Hurmanın faydaları neler? Efendimiz (SAV)'e göre hurma nasıl yenmeli? Hurma ile ilgili hadisler

Sütle beraber tüketildiğinde daha yararlı olduğu bilinen hurmanın sağlık açısından inanılmaz faydalı olduğu gibi Sevgili Peygamberimiz (SAV)'de ümmetinin hurma tüketimi konusunda ısrarcı olmuştur. Peki Peygamberimiz (SAV) hurmayı neden bu kadar övmüş? İşte hurmanın saymakla bitmeyen faydaları...

Hurma ile ilgili hadisler! Hurmanın faydaları

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in cennet meyvesi olarak tarif ettiği hurma, vücudumuza sağladığı mucizevi faydaları ile sık sık gündeme gelmektedir. Vücudumuzdaki organlarımızın başarılı bir şekilde görevlerini gerçekleştirebilmesi için hayati bir öneme sahip olan hurma tam 15 farklı minerali bir arada tutarken A ,C, B vitaminlerine ilaveten lif, karbonhidrat, folik asit ve protein de içermektedir. Adeta tam bir şifa deposu olan hurma için Efendimiz (SAV)' 2-3 defa tekrarlayarak eşi Hz. Aişe (r.a)'a "Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar" (Müslim,et'ime 153; Darimi,et'ime 26) buyurmuştur. Efendimiz (SAV)'in bu lafını hurma yenmediği takdirde vücuda alınması gereken tüm zorunlu besinleri almanın zor olacağı şeklinde de anlayabiliriz.

NEDEN HURMA YEMELİYİZ?
EFENDİMİZ (SAV) HURMAYI NEDEN BU KADAR ÖVMÜŞ?

Peygamber Efendimiz (SAV) aç karna hurma tüketmenin sağlık açısından faydalı oluğunu vurguladığı hadis-i şerifte şöyle bahsetmiştir: ''Sabahları aç karnına yenilen yedi adet acvenin o gün zehirlenmeye ve sihre karşı şifa olduğunu söylemiştir. (Buhârî, Et’ıme 43, Tıb 52, 56; Müslim, Eşribe 155)

ACVE: HURMANIN BİR ÇEŞİDİ.

Adî İbni Hâtim (r.a) rivayetlerine göre Efendimiz (SAV)'i cehennem azabından sakınmamız için şöyle söylerken işitmiştir:

“Yarım hurma ile de olsa, cehennemden korunmaya bakın!” (Buhârî, Edeb 34, Zekât 10, Rikak 51, Tevhîd 36; Müslim, Zekât 66-70. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyâmet 1, Zühd 37; Nesâî, Zekât 63-64)

İbn Ömer (r.a)'un naklettiklerine göre, insan ile hurma ağacının benzetildiği olay şu şekilde gerçekleşmiştir: ''Efendimiz yanımda otururken, hurma ağacının içi getirildi. Ve Efendimiz şöyle bir soru sordu. Ağaçlardan bir ağaç aynı Müslüman adama benzer, yaprağı düşmez. Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o? Benim aklıma hurma olduğu geldi. Söylemeye niyetlendim, baktım ben oranın en küçüğüyüm o yüzden sustum. Efendimiz buyurdular ki; o ağaç hurmadır.'' (Buhari ilim 14.50, müslim, sıfatul kıyamet 63).

SAĞLIK VE SÜNNET AÇISINDAN HURMA NASIL YENMELİ?
HURMAYI TEK SAYI YEMENİN ÖNEMİ:

Gerek maddi gerek de manevi arınmamız için oldukça faydalı olduğu bilinen hurma, vücudumuz için şifa kaynağı iken hurmanın doğru bir şekilde tüketilmesi de bir hayli önemlidir. Sabahları aç karna tüketildiğinde bazı rahatsızlıklara iyi geleceği yönünde hadis-i şeriflerin olmasının yanı sıra bire tek-çift kavramı üzerinde durulmuştur. Hurmayı çift sayılarla tüketmemiz gerektiği konusuna değinilen olayda Cebele İbni Sühaym şöyle dedi:

İbni Zübeyr ile birlikte savaştığımız sene kıtlık oldu. Bize erzak olarak hurma dağıtıldı. Hurmayı yerken Abdullah İbni Ömer yanımızdan geçer ve bize şöyle derdi:

Hurmayı çifter çifter yemeyiniz. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bize hurmayı çifter çifter yemeyi yasakladı. Sonra İbni Ömer sözlerine devamla: Fakat arkadaşı izin verirse, çifter çifter yiyebilir, derdi. (Buhârî, Et`ime 44, Şirket 4, Mezâlim 14; Müslim, Eşribe 150. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et`ime 43

MADDE MADDE HURMA TÜKETMENİN FAYDALARI:

  • Kırmızı etin iki katı kadar vücuda enerji depolar.
  • İçerisindeki yoğun demir oranıyla anemi (kansızlık) hastalığını önleyici doğal bir demir ilacıdır.
  • Oksitosin bakımından bir hayli zengin olan hurma, doğumda kas kasılmasını uyararak doğumun kolaylaşmasına zemin hazırlar.
  • Kansere karşı koruyuculuğu yüksektir.
  • Kalp krizi riskini azaltmada oldukça etkilidir.
  • Günlük besin gereksiniminin karşılanmasında önemli rol oynar.

Sonraki Haber