İbn-i Sina kimdir? İbn-i Sina kimlerden etkilendi?

''Tıbbın babası ve ''Filozofların Prensi'' unvanlarıyla da bilinen İbn-i Sina islamın altın çağı olarak kabul edilen bir dönemde, astronom,doktor ve düşünür olarak adını duyurmuştur.İbn-i Sina kimdir? soruna cevaben derlediğimiz bu yazıda İbn-i Sina hakkında şaşırtıcı bilgileri derledik...

Ebu Ali Sina ya da bilinen adıyla İbn-i Sina bazı kaynaklarda Türk kökenli olduğuna dair bir takım bilgiler yer alıyor olsa da resmi kaynaklarca bir doğruluğu yoktur.Zaman geçtikçe genç İbn-i Sina ününü dünyaya duyaracak nice krallar hastalıklarına şifa bulmak için onu saraylarına çağıracaktır. Tarihi kaynaklarda Batı dünyasında yayılan ünü sonrasında ona  Avicenna denmeye başlandığı da söylenmektedir.

İBN-İ SİNA KİMDİR?


Günümüz Özbekistan topraklarında doğup Fars kökenli olduğu bilinmektedir.İyi derecede Arapça ve Farsça bilen Sina'nın tıp bilimine olan düşkünlüğü ilerde ''Tıbbın Babası'' unvanını almasını sağlayacaktır. Tıbbın yanında astronomi, felsefe gibi bilim dallarında da çalışmalarını yürüten İbn-i Sina'nın şiirleri de vardır. İbn-i Sina kimdir? Tüm detayları ve bilim dünyasını aydınlatan eserleriyle işte İbn-i Sina'nın hayatı..



BABASI ONUN İLK ÖĞRETMENİ OLMUŞTUR


İbn-i Sina'nın zeki bir çocuk olduğunun farkına varan babası Abdullah Bey, Sina'ya kendi ilmince eğitimler verdi.Kendisinin yeterli olmadığı durumlarda ise özel hocalarla eğitimini destekledi. Felsefe, geometri ve matematik gibi konularda hocalarından tam not alan İbn-Sina, babasının kararıyla edebiyat ve hint aritmatiğinde de kendini geliştirmeye başladı. 16 yaşında  İslam hukuku ve felsefe konusunda insanlarla münazara edebilecek bilgi ve donanıma sahipti. Dönemin ünlü yazarlarından Euclid'in matematik ilmi konusundaki kitapları, Ptolemy'nin ise coğrafya ve astronomideki bilgisi bilime olan ilgisinin artmasını sağladı. Hocası Al-Natili sayesinde de fizik ve tıp bilmine yönelmeye başladı. Aristotales, Farabi, Razi gibi düşünürlerden de etkilendiği bilinen Sina, bazı kaynaklara göre; 997 yılında doğdu şehrin prensi hastalanınca, tedavisi için bilgisine başvurulduğunda sadece 17 yaşındaydı.Prensin tedavisinde başarılı olununca sarayda çalışmaya başladı.Kütüphanede çıkan bir yangından sorumlu tutularak belli bir süre sonra saraydan atıldı.

KARANTİNA UYGULAMASI İBN-İ SİNA'NIN KİTABINDA GEÇİYOR

El-Kanun fi't-Tıb: İbni-Sina'nın hekimler hekimi olarak anılmasına sebep olan bu kitap,uzun bir süre tıp dünyasında geçerliliğini sürdüren, kaynak olarak kabul gören tek kitaptır. İnsan fizyolojisi, bulaşıcı hastalıklar, kanser, karantina tedbirleri gibi konular bu kitapta geçmektir. Yine kanser hastalığına yönelik yaptığı tesbit ve yönlendirmelerle, öngörüleri de  bu kitapta yer vermiştir. Cerrah adaylarına kanserin ilk evresinde teşhis edilmesinin önemini vugularken, vucüttaki kanserli dokunun tamamını çıkarmanın önemine de bu kitapta değinmiştir.  
14 ciltlik bu eser, birçok dile çevrilmiştir. Batı dünyasında bu kitap tıbbın incili olarak kabul görmüştür.

Ünlü bilim insanının diğer eserleri ise şöyledir;


Kitabül-Necat:Metafizik konularını işlediği eseridir.
Risale Fi İlmil Ahlak: Felsefe ve sosyolojinin en büyük konu başlıklarından ahlak konusunu ele aldığı kitabıdır.
İşarat Ve't Tenbihat: Mantık, fizik ve metafizik konularının ele alındığı eseridir.
Kitabu'ş Şifa: Mantık, matematik, metafizik gibi konular hakkında fikir beyan ettiği eseridir.

İbn-Sina'nın anıt mezarı


Ömrünü ilme adayan İbn-i Sina, tarihi kaynaklara göre;  kolit adı verilen karın bağırsak iltihabına yakalandığı ve dışarıdan gelecek tedavileri kabul etmemesi sebebiyle 57 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi doğduğu şehir olan Hamedan'da bulunmaktadır.

 

Sonraki Haber