'İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası kurulmalı'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı.

Şurada konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı nedir diye baktığımızda, Almanya’ya yüzde 4, İtalya’da yüzde 2.8, OECD ortalaması bile yüzde 2.4. Bizde ise sadece binde 3. Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar bir alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette ayakta kalmayı başarıyor. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı.Ve arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli.” dedi.

KOBİ FİNANSMANI ZORDA

Böylece sanayicinin kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirebileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yine bu kapsamda İç Anadolu- Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanmalı. Bu yeni sanayi havzasıyla, bir taraftan Marmara’daki yükü azaltabilir, aynı zamanda da yüksek teknoloji yatırımlar için Marmara’da alan açabiliriz.” önerisi yaptı. Reel sektör firmalarının finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor.” mesajı verdi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, "Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarını kademeli bir şekilde devreye alarak Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve ekonomimizin potansiyelinin artmasını istiyoruz. Yeni dönemde, Milli Teknoloji Hamlesi'ni hayata geçirmek için sanayinin teknolojik dönüşümünün sağlanması, yenilikçilik ve tasarım kapasitesini artırarak nitelikli insan kaynağının geliştirilmesini planlıyoruz. Yüksek teknoloji yoğunluklu ürünlerin ihracatı için kapsamlı ihracat destek programları oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

ŞİKAYET, ÖNERİ VE ELEŞTİRİLER DİNLENİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, önceki gün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nu (YOİKK) topladı. Toplantıya katılan isimlerden edindiğimiz bilgilere göre, ekonomi yönetimi iş dünyasının öneri, talep, şikayet ve eleştirilerinde açık yürekli olmasını talep etti. Sağlıklı bir istişare ortamının kurulmasından iş dünyasının memnun olduğunu belirten katılımcılar, somut sonuçları OVP'de görmeyi umduklarını ifade ettiler. Toplantıda konuşan Yılmaz şu mesajları ise dikkat çekti: "Doğrudan dış yatırımlar başta olmak üzere yatırımcılar açısından etkisinin olumlu olacağı değerlendirilen, cari açığı azaltan, döviz girdisi sağlayıcı, mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı hususları önceliklendirerek bizlere önerilerini göndermelerini talep ettik. Bir taraftan ithal ettiğimiz ürünleri daha fazla yurt içinde üretmek, diğer taraftan mal ve hizmet anlamında ihracatımızı artırmak. Bir taraftan cari açığı düşürme çabası içindeyiz, diğer yandan da cari açığı daha sağlıklı, daha uzun vadeli kaynaklarla finanse etmek durumundayız."

Sonraki Haber