HÜDA PAR Meclis'te Türklüğe kafa tutacak
Cumhur İttifakı ile Meclis’e girecek olan HÜDA PAR, anayasa değişikliği istiyor. Partinin GİK üyesi Genç, 'Anayasa'daki Türklük vurgusu kaldırılsın, anadilde eğitim olsun istiyoruz. 'Ne mutlu Türküm' diyene gibi itici ve ayrıştırıcı sözler kaldırılsın. Meclis'te bu hususta cesur davranacağız.' dedi.
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Sözcüsü Serkan Ramanlı, "Biz ittifakı, kendi doğrularımıza sahip çıkarak, siyasetimizi Meclis çatısı altında yürütebilmenin bir imkânı olarak değerlendiriyoruz." dedi. AK Parti, MHP eli ile Meclis'e girecek olan HÜDA PAR'ın Meclis çatısı altında yürüteceği siyasetlerin başında "sivil anayasa" geliyor. Partinin Genel İdare Kurulu üyesi Cemil Genç de Meclis'te programlarını "cesaretle" savunacaklarını söyledi.
'AK PARTİ KABUL ETTİ'
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Ramanlı, BBN Türk yayınında Nisanur Çaydan'ın sorularını yanıtladı. Ramanlı, "İttifak görüşmelerine başlarken de 'biz olarak, kendimiz kalarak ittifakta yer alırız' dedik. AK Parti’de de kabul gördü. İttifakı, kendi doğrularımıza sahip çıkarak, siyasetimizi Meclis çatısı altında yürütebilmenin bir imkânı olarak değerlendiriyoruz." dedi. AK Parti listelerinden Meclis'e girecek olan HÜDA PAR'lıların cebinde anayasa teklifi var. HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi Cemil Genç, önceki gece Hizbullah'a yakın Rehber TV'ye konuk oldu. Cemil Genç, "Kürt meselesi nasıl çözülecek?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Sakınılan hakların kendilerine verilmesi ile sorun ortadan kalkacak. Anayasa'daki Türklük vurgusu kaldırılsın, anadilde eğitim olsun. Kürtler, TRT Kürdi, Andımızın kaldırılması, seçmeli dersler gibi bir takım kazanımlar elde ettiler. Bunların anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Said Nursi, Şeyh Sait, Seyit Rıza gibi Kürtlerin kıymet verdiği insanların mezar yerleri açıklanmadı, bunlar açıklansın. 'Ne mutlu Türküm' diyene gibi itici ve ayrıştırıcı sözlerin kaldırılmasını istiyoruz. Biz Meclis'te olduğumuz zaman bu hususta cesur davranacağız, halkımız bize inansın."
SİVİL ANAYASA
HÜDA PAR, kurulduğu 2012 yılından bu yana anayasa değişikliğini savunuyor. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 Şubat 2021'de "Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir." sözlerine destek vererek bu konuda çalıştıklarını ilan etmişti. HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi Cemil Genç de önceki gece katıldığı yayında kuruldukları 10 yıl içinde görüşlerinin değişmediğini söyledi. HÜDA PAR'ın savunduğu yeni anayasada "Türk milleti" yok, "anadilde eğitim" var. HÜDA PAR, "anayasada ideoloji olmasın" diyor, 100 yıllık cumhuriyetle hesaplaşıyor. Partinin anayasaya ilişkin önerileri şöyle:
- Vesayetten ve ideolojiden arınmış, sivil ve adil bir anayasa acilen yapılmalıdır. HÜDA PAR olarak 2017 yılında yapılan referandumda değişikliğe destek vermemizin en önemli nedenlerinden biri bu değişikliğin tamamen yeni bir anayasa yapmanın yolunu açacak olmasıydı. Tamamen yeni sivil bir anayasa yapmak mümkündür.
- Yeni anayasanın başlangıç bölümü kısa ve öz olmalıdır. Etnik vurgu yapılmaksızın insani hak ve hürriyetlere kuvvetli bir vurgu yapılmalıdır.
DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELER
- İdeoloji dayatmamalıdır. Hem seçilecek milletvekillerinin hem de devletin değişik kademelerinde görev alacakların yemin metni değiştirilmelidir. Bir ideolojiye bağlı kalınacağına değil, toplumun faydasına çalışılacağına yemin edilmelidir.
- Anayasada hiçbir madde değiştirilemez olmamalı. Cumhuriyetin, bin yılı aşkın bir geçmişin mirası üzerine bina edildiği unutulmamalı; 1921, 1924 ve hatta 1961 anayasasında olmayan, 1980 askeri darbesi sonrasında “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” maddeye yapılan ilavelere “kurucu irade” muamelesi yapmak gibi bir yanlışa düşülmemelidir.
VATANDAŞLIK TANIMI
- Vatandaşlık tanımı değiştirilmeli. Yeni anayasada temel hak ve hürriyetlerin düzenlendiği kısımda “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin bu haklardan eşit bir şekilde yararlanmasının temini devletin görevi, yükümlülüğü, varlık ve meşruiyet nedenidir.” şeklinde bir madde veya fıkraya yer verilmelidir. Böylece hem vatandaşlık tanımı ile ilgili tartışmaların son bulması sağlanmış hem de hak ve hürriyetlere kuvvetli bir vurgu yapılmış olur.
- Vesayet kurumlarına son. Darbecilerin anayasaya yerleştirdiği en önemli vesayetler resmi ideoloji vesayeti, askeri vesayet ile bürokratik vesayettir. Tüm vesayetlerin ve vesayet kurumlarının yasal dayanağı ve kaynağı darbe anayasasındaki ideolojik vesayettir. Darbecilerin ideolojik vesayetin muhafızı olarak anayasaya yerleştirdiği vesayet kurumları anayasal kurumlar olmaktan çıkarılmalıdır.
- Hiç kimse inancına aykırı davranmaya zorlanmamalı. İnanç ve ibadet hürriyeti sağlanmalı; hiç kimsenin dini inancının emir ve yasaklarına aykırı davranmaya zorlanamayacağı anayasal teminat altına alınmalıdır.
ANADİLDE EĞİTİM
- Anadilde eğitim herkes için insani bir haktır. Bu hak anayasada teminat altına alınmalıdır.
- “Islah Edilmiş Başkanlık Sistemi” ile Meclis'in yetki ve itibarı artırılmalıdır.
PKK KANALINDA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ
HDP/PKK da anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesini istiyor. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere HDP'nin yöneticileri bunu defalarca dile getirdi. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, 2015'te PKK'nın televizyon kanalı İMC Tv'de "Anayasa'yı değiştirelim.” demişti. Kılıçdaroğlu, “2. ve 3. maddeleri mesela” diye araya girilmesi üzerine “Tabi. Söyledik bütün bunların tamamını. Buyurun gelin yapalım bunların hepsini.” yanıtını vermişti.