Hüma Hatun kurdu Divriğili Kadın esnaf yaşatıyor

Sivas ilimizin Divriği ilçesinde Hüma Hatun Sokağı sokağa adını veren Hüma Hatun tarafından kurulmuş. Marmara Üniversitesi Tarih Profesörü Meral Avcı Delipınar ise 174 yıllık sokağın restorasyonunu gerçekleştirmiş. Şimdi sokağın kadın esnafı altı yıldır burada ziyaretçilerine hizmet veriyor

Sivas ilimizin Divriği ilçesinde Hüma Hatun Sokağı var. Hüma Hatun, hiç evlenmemiş. Vakıf kurarak 18. yüzyılda bu sokakta dükkanlar inşa ettirmiş. Sokak onun adını taşıyor. Marmara Üniversitesi Tarih Profesörü Meral Avcı Delipınar, 174 yıllık sokağın restorasyonunu gerçekleştirmiş. Sokağın kadın esnafı altı yıldır burada ziyaretçilerine hizmet veriyor.

‘AHİLİK DEĞERLERİNE BAĞLI KALACAĞIM!’

Sadece kadın esnaf ve 12 dükkan var. Gelen konuklara reyhan, karadut, kızılcık şerbeti sunuyorlar. Esnaf kadınlar her cuma sabahı dükkanlarını açmadan bir araya geliyorlar. Kadın esnaf, yaklaşık iki yüzyıl önce başlayan geleneği yaşatıyor, şu yemini dillendiriyorlar:

“Aşıma işime eşime sahip çıkacağıma, yemediğimi yedirmeyeceğime, giymediğimi giydirmeyeceğime, halkımın sağlığını, memleketimin saygınlığını koruyacağıma, Ahilik değerlerine bağlı kalacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. Günümüz bereketli olsun.”

MESERRET TAŞKIN'DAN MEKTUP VAR:

KAZAN - KAZAN

Tam köy hayatından, sonbahardan, soba keyfinden söz edeyim diyorum. Ne mümkün! Olaylar öyle hızlı ki ‘gündeme yetiş Meserret’ deyip, bambaşka bir mektuba koyuluyorum.

Biliyorsunuz, dün Cumhurbaşkanı Kazan’da BRICS Liderler Zirvesi’ndeydi. Ve akşam üzeri eski adıyla Ankara’nın Kazan ilçesinde TUSAŞ’a yönelik bir terör saldırısı yapıldı. Beş şehidimiz, onlarca yaralımız var. Teröristler öldürüldü.

Bir gün önce, Bahçeli bebek katiline el uzatmıştı oysa. Hatta Meclis kürsüsünden nutuk atmaya çağırmıştı:

“Silahları bırakın, PKK’yı feshedin” çağrısı yapacaktı Apo. Bir gün sonra cevap geldi. Bu kadar kısa sürede beklemiyordum açıkçası. Bahçeli’nin çağrısı hangi gerçekliğin üstüne oturuyor dersiniz? ABD tarafından ağır silahlarla donatılmış, adeta ordulaştırılmaya çalışılan bir PKK gerçeğinin. Bir çağrıyla oluyordu ise bu kadar harekat, ordumuzun terörle mücadelesi, şehitler, gaziler nedendi? Çocukların hayal gücüne bile sığmayacak önerilerle ne yapılmaya çalışılıyor?

Rastlantıya bakın; Cumhurbaşkanı Kazan’da BRICS toplantısındayken, saldırı Kazan’da, milli savunma sanayimizin göz bebeği bir kuruluşumuza yöneltiliyordu. Kazan ilçemizin bir özelliği de FETÖ kalkışmasında gösterdiği direnişti. Emperyalistler, bir taşla pek çok kuş vurmayı severler. Sevgili yönetenlerimiz “dost ve müttefikimiz ABD, NATO” dedikçe, onlar taşeron örgütlenmeleri (PKK,FETÖ) aracılığıyla gözümüzü oyuyorlar.

Aslında gerçek ortada: Kıyamet nerede kopuyorsa, korktukları oradadır. BRICS Kazan’da, milli savunma sanayi Kazan’da. Demek ki ülkemize kazandıracak doğru istikamet Kazan - Kazan!

Sadık Okurunuz
Kırkbeşini aşkın
Meserret Taşkın

LAFEBESİ

Devlet Bahçeli, dün ip attı asın diye, bugün mikrofon tuttu konuşsun diye.
- Deli deli akanı bura bura tıkarlar.
Özgür bey Özgür beyyy! Kürt de biziz Türk de biziz, hepimiz Türk milletiyiz.
Bu topraklar poker masasında kazanılmadı, ‘el yükselterek’ de kimseye teklif edilemez. Siz hayırdır?
- Ark üstünden bostanmı bağışlıyorsunuz?
Vatansız FETÖ’nün ardından.
- Soysuz yaşayan yurtsuz gömülür.

Sonraki Haber