Hükümet de kiradan şikayetçi!

Fahiş kira artışları vatandaşı canından bezdirdi. Sadece konutta değil OSB'lerde de yıllık kira artış oranı yüzde 111’i buldu. Cumhurbaşkanı kira artışlarına karşı adım atacaklarını bildirdi. İçişleri Bakanı 'Şikayet edin.' çağrısı yaptı. Vatan Partisi ise kiraları üç yıl süreyle dondurmayı önerdi

Enflasyon yüzünden konut yatırım aracı olunca kiralar da uçmaya başladı. Vatandaşın düşen alım gücünü artırmak için asgari ücrete yılda iki kez zam yapılınca kiralık konut fiyatları da bundan etkilendi. Hayat pahalılığı yüzünden aldığı kira ile geçinemeyen ev sahipleri kiracılarından yüksek zamlar talep etmeye başladılar. Enflasyon oranında yapılan zamlar kabul edilebilir seviyede olurken, fırsatçılık ağır bastı. Ev sahipleri gerek yabancı ilgisi gerekse “çıkarsa ev bulamaz.” baskısı sayesinde kiracılarına yüzde 100'leri aşan hatta bazılarında yüzde 200'leri bulan zamlar dayattılar. Gerek sosyal medyada gerekse çevremizden yaşadığımız örnekler oldukça fazla. Toplumda ciddi bir rahatsızlık yükseliyor. İş o hale geldi ki; birden fazla evi olanlardan yüksek vergiler alınması ve hatta onlarca evi olanların konutlarına kamu adına el konulmasını talep edenler de var.

KONUT YÜZDE 200'E DAYANDI

BETAM'ın çalışmasına göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 189.5 olurken ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 86.9 TL’ye yükseldi. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 138.5, Ankara’da yüzde 153, İzmir’de ise yüzde 182.1 oldu. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 116.9 TL, Ankara’da 60.7 TL, İzmir’de ise 84.6 TL olarak ölçüldü. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı. Kiralık konut talep göstergesi ocak ayına kıyasla yüzde 34.9 arttı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 48.4 yüksek.

EN YÜKSEK ARTIŞ ADANA'DA

Artışlar sadece konutla da sınırlı değil. İşletmeler ve cadde mağazaları da bundan payını alıyor. Ancak üretim için esas olan organize sanayi bölgelerindeki (OSB) artış dikkat çekiyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. 18 ildeki 31 organize sanayi bölgesinin yıllık ortalama kira artışlarını, doluluk oranlarını, yıllık ortalama arsa değer artışlarını ve geri dönüş sürelerini araştırdı. Buna göre, Adana yüzde 189’luk artış oranıyla ilk sırada yer alırken, İzmir yüzde 176 ile ikinci, Manisa yüzde 175 ile üçüncü oldu. 31 OSB’nin ortalama artış oranı yüzde 111 olarak hesaplandı. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, arsa tahsislerinin tamamlanmasıyla birlikte sınırlı fabrika arzı, inşaat maliyetlerindeki artış ve talepteki hareketliliğin artışta önemli rol oynadığını belirtti. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar ve endüstriyel yapılara artan taleplerin geri dönüş sürelerinde artışa yol açtığını belirten Maya, “Marmara Bölgesi’nde geri dönüş süreleri 14.5-17.5 yıl aralığında iken Karadeniz hariç diğer bölgelerde geri dönüş sürelerinin 17-21 yıl aralığında değiştiği görünüyor. Arsa değerlerinin doluluk oranının yüksek olması ise sınırlı arsa arzı ve talep artışından olumlu etkileniyor.” dedi.

'BU İŞİN ÜZERİNE GİDECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, büyük şehirlerde kiraların ciddi manada yükseltildiğini gördüklerini belirterek, "Bu vicdani değil, ahlaki, insani değil. Yani bu bir fırsatçılıktır. Bu fırsatçılığa da yasal düzenlemelerle kesinlikle izin vermeyeceğiz." mesajı verdi.

Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin yaptığı açıklamada, "Depremzedelerimizin iki dairesi vardı, ikisi de yıkıldı. Bir tanesi için hak sahibi olarak yenisi tekrar yapılıyor. Diğerleri için ise ya rezerv alanlardan ya da kentsel dönüşüm teklif ediliyor. Konutların dağılımı da kurayla belirleniyor. Şehirlerimizde inşa edilen yeni yerleşim alanlarıyla, yeni cazibe merkezleri ortaya çıktığı için ev sahibi olmak da kiralık ev bulmak da daha kolay hale geliyor. Bu arada bir de maalesef üzülüyoruz, inşallah seçimden sonra bu konuda işin üzerine gideceğiz, kiraların büyük şehirlerde ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz." dedi.

PERİNÇEK: ENFLASYONU DİZGİNLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçen günlerde Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde kira fiyatlarının 2-3 kat arttığına dair tespitlerin bulunduğunu, vatandaşların bu konuda CİMER, 112 Acil Çağrı Merkezi, karakollar ve kaymakamlıklara başvurabileceğini belirtti.

Kira artışlarına çözüm önerisi ise Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten geldi. Seçim programını açıklayan Perinçek, iktidara gelmeleri halinde bugünkü kiraları 3 yıl süreyle donduracaklarını bildirdi. Vatandaşın kira sorunu yaşadığına dikkat çeken Perinçek, "Üç yıl süre ile bugünkü kiraları donduruyoruz. Üç yıl boyunca Türkiye'nin hiçbir yerinde kira artmayacak. Bu, aynı zamanda enflasyonu dizginlemek bakımından da çok önemli. Yeni sözleşmeler için de tavan bedel saptıyoruz. Bu tavan bedellerin izlenmesi için de kira izleme kurulları kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber