Hulusi Akar ve Yaşar Güler Bağdat'ta: Masada Sincar var

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler sürpriz bir şekilde Bağdat’a gitti. Iraklı yetkililerle yapılacak görüşmelerin ana gündeminin teröre karşı işbirliği ve Irak’ın, özellikle de Sincar ve Mahmur’un PKK’dan temizlenmesi olduğu öğrenildi.

Akar ve Güler’in Bağdat ziyaretinin Ömer Çelik’in, “Irak merkezi hükümeti Sincar’a bir operasyon yaparsa Türkiye’nin destek verebileceği” yönündeki açıklamasından kısa süre sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Akar ve Güler’in gündeminde Sincar’ın yanı sıra çevresinde 2 kampı bulunan, içeride de PKK’nın etkili olduğu BM’nin Mahmur Kampı'nın da bulunduğu ifade edildi.

İŞBİRLİĞİ MESAJI

Akar ilk ziyaretini Savunma Bakanı Cuma Anad’a yaptı. Akar görüşmede yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak arasında kardeşlikten öte akrabalık bağlarının olduğunu belirterek, bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini vurguladı. Akar, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki zorlukları birlikte yenebiliriz. Her açıdan dünyanın en güzel coğrafyası olan Ortadoğu coğrafyasını, bölgemizi barış ve güvenliğin merkezi haline getirebiliriz. Irak’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, esenliğine ve refahına saygılıyız. Irak’ın siyasi birliği bizim için esastır. Her zaman samimiyetle ifade ettiğimiz gibi bizim tek amacımız halkımızın güvenliği, sınırlarımızı korumak, sınırlarımız dahilinde barış ve refah içinde yaşamak, hak ve menfaatlerimizi savunmaktır. Hiçbir komşumuzun toprağında gözümüz yoktur.“ Irak’ın kuzeyindeki terör varlığının iki ülke için de önemli bir tehdit olduğunu vurgulayan Akar, “Terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliği ve koordinasyon çok önemli rol oynamaktadır. Irak ile her türlü işbirliğine hazırız” dedi. Akar ve Güler daha sonra Cumhurbaşkanı Berham Salih, Başbakan Mustafa Kazimi ve İçişleri Bakanı Osman Ganimi ile de görüştü.

TÜRKİYE KARARLI

Akar ve Güler’in yaptıkları görüşmelerde, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Irak topraklarından, özellikle de Sincar’dan bir an önce temizlenmesi konusunda kararlı olduğunu bir kez daha dile getirdikleri öğrenildi. Iraklı yetkililerden edinilen bilgiye göre, Akar ve Güler, terör örgütünün Türkiye’ye yönelik tehditlerinin önlenmesi için gerekli tüm adımları atacaklarını, terör örgütünün Irak topraklarından, özellikle de Sincar’dan çıkarılması için Irak yönetimi ile işbirliği içinde hareket etmek istediklerini Irak yönetimine bir kez daha ilettiler. Iraklı yetkililerin açıklamalarına göre de Akar, bu konuda hızlı hareket edilmemesi halinde bundan Irak’ın da zarar göreceği uyarısı yaptı, vakit geçirmeden harekete geçilmesini istedi.

ANKARA’DAKİ GÖRÜŞMELERİN DEVAMI

Bu arada, Irak Başbakanı Kazımi’nin Türkiye ziyareti sırasında Irak topraklarında faaliyet gösteren terör örgütü PKK’nın durumunun ele alındığını kaydeden kaynaklar, şu bilgiyi veriyor: “Türkiye içeride PKK’yı önemli ölçüde temizledi. Dağa çıkışlar büyük ölçüde durdu. Kandil bölgesi de Türkiye sınırına yakın bölgeler de sürekli kontrol altında. Hareketsiz kalan PKK’nin bir bölümü Kandil’in güneyine İran sınırına kaçarken, bir kısmı Süleymaniye, Erbil, Kerkük gibi şehirlerin çevresine yöneldi. Önemli bir bölümü de ABD üslerinin yakınındaki Sincar bölgesine yerleşti. Burayı yeni Kandil haline getirmeye çalışıyor. Kazımi ile Ankara’da bu konu ele alınmıştı. Daha sonra bazı hareketlenmeler oldu. Ancak gelinen nokta kimseyi memnun etmiş değil. Bu ziyaret Ankara’da yapılan görüşmelerin ve alınan kararın devamı.

PKK TELAŞLANDI

Milli Savunma Bakanı Akar’ın Genelkurmay Başkanı ile birlikte ani Bağdat ziyareti PKK’yı da telaşlandırdı. PKK’lıların görüşme ile ilgili Bağdat’tan bilgi almaya çalıştıkları belirlenirken, Sincar’a yönelik ani bir operasyon endişesi yaşadıkları öğrenildi. Bu arada ziyaret sonrası bölgedeki tüm PKK’lılara dikkatli olmaları, güvenlik konusunda alarm durumuna geçmeleri konusunda talimat verildiği iddia edildi.

ABD PKK’YA KALKAN

Barzani ile PKK’nın arasının iyi olmadığını, Erbil’de Türk diplomatın öldürülmesinden sonra Barzani yönetimi ile PKK arasındaki “çatışmama anlaşmasının” bittiğini ifade eden kaynaklar, Barzani ile Irak Merkezi yönetimi arasında Sincar’ın PKK’dan temizlenmesi konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen henüz sonuç alınamadığını bildirdiler. Bölgede Haşdi Şabi’nin de önemli bir gücü olduğunu belirten kaynaklar, Irak Başbakanı Kazımi’nin, Haşdi Şabi’yi PKK ile dengeleme politikasına yöneldiğini, Amerikalıların da PKK’yı korumak için bu politikaya destek verdiğini söylediler. Amerikalıların Haşdi Şabi üzerinden PKK’ya kalkan olmaya çalıştığını belirttiler.

FIRAT’IN DOĞUSU

Bu arada Türkiye’nin Mahmur ve Sincar hassasiyetinin bir nedeninin de Fırat’ın doğusu olduğu belirtildi. Konu ile ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren kaynaklar şu değerlendirmeyi yaptılar: “PKK’nın Sincar’a yerleşmesinin bir nedeni de Suriye ile bölgeyi birleştirmek. Suriye’ye, Mahmur ve Sincar’dan ciddi destek veriliyor. Sincar ve Mahmur’un PKK’dan temizlenmesi Fırat’ın doğusunda Türkiye’yi tehdit eden PKK devletçiği planının bozulması için de çok önemli. Türkiye bütün hesapları yapıyor.”

SİNCAR: İKİNCİ KANDİL

Sincar, terör örgütünün Kandil’den sonraki en önemli merkezlerinden biri. Musul’a 120 kilometre uzaklığındaki ilçe, Suriye sınırında yer alıyor. Tarihsel olarak Irak’taki Ezidilerin ağırlıklı olarak yaşadığı ilçeye PKK, 2014 yılında, IŞİD’in Musul’u işgalinin ardından ABD Özel Kuvvetleri’nin desteğiyle konuşlandı. Sincar, Mahmur ve Mahmur yakınlarındaki Karacak dağı ile Kandil hattından Suriye’ye militan ve mühimmat geçişi için önemli bir merkez özelliği taşıyor. Aynı zamanda Suriye’deki PKK/YPG yapılanması için korunaklı bir cephe gerisi niteliğinde. Sincar dağındaki PKK varlığına korumayı ABD yapıyor. Bölgede ABD Özel Kuvvetleri’nin de üssü bulunuyor. Türkiye’nin bölgeye düzenlediği sınır ötesi operasyonlara ABD büyük tepki göstermişti. Özellikle 2017’deki Barzani’nin ayrılık referandumu döneminde Türkiye ile Irak arasındaki görüşmeler derinleştirildi. Irak yönetimi, Barzani referandumuna karşı Türkiye, İran ve Suriye ile eşgüdüm halinde, Kerkük’ün yeniden kendi denetimine girmesini sağlamıştı. ABD’nin girişimleriyle PKK’nın sözde özerk yönetim oluşturmaya çalıştığı Sincar’ın da Bağdat’ın denetimine alınması da aynı zamanda gündeme alınmıştı. Türkiye ile Irak arasında Sincar’daki PKK yapılanmasının ortadan kaldırılması için prensip anlaşması yapılmıştı. Aynı doğrultudaki görüş birliği Türkiye ile Barzani yönetimi arasındaki görüşmelerde de sağlandı. Sincar Anlaşması, Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında, PKK’nın Sincar’dan çıkarılmasını öngören bir anlaşma 9 Ekim'de imzalanmıştı. Irak Savunma Bakanlığı, anlaşmanın uygulanmaya başlandığını 21 Kasım’da açıkladı. Irak Ordusu Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafaci, Irak haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyine federal polis birliği gönderilmesiyle, Sincar Anlaşması'nın uygulanmaya başlandığını belirtti. Hafaci, anlaşmanın, Sincar'da sadece federal güçlerin bulunmasını ve sadece Irak bayrağının dalgalanmasını öngördüğünü kaydetti. Hafaci ayrıca, Federal Güçlere bağlı 6. Tümen'in, Sincar'ın güvenliğinden sorumlu olacağını dile getirdi.

IRAK'A İKİ KAPI

Bu arada Irak’a iki kapı açılması konusunda Irak’la temasların yeniden başladığı ifade edildi. Ovaköy’den açılması planlanan ve gerekli hazırlıkları tamamlanan kapı ile ilgili olarak Irak’a yapılan teklifte, güvenlik konusunun ikili anlaşmalarla aşılabileceği, Irak ve Türkiye arasında yapılacak bir anlaşma ile kapının ve kapıyı Musul’a bağlayacak yolun güvenliğinin birlikte sağlanabileceği bildirildi.Sincar bölgesinin de Ovaköy-Musul hattına yakın olduğunu kaydeden uzmanlar, Sincar’ın PKK’dan temizlenmesinin hattın güvenliği için de gerekli olduğu vurgulandı.

Sonraki Haber