Hükümet zam teklifini açıkladı! Sendikalardan peş peşe açıklama
Memurların zam pazarlığında ikinci toplantı yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin ilk zam teklifini açıkladı. Teklif sonrası sendikalardan art arda zam oranına tepki geldi.
Toplamda yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan pazarlık süreci ikinci toplantı ile devam etti. 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde, hükümet kanadı ilk zam teklifini açıkladı.
HÜKÜMET ZAM TEKLİFİNİ AÇIKLADI!
Memur ve memur emekliliklerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belli olacağı 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet kanadı ilk zam teklifini kamuoyuyla paylaştı.
Toplu sözleşme görüşmelerinin 2. toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şunları söyledi:
Masaya taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Kamu işveren heyeti olarak teklifimiz; 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9. 2025 içinse ilk 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 5’tir. Böylece, enflasyon tahminlerini de dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci 6 aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır
“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINDA YÜZDE 141,8 ARTIŞ SAĞLADIK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde sözlerine şöyle devam etti:
Bilindiği gibi 2023 ocak ayında kamu görevlilerimize yüzde 13,5 ilave refah payı vererek artış oranını yüzde 30'a yükselttik. Ayrıca temmuz ayında 8 bin 77 lira seyyanen zam yaparak en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükselttik. Böylece 2023 yılı toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141,8 oranında artış sağladık. Gerek ocak ayında gerekse temmuz ayında yaptığımız artışların enflasyon farkı hesabı dikkate alınmadan ilave refah olarak verildiğini özellikle vurgulamak isterim. Böylece Merkez Bankası'nın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi de öngörüyoruz. Oluşacak bu enflasyon farkının 2023 yılında verilen zamların ilave refah payı olarak verilmesinden kaynaklandığını da vurgulamak isterim. Kamu işçilerimizle imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024 yılında ilk altı ay için yüzde 10, sonraki altı ay için yüzde 10 artış yapacağımızı mayıs ayında imza altına almış bulunmaktayız. Bunun dışında bildiğiniz gibi 6 Şubat'ta yüzyılın afetini yaşadık. Yaşadığımız depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğunu da dikkate almamız gerekmektedir. Dolayısıyla açıklayacağım 2024 yılı zam tekliflerimizin de bu çerçeve içinde değerlendirilmesini özellikle ifade etmek istiyorum.
MEMUR-SEN'DEN TEKLİF SONRASI AÇIKLAMA
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın hükümetin zam teklifinin ardından açıklamalarda bulundu. Yalçın şunları söyledi:
Kamu işveren heyetinden beklediğimiz teklif 21 gün sonra beklemediğimiz bir şekilde geldi. Gelen teklifi bu anlamda olumlamamız mümkün değil. Merkez Bankası’nın 2024 için enflasyon hedefini 33’e güncellediği bir yerde gelen teklif 23. Bu teklif, kamu çalışanlarının talebini karşılayacak bir teklif değil. Bu rakamlar beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Dolayısıyla teklifin revize edilmesi gerekiyor. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir. Önümüzde süreç var, teklif revize edilmeli. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Gelen teklifin, Merkez Bankasının enflasyon tahmininin 10 puan altında olmasını kabul etmiyoruz
KAMU-SEN DE TEKLİFE KARŞI ÇIKTI
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ardından hükümetin zam teklifine dair konuştu. Kahveci şunları dile getirdi:
Bu teklif, kamu çalışanlarının talebini karşılayacak bir teklif değil. Dolayısıyla teklifin revize edilmesi gerekiyor. Yüzde 10’luk refah payı talebimiz vardı. Bu konuda bir gelişme olmadı. Bayram ikramiyesi talebimizde de bir gelişme olmadı. Bu toplu sözleşme sürecinde müjdeli bir haber vermek istedik ama olmadı. Çarşı ve pazarın durumu, ülkenin ekonomik gerçekleri ve son yıllarda alım gücü en çok düşen kesimin memur ve memur emeklileri olduğu gerçeğinden yola çıkıldığında teklif edilen bu zam oranının kabul edilmesi mümkün değildir. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları ve Merkez Bankası'nın önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri dikkate alındığında kamu işveren tarafının daha gerçekçi tekliflerle masaya gelmesini bekliyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerimizin arkasındayız. Bu ekonomik gerçeklere karşın teklif edilen bu zam oranını kabul etmeyeceğimizi şimdiden ilan ediyor, kamu işveren tarafının bir sonraki toplantıya revize ve kabul edilebilir bir teklifle gelmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah talebimiz karşılık bulur.
KESK TEKLİF SONRASI İŞ BIRAKCAK
7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ardından hükümetin zam teklifi oranına KESK’ten de tepki geldi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil şunları söyledi:
Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir. Çalışma Bakanı iktidarın kamu emekçilerinin 2024-2025 tis taleplerine ilişkin ilk teklifini açıkladı. Buna göre: 2024 yılı ilk altı ayı için %14, ikinci altı ay için %9, 2025 yılı ilk altı ayı %6, ikinci altı ay için %5 olmuştur. Dağ fare bile doğurmamıştır! Bu teklif sefalet katlanarak devam etsin anlamına gelmektedir. Kabul etmiyoruz. Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz.
GÖRÜŞME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.
MEMURLAR NE İSTİYOR?
Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.