İçine bir tane koyarsanız Türk kahvesi asla bayatlamıyor! Bayatlayan Türk kahvesini anında taze haline çeviriyor...

Türk kültürünün vazgeçilmez unsurlarından olan Türk kahvesini hep yanlış saklamışız! Peki kız isteme törenlerinden dost sohbetlerine hayatımızın her anında tükettiğimiz Türk kahvesini nasıl saklamamız gerekiyor? Detaylarını haberimize taşıyoruz…

Yüzyıllardır mutfağımızın olmazsa olmazı, her günümüzün bir parçasını ayırdığımız Türk kahvesi, tıpkı diğer kahve çeşitleri gibi en taze haliyle tüketilmeli. En lezzetli Türk kahvesini yapabilmek için dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunuyor. Bunların başında elbette Türk kahvesi için kullanılan çekirdek geliyor. Çekirdeğin kalitesi ve kavrulma süresi, Türk kahvesinin lezzetini direkt olarak etkileyen unsurlar arasında. Peki yüksek nitelikli bir Türk kahvesini diğerlerinden nasıl ayırt ederiz? Bu sorunun cevabını sizler için haberimizde açıkladık.

TÜRK KAHVESİNİN KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?

Bugün tükettiğimiz haliyle geleneksel Türk kahvesi, Rio Minas Gr. 5 Tipi Arabica çekirdek kullanılarak üretiliyor. Bu nedenle Türk kahvesi satın alırken ambalajının üzerinde G Tipi olarak belirten markaları tercih edebilirsiniz. Türk kahvesinin kalitesini anlamak için uygulayabileceğiniz başka bir yöntem daha bulunuyor. Bunun için bir bardağı soğuk suyla doldurun ve içerisine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ilave edin. Eğer kahve tozu su yüzeyinde kalıyorsa ve su bulanıklaşmıyorsa bu durumda elinizdeki kahvenin kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Şunu da eklemekte fayda var: Eğer bir Türk kahvesini içerken şeker ihtiyacı hissetmiyorsanız, içtiğiniz kahve yüksek ihtimalle kaliteli bir çekirdekten yapılmıştır. Bizden söylemesi…

TÜRK KAHVESİNİN TAZE OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Birçoğumuz Türk kahvesini satın almadan hemen önce çektiririz. Ancak bu kahvenin taze olduğu anlamına gelmiyor. Nitekim Türk kahvesinin tazeliği çekirdeğin ne zaman çekildiğiyle alakalı değil. Bizzat çekirdeğin ne zaman üretildiğiyle alakalı bir durum. Yani kahve çekirdekleriniz taze ise Türk kahveniz de taze olacak demektir.

Türk kahvesinin taze olup olmadığını anlamanın birden fazla yolu var. Fakat aralarından en etkili yöntem Türk kahvesini koklamak. Evet yanlış duymadınız, bu basit ve etkili yöntemle Türk kahvesinin tazeliğini test edebilirsiniz. Taze çekirdek kullanılarak çekilmiş bir Türk kahvesi, metrelerce öteden keskin ve yoğun kokusuyla size kendini belli edecektir.

Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise Türk kahvesini elinize alıp hafif ufalama hareketleri yaparak taneciklerin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer tanecikler birbirine yapışmıyorsa kahvenizin taze olduğuna emin olabilirsiniz.

TÜRK KAHVESİ NASIL SAKLANIR?

Tüm kahveler oldukça hızlı bayatlama özelliğine sahip. Bu nedenle birçok kişi az miktarda kahve satın alıp onu hızlıca tüketmeye çalışıyor. En taze kahve deneyimi için bu yöntem oldukça etkili. Nitekim çekirdek formundaki kahve 2 ila 4 hafta arasında, kavrulmuş kahve 2 hafta içerisinde ve öğütülmüş kahve 5-10 dakika içerisinde bayatlamaya başlıyor.

Peki kahve saklarken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Öncelikle kahveyi mutlaka hava, ışık ve nemden uzak tutmanız gerekiyor. Zira kahvenin oksijenle teması halinde içerisindeki yağ asitleri bozuluyor ve kahvenin bayatlamasına neden oluyor. Bununla birlikte kahveyi sakladığınız kapta plastik veya metal kaşık bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Kahve saklamanın en kolay yollarından bir diğeri ise sakladığınız kabın içerisine 1-2 adet küp şeker atmak. Küp şekerler kabın içerisindeki nemi emerek kahvenizin çok daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak.

Sonraki Haber