeydoğu Suriye'deki bölgeleri kontrol eden ve demografisini değiştiren Türkiye'nin başlattığı tamamlayıcı bir savaştır.” ifadelerini kullandı. Shammari'ye göre, bu yakınlaşma yoluyla Ankara, kuzeydoğu Suriye'ye operasyon için uluslararası destek arıyor; Şam ise izolasyonunu kırmaya çalışıyor.

Sonraki Haber