Yargıtay Başsavcılığı'ndan DEM Parti'ye inceleme! DEM Parti'ye kapatma davası mı açılacak?

Yerel seçimlerin ardından belediyelerde Türk bayrağını kaldıran, İstiklal Marşı'nı okumayan ve pervasızlaşan DEM Parti'nin bölücü faaliyetlerinin incelendiği ortaya çıktı. HDP'nin kapatılması için dava açan Yargıtay'ın bölücü partinin devamı olan DEM'i soruşturduğu belirtildi.

HDP, kendisi hakkında açılan kapatma davasının ardından partinin ismini DEM Parti olarak değiştirdi. Yerel seçimlere de bu şekilde giren DEM Parti seçimlerde kazandığı belediyelerde bölücü faaliyetlerini hızlandırdı.

Tunceli Belediyesinin ismini sosyal medya hesabından “Dersim Belediyesi” şeklinde değiştiren DEM Parti, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis salonundaki Türk bayrağını kaldırdı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclisi salonunda İstiklal Marşı'nı okutmadı.

DEM Parti’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yerleşmesinin ardından, Meclis salonundaki Türk bayrağı kaldırılmıştı.

Yaşanan bu bölücü faaliyetlerin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DEM Parti hakkında inceleme başlattığını belirtti. Aydınlık’ın ulaştığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları da DEM Parti hakkındaki inceleme başlatıldığı iddialarını doğruladı. İnceleme kapsamında savcılıklardan istenilecek bilgilerin yanı sıra açık kaynaklardan da suç teşkil eden eylemler araştırılacak. Bunun ardından yeterli delillerin elde edilmesiyle birlikte kapatma davası açılabilecek.

ADALET BAKANI SİNYALİ VERMİŞTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz günlerde gazetecilerin sorusu üzerine DEM Parti hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Tunç, DEM Parti'nin, terör örgütüyle arasına mesafe koyamadığını, hatta terör örgütünün eylemlerini destekler mahiyette söylemleri ve uygulamaları olduğunu belirtmişti. Tunç, "O nedenle HDP hakkında bir kapatma davası açıldı. Şimdi DEM Parti de terörle arasına mesafe koyamazsa bu kaçınılmaz olur" ifadelerini kullanmıştı.

SEÇİM SONRASI FAALİYETLERİ

Yerel seçimlerin ardından DEM Partili bazı belediyelerde yaşananlar büyük tepkiye neden olmuştu. Diyarbakır Sur Belediyesi makam odasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaretlerde bulunulmuştu. Bu olayla ilgili olarak adli soruşturma başlatılmıştı. Diyarbakır'da seçimleri kazanan DEM Parti, meclis salonunda bulunan Türk bayrağını kaldırdı. Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında İstiklal Marşı okutulmadığı. Tunceli Belediyesi sosyal medya hesabının adı da Dersim Belediyesi olarak değiştirildi. Ayrıca DEM Parti'nin Batman'daki parti binasında arama yapıldı. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında binada bazı doküman ve öldürülen PKK'lı teröristlerin fotoğrafları ele geçirildi. Yapılan operasyon sonucunda ise İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tekik gözaltına alındı.

Nedim Şener'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Yargıtay Başsavcılığı açılan soruşturma dosyalarını inceledikten sonra 'delillerin toplanması' aşamasını tamamlayarak PKK’nın siyasi kolu DEM hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Yargıtay Başsavcılığı’nın PKK/DEM ile ilgili incelemesine Anayasa’nın 69’uncu maddesindeki 'Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz' hükmü açısından da bakılacak. Henüz Anayasa Mahkemesi, HDP hakkında kapatma kararı vermemiş olsa da HDP’nin PKK terör örgütünün daha önce kapatılan partilerinin devamı olduğu biliniyor. Yargıtay’ın incelemesini tamamlamasıyla PKK/DEM’in Hazine yardımının da durdurulması talep edilebilecek."

HDP HAKKINDAKİ DAVA DEVAM EDİYOR

Diğer yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan HDP kapatma davasında sreç devam ediyor. Son olarak esas hakkındaki raporun hazırlanması için dosya Anayasa Mahkemesi raportörüne gönderilmişti. Raportörün rapor yazma işlemi devam ederken raporun tamamlanıp Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı toplantı için bir gün belirleyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Karar, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek.

Sonraki Haber