Hükümet kan kaybediyor

Almanya’daki bütçe krizi vatandaşa fatura edildi.

Almanya’da bütçede açılan deliğin kapatılması için bir aydır yoğun mesai harcayan koalisyon ortakları sonunda uzlaşmaya vardı. Hükümet çareyi birçok ürüne zam getirmede ve devlet yardımlarını kesmede buldu. Uyguladığı ekonomik ve siyasi programlar ile güç kaybeden Alman hükümetinin koltuğu daha da fazla sallanacağa benziyor...

Almanya'da koalisyon hükümeti, haftalar süren müzakerelerin ardından 2024 yılı bütçesini kabul etti. Bütçe, 17 milyar avroluk açıkla gelecek yıla taşındı. Uzlaşma 2024'te pek çok şeyin pahalı olması, bazı devlet yardımlarının kesilmesini beraberinde getirecek.

Bütçede en büyük kesintiler, iklim ve dönüşüm fonunda yapıldı. Fonun gelecek yıl için 12 milyar avro azaltılacağını söyleyen Başbakan Olaf Scholz, 2027 yılına kadar kesintilerin 45 milyar avroya ulaşması beklendiğini belirtti.

Bu kesintiler, iklim kriziyle mücadele ve enerji dönüşümü için ayrılan kaynakların önemli ölçüde azalacağı anlamına geliyor. Örneğin, elektrikli otomobil satın alma desteğinin süresi planlanandan daha erken sona erecek. Bu, elektrikli otomobillere olan talebin azalmasına ve iklim değişikliğiyle mücadelenin zorlaşmasına neden olabilir.

Bütçede yapılan diğer kesintiler de, iklim krizi ve Ukrayna savaşının etkilerini yansıtıyor. Örneğin, iç hat uçuşlarına gazyağı vergisi getirilecek. Bu da, havayolu seyahatinin daha pahalı olmasına ve karbon emisyonlarının artmasına neden olabilir.

UKRAYNA’YA 8 MİLYAR AVRO AYRILDI

Ukrayna'ya yardım için ayrılan bütçe ise 8 milyar avro olarak planlanıyor. Bu, Rusya-Ukrayna Savaşının devam etmesi halinde bütçe krizinin daha da derinleşebileceğini gösteriyor.

Almanya'da 2024 yılı bütçesi, iklim krizi ve Ukrayna savaşının etkilerini yansıtıyor. İklim krizi ile mücadele için ayrılan kaynakların azalmasıyla, bu alandaki ilerlemenin yavaşlaması bekleniyor. Ukrayna savaşının ise enerji fiyatlarının artmasına ve bütçe açığının genişlemesine neden olması bekleniyor.

BÜTÇEDE YAPILAN KESİNTİLER

Hükümet bütçe açığını kapatabilmek için birçok yardımda kesintiye gitti. Bunlardan bazıları şunlar oldu: Deutsche Bahn'ın demiryolu ağının yenilenmesine yönelik destek artık fondan finanse edilmeyecek. İklime zarar veren sübvansiyonlar 3 milyar avroya kadar azaltılacak. Elektrikli araba satın alma bonuslarının süresi planlanandan daha erken sona erecek. Güneş enerjisi finansmanında da kesintiler olacak. İşgücü piyasasında 1,5 milyar avro daha tasarruf edilecek. Elektrik şebekesi ücretlerine yönelik planlanan devlet desteği artık geçerli olmayacak. CO2 fiyatının da, gelecek yıl yeniden bir önceki hükümetin planladığı 45 avro seviyesine yükselmesi bekleniyor. İç hat uçuşlarına gazyağı vergisi getirilecek.

BÜTÇE KRİZİ NEDEN DERİNLEŞTİ

Almanya’nın Ukrayna’ya verdiği destek ve bununla beraber yaşanan enerji ve ekonomik kriz bütçe açığını daha da genişletti. Son olarak da Anayasa Mahkemesinin kararı hükümeti zorladı. Anayasa Mahkemesinin, koronavirüs salgını döneminden kalma 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararını Anayasaya aykırı bulmasının ardından, Alman federal hükümeti bütçe kriziyle karşı karşıya kaldı. Karar, 2024 yılı federal bütçede yaklaşık 17 milyar avroluk bir açık yarattı. Bu, koalisyon ortaklarını planlarını yeniden değerlendirmeye zorlayarak bütçe krizini derinleştirdi.

Erken seçim sinyali: Güven oylaması çağrısı

Almanya'da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz'a, gelecek yılın başında Federal Meclis'ten güvenoyu çağrısında bulundu. Merz, Scholz'a, Yeşiller Partisi'nin koalisyon içindeki tavrına daha ne kadar izin vereceğini sordu. Merz, "Yurt içi ve yurt dışında itibarınızın ve otoritenizin son kalıntılarını da tehlikeye atıyorsunuz" dedi. Merz, Scholz'a, kasım ayının başında eyalet başbakanları ile mutabakata varılan 'yasa dışı göçün azaltılmasına yönelik paketi' ocak ayında Federal Meclis'e sunması çağrısında bulundu. Muhalefet lideri, 2024 federal bütçesine ilişkin Scholz'u 'hile yapmakla' suçladı. Scholz'un Ukrayna'daki durumla ilgili trafik ışıklarının önümüzdeki aylarda yeniden acil durum ve borç freninin askıya alınacağının sinyalini vermesini eleştirdi ve 'buna izin vermeyeceklerini' söyledi.

Hükümete güven yerle bir oldu

Almanya'da bir ankete göre hükümetten memnun olmayanların oranı yüzde 82'ye yükseldi. ARD televizyonunun anketinde koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 14'e düştü. Yeşiller Partisi oylarını bir puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oyları yüzde 4'te kaldı. Öte yandan, Başbakan Olaf Scholz'un çalışmalarından memnun olanların oranı yüzde 20'ye kadar geriledi.

Sonraki Haber