Hürriyet Köylüleri Çıkış Yolu’na katıldı: Kendi tarlamıza kira ödüyoruz
Bütünşehir Yasasıyla tapulu arazileri belediye tarafından satılan Bursa Karacabey Hürriyet Köylüleri, Ulusal Kanal’da yayınlanan Çıkış Yolu programına katıldı.
Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Üyesi Bayram Efe, “Buraları alın terimizle satın aldık, ellerimizde tapularımız var, bize ait olan toprakları geri istiyoruz” dedi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de gerekli olan tüm girişimlerde bulunacaklarını belirterek, “Hukuken bu hanelere ait olan mülklere elinizi uzatamazsınız, dokunamazsınız. Vatan Partisi olarak bütün gücümüzle Hürriyet Köylüleriyle birlikteyiz” dedi.
Bayram Efe, Hürriyet köylülerinin 1951’de Bulgaristan’dan göç ettiğini ve Bursa Karacabey ilçesine bağlı olan 12 bin dönüm arazide kurulu olan çiftliği, Kemal Çayırlıoğlu’ndan satın aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “12 bin dönüm olan bu yer, köylüler tarafından 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölündü. Kalan 6 bin dönüm civarında olan arazi de hayvan otlatmak için otlakiye ve kavak ekmek için ayrıldı. Aynı alan içine cami, misafirhane, mezarlık, okul, öğretmen lojmanı gibi yerler de inşa edildi. Hem de belediyenin bile yapamayacağı şekilde mimari projelerle…”
DEVLETE GÜVENDİLER
Efe, 1978 yılında yapılan kadastro çalışmasıyla, çiftlik arazisinin köy tüzel kişiliğine kaydedildiğini, yan köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakiyelerini tarla haklarından feragat ederek karşıladıklarını, hazine meralarından hak almadan kendi arazilerini otlaklık olarak kullandıklarını da belirtti.
Ancak dönemin kadastro müdürlüğünün, otlakiye alnını hazine yeriymişçesine tapulama yaptığını belirten Efe, “Büyükler buna itiraz etmiyorlar çünkü onların aldığı terbiye ve inanç, hiçbir zaman bir yasanın onları ezeceğine dair bir kuşku bırakmıyor. Devlete güveniyorlar” dedi.
KÖYLÜYE AİT 850 DÖNÜM SATILDI
2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası'yla birlikte ise köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, ilçe belediyesine geçince araziler ihaleyle satılmaya başlandı. Bayram Efe, bugüne kadar kendilerine ait 850 dönüm arazinin satıldığını belirtti.
Efe, şöyle devam etti: “Buraya bakılsın, burası şahıs mülküdür. Kimseye hiçbir borcumuz yok. Alnımızın teriyle aldık buraları. Son ihalelerde 20 tarlamız satıldı. Tarlalar bizim ektiğimiz biçtiğimiz yerler. Bugün buraları kira ödeyerek kullanıyoruz. Belediye başkanımız çok acımasız davranıyor. Helal olan malımızın garantörlere satılmasına karşıyız. Biz belediye önündeyken bizi göre göre ihale yaptılar ve vicdanları hiç sızlamadı.”
Hakimin kendilerine “Evet buralar sizin ama Anayasa’da eksik var” dediğini de ifade eden Bayram Efe, “Önerge verilerek bir düzenlenme yapılması gerekiyor. Dönüp geriye bakılarak buraların hazine yeri olmadığı saptanarak şahıs mallarının şahsa dönmesini istiyoruz. Yasayla köy tüzel kişiliğine geçen özel yerlerin şahıslara iadesini istiyoruz” diye konuştu.
VATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI PERİNÇEK: KÖYLÜNÜN TAPULU ARAZİSİNE DOKUNAMAZSINIZ
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de şöyle konuştu: “Bu işlemler, kanun dışı, Anayasa’yı delen işlemler. Sıcak para komisyoncusunun özel mülkiyeti olduğu zaman tapu delinmiyor, alın teriyle alınan tapuyu delmeye çalışıyorlar. Toptan çözümler üretmek lazım. Köylüye kamu hizmetini ortadan kaldırdı bu yasa. Bu iş bu kadar karmaşık değil. Sizin tapunuz var ve bitti. Anayasa hükümlerine göre bu araziler, 201 haneye aittir. Hakimlerin olayları karıştırmaması lazım. ‘Kanunlarda boşluk var’ demek Anayasa’yı anlamamaktan geliyor. Sizin tapularınız var. Bu dosya gerçek cesur bir hakime geldiği zaman o yargılama 1 dakikada biter.
Hukuken bu hanelere ait olan bu mülklere elinizi uzatamazsınız, dokunamazsınız. Eliniz yanar, elinizi çekin. Vatan Partisi olarak bütün gücümüzle sizle beraberiz çünkü haklısınız. Yargı yoluyla satılan yerler geri alınacak. Bir kanunla da bütün haksızlıkların düzeltilmesi için Meclis katında çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Başarıya ulaşacağız ve başarımızı davul zurnayla kutlayacağız.”