Huryemez elması nerede yetişir? Hüryemez elmasının faydaları nelerdir?

Orta Asya'dan bütün dünyaya yayılan bu şifa kaynağı meyvenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.Ülkemiz Kastamonu 'da yetişen bu meyve, lezzetli ve sulu yapısıyla meyve tabaklarında sıklıkla tercih ediliyor. Hüryemez elmasının faydaları nelerdir? Tüm detaylar bu haberde....

Tarım ve Orman Bakanlığında yer alan bilgiye göre ; '' Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.''Huryemez elması, botanik olarak "Crataegus tanacetifolia" veya "Crataegus monogyna tanacetifolia" olarak bilinen bir bitki türünün meyvesidir. Bu bitki, gül ailesinde yer alan bir türdür ve genellikle Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Asya'da yetişir. Huryemez elması, aynı zamanda "yabani elma" veya "tepeli elma" olarak da adlandırılır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. Hüryemez elmasının faydaları nelerdir? Tüm detaylar bu haberde....

HÜRYEMEZ ELMASI NEREDE YETİŞİR?

Hüryemez elması Kastamonu'da yetişmektedi,kışlık bir elmadır. Kabuk rengi sarı-yeşil karışımından oluşurken kahverengi benekleri bulunmaktadır. Hüryemez elması iri, basık yuvarlak şekilli, sarı-yeşilimtırak renkli, sulu ve mayhoş lezzettedir. Çekirdekleri çok dolgun olan bu elma türünün yaklaşık ağırlığı 300 gram olarak belirtilmektedir. Kalitesi ve dayanıklıyı iyi olup uzun süre saklanabilir. Meyveler Eylül ayının üçüncü haftasında toplanır.

HÜRYEMEZ ELMASININ FAYDALARI NELERDİR?

C Vitamini Kaynağı: C vitamini açısından zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur ve vücudu serbest radikallere karşı korur. Ayrıca cilt sağlığını, yara iyileşmesini ve kolajen üretimini teşvik eder.

Lif İçeriği: Lif bakımından zengindir. Lifler, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda tokluk hissi yaratır, bu da aşırı yeme riskini azaltabilir.

Antioksidanlar: Hüryemez elması antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir.Özellikle polifenoller açısından zengindir.

Kan Şekerini Düzenleme: Hüryemez elması düşük glisemik indeksi vardır, bu da kan şekerinin istikrarlı bir şekilde seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle diyabet riskini azaltabilir ve kan şekerini yönetmede yardımcı olabilir.

Kilo Kontrolü: Düşük kalorili ve lif içeriği yüksek bir meyvedir, bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, tokluk hissi yaratır ve aşırı yeme riskini azaltır.

Kemik Sağlığı: K vitamini içerir, bu da kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. K vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesine yardımcı olur ve kemik yoğunluğunu artırabilir.

Sindirim Sağlığı: Lif içeriği sayesinde, ekşi elma sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunabilir. Sindirim sorunlarını hafifletmeye ve düzenlemeye yardımcı olabilir.

Ancak Aşırıya kaçmadan ve özellikle meyve şekeriyle ilgili diyet gereksinimlerinizi göz önünde bulundurarak tüketilmelidir. Özellikle meyve tüketimi konusunda sağlık profesyoneli veya beslenme uzmanından tavsiye almak faydalı olabilir.

Sonraki Haber