Huzurevleri huzursuz
Türkiye’de en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lirayken huzurevinde kalan bir emekli ise son gelen zamla sadece huzurevine en az 9 bin 700 lira verecek. Huzurevlerine gelen yüzde 300 zam huzurevi sakinlerinin huzurunu kaçırdı
Zamlar bitmek bilmiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelinde hizmet veren huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 300 ile 360 arasında zam yaptı. Çoğu asgari ücretin de altında maaş alan huzurevi sakinleri gelirlerini aşan fiyatlar karşısında çaresiz. Antalya Üretken Bilge Yaşlılar Derneği yapılan zamma tepki gösterdi.
Hükümetin zam furyası sosyal hizmetleri de vurdu. Hayatlarının son baharını huzurevlerinde geçiren emekliler, yüzde 300'ü aşan fiyat artışı yüzünden mağdur oldu. İllere göre değişen yeni fiyat uygulamalarına göre Antalya'da tek kişilik oda fiyatı 3 bin 650 TL'den 10.800 TL'ye, çift kişilik oda fiyatı 2 bin 200 TL'den 9 bin 700 TL'ye yükseldi. Özel huzurevlerinde ise rakamlar 72 bin TL’ye kadar çıkıyor. Daha önce ücretsiz olan çay kahve gibi içecekler ise ücrete tabi tutuldu.
DEVLETTE YER BULMAK ZOR
Devlete ait huzurevleri özellere göre, çok daha uygun fiyatlı. Ancak devlete ait kurumlarda yer bulmak ve yerleşmek kolay değil. Buralara başvurmak isteyenler il sosyal merkezlerine müracaat ediyor. Boş yer açılması halinde yerleştirme yapılıyor. Bu sürecin ne kadar uzayacağı ise bilinemiyor.
Huzurevinde kalan bir yaşlı vatandaş şunları söyledi: “Orta ve üst gelir haricinde alt gelir grubundaki emeklilerimizin bu ücretleri karşılayabilmeleri mümkün değil. Onun için ülkemizde gerçekten yaşlılarımız bugünleri gerçekleştirmiş olan geçmişin liderleridir. Onların toplumda hak ettikleri yeri ve değeri elde etmeleri hak ettikleri yaşam konforunda yaşamaları gerekmektedir.”
MÜSİLAJ SORUNU GİBİ OLUR
Antalya Üretken Bilge Yaşlılar Derneği Başkanı Mustafa Cengiz Çöpelli, fiyat artışının yaşlıların yaşam koşullarını sarstığını ifade etti. Çöpelli, “Yaşlıları insanlara muhtaç hale getirmemeliyiz. Çünkü bugün ülkemizde köyden kente geçişin hızlanmış olması süratli bir şekilde çekirdek aileye dönüşmüş olmamız, gençlerimizin yaşlılara, emeklilere bakmasını ortadan kaldırmıştır. Çünkü onlar kendi yaşamlarını bile zor ayakta tutabilmektedirler. Bu durumda yaşlılarımız gerçekten çaresiz duruma düşmektedirler. Bunun için şimdiden tedbir almazsak, denizlerde ortaya çıkan müsilaj sorunu gibi ülkemizde de yaşlı sorunu olacaktır.” dedi.
ZATEN EKONOMİK ZORLUK YAŞIYORLAR
Cengiz Çöpelli, ilgili kurum ve kuruluşlardan yaşlılarımızın önünde duran bu temel soruna acil çözüm bulmaları gerektiğini belirterek, “Çok acil olarak onların önlerinde yaşam standardını koruyabilme, ayakta durabilme sorunu bulunmaktadır. Nedir birincisi ekonomik zorluklar yaşamaktadır. Biz devletten, yerel yönetimlerden, üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarımızdan bunun ortadan kaldırılmasını bekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
HUZUREVLERİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE 90
Son yapılan araştırmalara göre, Türkiye dünyada nüfusu en fazla yaşlanan ikinci ülke olarak kaydedildi. Buna göre 2050 yılına gelindiğinde her dört kişiden biri yaşlı olacak. Buna bağlı olarak huzurevlerine olan talep her geçen gün artıyor. Bakanlığa bağlı olan huzur evlerinde doluluk oranı yüzde doksanın üzerine çıkmış durumda. Uzmanlar, çeşitli sağlık hizmetlerinin de verildiği huzurevlerinde maliyet artışlarına bağlı olarak zam yapıldığının altı çiziliyorlar.