Bilgisayarlar, cep telefonları, akıllı saatler patlayıcıya dönüşebilir mi?

İsrail'in, Lübnan'daki çağrı cihazlarını patlaması sonucunda 'Bilgisayarlar, cep telefonları, akıllı saatler patlayıcıya dönüşebilir mi?' sorusu gündem oldu. Hürriyet Gazetesi'nden Abdülkadir Selvi, 'paranoyaya gerek yok' diyerek merak edilen soruyu köşesine taşıdı.

Lübnan'daki çağrı cihazlı saldırının ardından "Evlerimizdeki televizyonlarımız, bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız, dijital saatlerimiz, buzdolaplarımız, çamaşır makinelerimiz, elektrikli süpürgelerimiz, kombilerimiz, elektrikli otomobiller silaha dönüştürülebilir mi?" sorusu da gündem oldu.

Hürriyet Gazetesi'nden Abdülkadir Selvi, "paranoyaya gerek yok" diyerek, merak edilen gündemi yazdı. Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Nesnelerin interneti gelişti. Uzmanlar, internet bağlantılı olan her şeyin silah olarak kullanılabileceğini söylüyorlar. Ama paranoyaya gerek yok. Çünkü yazılım ve üretim aşamasında içlerine patlayıcı yerleştirildiği taktirde bunlar birer bombaya dönüştürülebiliyor.

MOSSAD SALDIRIYI ÖNE ÇEKMİŞ

Bir istihbarattan söz ediliyor. İsrail’in çağrı cihazlarına yerleştirdiği patlayıcıyı Hizbullah’la olası bir savaş anında patlatmayı planladığı tahmin ediliyor. Hizbullah’a mensup iki kişinin İsrail’in çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiği tespit ettiği, bunun üzerine Mossad’ın saldırıyı öne çekip çağrı cihazlarını patlattığı söyleniyor. Peki o iki kişiye ne olmuş? Lübnanlı kaynaklar, İsrail’in birini etkisiz hale getirdiğini diğerinin akıbetinin bilinmediğini söylüyor.

NASRALLAH CEP TELEFONLARINI YASAKLAMIŞ

Bu aşamada başa dönüp elde ettiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Salih Aruri, Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın yardımcısıydı. Hizbullah tarafından müzakere edilmek üzere Beyrut’a davet edildi. 2 Ocak 2024 tarihinde Hizbullah’ın Beyrut’taki kalesi olarak gösterilen Dahieh bölgesindeki bir güvenli evde İsrail tarafından düzenlenen bir suikastla şehit edildi.

Bu olay üzerine Hizbullah Lideri Nasrallah, 13 Şubat’ta televizyona çıkıp cep telefonlarının İsrail casuslarından daha tehlikeli olduğunu belirterek “Cep telefonlarınızı kırın, gömün ya da demir bir kutuya kilitleyin” diye talimat veriyor. Ama buna rağmen İsrail, Hizbullah’ın Genelkurmay Başkanı olarak gösterilen Fuat Şükür’ü yine Beyrut’ta cep telefonu sinyalinden takip ederek şehit etti.

İsrail, Hizbullah’ın tedarik zincirine sızmış. Çağrı cihazı ve telsizlerin nereden alınacağını tespit etmiş. Bunlara patlatıcı yerleştirip, ateşleme düzeneğini harekete geçiren bir mesaj göndermişler.

ÜRETİM AŞAMASINDA YERLEŞTİRMİŞ

Hizbullah haberleşme sistemini değiştiriyor. İsrail de bunun tespit ediyor. İran, Hizbullah tarafından kullanılmak üzere 6 bin çağrı cihazı siparişi veriyor. Neden çağrı cihazı? Çünkü tek yönlü mesaj aldığı, karşılıklı olarak konuşulmadığı için konum belirlenme imkânı yok.

İran, Tayvanlı bir firmaya sipariş veriyor. Ama üretim Avrupa’da gerçekleştiriliyor.

Yazılım ve üretim aşamasında İsrail’in devreye girdiği söyleniyor. Çağrı cihazlarına casus bir yazılım yüklüyorlar. Hem de çağrı cihazlarını çalıştıran pillere 10 gram patlayıcı yüklüyorlar."

Sonraki Haber