İBB’den cemevi hamlesi: İbadethaneler arasına yazıldı

İBB Meclisinde, cemevinin de ibadethane olarak yer aldığı yönetmelik onaylandı. Horasan Erenleri Federasyonu Başkanı Mehmet Şahin karara tepki göstererek yasanın zaten yürürlükte olduğunu ve bunun siyasi şova dönüştürüldüğünü kaydetti

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasıyla cemevleri için önemli adımlar atıldı, birçok cemevinin harcamaları karşılanmaya başladı. Bazı kesimler bu girişimlere destek verenleri ‘Devletin Alevisi’ diye karalamaya çalıştı. Alevileri bölmek amacıyla başını PKK’ya yakın derneklerin çektiği bazı dernekler Hacı Bektaş Veli anmasını bile ayrı program olarak yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Anayasal bir eksiklik ya da ayrım olmamasına rağmen sık sık ‘eşit yurttaşlık’ söylemini dile getiriyor.

Bu gelişmeler ekseninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden dikkat çeken bir adım geldi. İBB Meclisinde, cemevinin de ibadethane olarak yer aldığı, Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliği onaylandı. AK Parti grubunun "hayır" oyu kullandı.

İBB MECLİSİNDE GÖRÜŞÜLDÜ

İBB Meclisi eylül ayı üçüncü oturumu bugün Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Mecliste, mayısta kurulan İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliği teklifi görüşüldü.

Teklifte, görev ve çalışma yönetmeliği ile Müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev, yetki, çalışma usul ve esasları belirlendi.

İBADETHANELER BÖLÜMÜNDE CEMEVİ DE YER ALIYOR

Şube Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki ibadethaneler bölümünde, "cami, mescit, cemevi, kilise, sinagog (havra)" ifadeleri yer aldı.

Yönetmelikte, Müdürlüğün görevleri ise şu şekilde kaydedildi:

"Dini kurum ve topluluklardan gelen teklif, görüş ve talepleri incelemek, değerlendirmek ve ilgili kurum birimlerine iletilmesini sağlamak ve takibini yapmak. Kamu hizmetinin tarafsızlık ve eşitlik ilkesi gözetilerek dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için bina ve tesis yapılması, bu bina ve tesislerin bakımı ve onarımına yönelik talepleri değerlendirmek, yapmak ve gerektiğinde ilgili kurum birimlerine iletmek ve takip etmek. Dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için gerekli malzeme desteğini sağlamak. Dini kurum ve toplulukların eğitim ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik inanç grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yapmak ve etkinlikler düzenlemek veya dini kurum ve toplulukların etkinliklerine gerekli desteği sunmak. Dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler arasında ayrıma yol açacak karar ve işlemler tesis etmekten kaçınmak, dini kurum ve toplulukların kamusal hizmet ve olanaklardan eşit bir şekilde yararlanabilmeleri için gerekli tedbirleri almak."

AK PARTİ’NİN ŞERH GEREKÇESİ: ANAYASA İLE DÜZENLENMESİ GEREKİR

AK Parti'li Meclis üyeleri, yönetmelik teklifine muhalefet şerhi koydu.

Şerhte, "Şube Müdürlüğü çalışma yönetmeliği kapsamında, Müdürlük iç çalışma yönetmeliğiyle ilgisi olmayan, anayasa ve kanunla düzenlenmesi gereken ve Belediye Meclisinin görev alanının dışında olan konulara yer verildiğinden, normlar hiyerarşisine aykırı karara katılmıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Mecliste, Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliği teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi.

KARAR TEPKİLER GELDİ

Horasan Erenleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin, İBB'nin cemevi kararını değerlendirdi. Şahin şunları kaydetti: “Biz Horasan Erenleri Dernekleri Federasyonu olarak bu çalışmayı tamamıyla bir siyasi malzeme, bir siyasi şov olarak düşünüyoruz. Nedenine gelince 2022 yılında zaten Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cemevlerinin ibadethane olduğu ve cemevlerin her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi ve cemevlerinin her türlü problemlerin çözülmesi, elektrik sorunlarının, gaz, tamir, bakım, mefruşat gibi sorunların çözülmesi ve bu konuda ciddi araştırmalar, çalışmalar yapılmak üzere zaten bir kararname yayınlanmış ve Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak bir daire başkanlığı da tahsis edilmişti. İki yıldır bu çalışmalar yoğun bir şekilde sürmekte ve hedeflenen ilkeler doğrultusunda, belirlenen ilkeler doğrultusunda hedeflere doğru çalışma yapılmaktadır. Eksikler olabilir, tartışılabilir, konuşulabilir ama bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kalkıp meclisten böyle bir karar çıkartmasının arkasına da bakmak gerekiyor. Nitekim haberlerde şöyle de görüyoruz, 2020 yılında bu önergenin verildiğini fakat AK Parti ve MHP teşkilatının üyelerinin, meclis üyelerinin buna red oyu verdiği şeklinde bir çalışma yaparak bugün çoğunluğu elde ettiklerini düşünüp böyle bir karar aldıklarını lanse etmek tamamıyla bence bir siyasi manipülasyon yaratmak, Aleviler üzerinde bir manipülasyon yaratmaktır diye düşünüyorum, öyle değerlendiriyorum. Çünkü bunun arkasında bir başka gerçek de şu; geçen aylarda biz bu konuda da bir açıklama yapmıştık zaten. Oradaki cemevlerinin hizmetlerinin alımını mezarlıklar şube müdürlüğüne bağlamak suretiyle hizmet alınması noktasında bir karar aldıklarını da biliyoruz. Bunlara da tepki göstermiştik. Bu tepkiler üzerine sanıyorum yeni bir mevzuat değişikliği yapıyor, yeni bir karar alıyorlar. Kalkıp böyle bir karar almasının Aleviler açısından bir kazanım yaratacak veya bir ilerleme sağlayacak bir şey olmadığını düşünüyoruz. Zaten kararname gereği bütün valilikler, bütün belediyeler ihtiyaç duyulduğu takdirde cemevlerinin her türlü ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Yasa bunu söylemektedir. Ama bunu bir meclis kararına getirip hele hele 2020 yılında geçmeyen bir meclis kararını aslı yasal dayanağı olmayan bir kararı bugün ortaya suyunmayı doğru bulmuyoruz. Bu tamamen Aleviler üzerinden yapılan bir çalışma olduğunu ve bunun bir manipülasyon gibi değerlendirildiğini düşünüyoruz. Bu tür şeylere hiç de gerek yok."

Sonraki Haber