‘Türkiye uyuşturucuya Avrupa gibi teslim olmadı’
Kocaeli ve Sakarya'da uyuşturucu satıcılarına yönelik düzenlenen Kökünü Kurutma Operasyonu’nu yerinde takip eden İçişleri Bakanı Soylu, "Türkiye, Avrupa gibi teslim olmuş değildir. Hangi uyuşturucu türevi çıkarsa çıksın, bununla mücadeleyi kendine milli mücadele zemini olarak görmektedir." dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli ve Sakarya'da düzenlenen "Kökünü Kurutma Operasyonu"nda 269 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Soylu, Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar 20 operasyon yaptıklarını, Sakarya ve Kocaeli'de 21'inci ve 22'nci operasyonu düzenlediklerini kaydetti.
"Kökünü Kurutma Operasyonu" için dün sabah Sakarya'da olduklarını ardından Kocaeli'ye geldiklerini aktaran Soylu, sabah 04.30 gibi Kocaeli'de operasyona başlandığını belirtti. Saat 05.30 sıralarında da Sakarya'daki ekibin operasyona çıktığına işaret eden Soylu, "Yaklaşık 3 aylık projeli çalışma sonucunda gerçekleştirilen bir operasyon olarak, uyuşturucuyla mücadele, uyuşturucu satıcılarıyla, torbacılarla, bunları çekip çeviren organize suç liderlerine yapılan mücadele ile ilgili bu sabah yine hem Sakarya'da hem Kocaeli'de başarılı bir operasyon gerçekleşti. 3 aylık bir projeli çalışma bu. Kocaeli merkezli 111 ve Sakarya merkezli 196 olmak üzere toplamda 307 şüphelinin uyuşturucu madde ticareti suçundan yakalanması başta olmak üzere gerçekleşen operasyonda 2 ilde yaklaşık 2 bin 67 arkadaşımız, kahraman polisimiz, aynı zamanda 3 deniz liman botu, 2 helikopter, 11 mini İHA, 29 narkotik dedektör köpeğinin katılımlarıyla eş zamanlı gerçekleşti. 307 hedeften 269'u şu ana kadar gözaltına alındı." ifadelerini kullandı.
‘UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE MİLLİ MÜCADELEDİR’
Avrupa'nın uyuşturucuyla mücadelede pes etmiş durumda olduğunu aktaran Soylu, "Hemen hemen bütün ülkelerde uyuşturucu kullanımı serbest bırakılmıştır. Narkoshoplar açılmaktadır, şırıngalar dağıtılmaktadır. Kendilerince kontrollü bir mekanizma uygulayarak esas itibarıyla uyuşturucu arzının sürekli olarak artmasına sebebiyet teşkil etmektedir. Sadece Belçika limanına geçen yıl gelen uyuşturucu, kokain miktarı bir yakalamada 70 tondur." diye konuştu.
Soylu, bunun büyük bir tehlike olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye, Avrupa gibi teslim olmuş değildir. Hangi uyuşturucu türevi çıkarsa çıksın, bununla mücadeleyi kendine milli mücadele zemini olarak görmektedir; nesillerimiz için geleceğimiz için gençlerimizin ve çocuklarımızın korunması için alilerinin korunması ve muhafaza edilmesi için. 15 Temmuz'dan önce yakalanan uyuşturucu miktarının anca dörtte biri doğuda ve güneydoğuda yakalanıyordu. Şu anda dörtte üçü orada yakalanıyor, yani batıya sevk edilmeden önce. Bu, sahaya nasıl bastığımızın tezahürüdür. Bundan hareketle şunu söyleyebiliriz; eroin rotası değişmiştir. Yani Türkiye'nin ortaya koyduğu baskılarla alan baskısı ve mücadeleyle. Yine captagon rotası değişmiştir, bu baskılarla birlikte. Bonzaide çok ciddi bir azalma söz konusudur. Yaklaşık 2,5-3 yıldır metamfetamin yaygınlığını önlemek için ciddi bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu yıl itibarıyla rakamı söyleyeyim, şu ana kadar 15 ton metamfetamin yakaladık. Yani elbette bastığınız alandaki maddenin yerine başka bir madde ikame etmek için uluslararası bir sistemin varlığını da unutmamak lazım. Burada Türkiye çok ciddi bir çaba sarf ediyor. Örneğin geçen yıl yakalanan eroin miktarı 22 ton civarındaydı, bu yıl 8,5-9 ton civarında çünkü rota değişti. Rota, Akdeniz rotasına doğru gitti. Bu baskıdan ve yakaladıklarımızdan karşı karşıya kaldıkları zarar münasebetiyle."
Bunun yanı sıra uyuşturucudan kaynaklı ölümlerin azaldığına dikkati çeken Soylu, bu konuda verdikleri mücadeleyi anlattı. Soylu, bu alanda çok ciddi bir mücadele olduğunu vurgulayarak, "Birçok program uyguluyoruz. Bu programlar; Narkolog Projesinden tutun En İyi Narkotik Polisi Anne Projesine kadar, özellikle 62 vilayetten aldığımız kanalizasyonlardaki atıklarla uyuşturucu kullanımını takibe kadar, 120 bin metruk binanın 105 bininin yıkılmasına kadar, birçok projeyi eş anlı bir şekilde ve özellikle sahada yaptığımız araştırmalar sonucu ortaya koyduğumuz politikalar rehberinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
İHA'LAR DA GÖREV YAPIYOR
Bir gazetecinin İHA'ların operasyonlara katılımıyla ilgili sorusu üzerine Soylu, operasyonlara hem İHA'ların hem de helikopterlerin katıldığını, kent güvenlik yönetim sistemleriyle de anı anına takip etmek suretiyle bütün teknolojileri kullandıklarını söyledi. Soylu, İHA'ların sınırlarda kendilerine destek verdiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Yeni bir haber daha vereyim; dün şükürler olsun daha önce jandarmayla destekliyorduk sahil güvenliğimizin insansız hava araçları operasyonlarını, şimdi sahil güvenliğimiz Ege'de kendi insansız hava araçlarıyla beraber Bayraktar'larla beraber hem göçmen mücadelesini hem sahil güvenliğin üzerinde bulunan diğer kolluk hizmetlerini yapabilme kabiliyetine sahip olmaktadır. Allah'a şükürler olsun, Allah devletimizi var etsin çünkü eldeki bütün imkanları ortaya koyarak sürdürmektedir. Burada da aynı şekilde zaten görüntüler geldiğinde kamuoyuna aktarılacaktır. Burada da bütün bu süreç, insansız hava araçlarıyla mini insansız hava araçlarıyla hepsiyle devam etmektedir."
'FİNANS AYAKLARINDAN BİRİ KESİLDİ'
Soylu, gerçekleştirilen operasyonların PKK'nın finansmanına darbe olup olmadığına ilişkin sorusuna karşılık, "Bu yıl şu ana kadar 101 milyon kök kenevir yakalandı, 9 milyon da skunk bitkisi, yani 110 milyon. Bu şu demektir; 110 milyon kök kenevir, direkt PKK'ya terörün finansmanı için aktarılacaktı. Jandarmamız ve polisimizin sahada amansız mücadelesi, Türkiye'de PKK'nın en önemli finans ayaklarından birini kesmiş, ortadan kaldırmıştır. Geçen yıl 79-80 milyon, bir önceki yıl 114 milyon civarıydı. Önümüzdeki yıl Allah nasip ederse bu konuda farklı bir metot uygulayacağız, arkadaşlarımızla buna karar verdik. Daha farklı ve daha başarılı sonuçlar elde edebileceğimiz metotlar uygulayacağız." açıklamasında bulundu.
Soylu, birbirlerinin tamamlayıcısı olarak gördükleri, uyuşturucu, terör ve göç kaçakçılığı başta olmak üzere her alanda mücadelelerinin süreceğinin altını çizdi.
'BİZ İŞİMİZE BAKACAĞIZ'
Soylu, hazırladıkları uyuşturucu raporlarına değinerek, şöyle devam etti:
"Bu raporlarda tüm mücadelelerimizin raporlaştırıcı noktası; Emniyet Narkotik Başkanlığıdır, yani devletimizin görevlendirdiği alandır ve tüm raporlar burada hazırlanır. Bu konudaki tehditlerini ve mücadelemizin hangi alanda olabileceğini sıralarız, tabii bunu ömründe ilk kez görenler, ömründe ilk kez vakıf olanlar; FETÖ terör örgütünün üflemeleri, yönlendirmeleriyle sanki 'kendileri tespit etmişler' gibi ortaya koyuyorlar. Oysa bu devlet, bugün var olmuş bir devlet değildir. Bu devletin hassasiyetleri, refleksleri, stratejisi, politikaları, hafızası, bu devletin bugüne kadar elde ettiği bir tecrübe var. Tüm bunlarla yürüttüğü bir mücadele var. Terör, uyuşturucu, organize suç, kaçakçılık, sınırı aşan suçlar alanında birçok tecrübesi var. Bu tecrübesini sanki kendisi elde etmiş gibi, bizim yılların birikimiyle ortaya koymuş olduğumuz raporları, dünyayı takip ederek gerçekleştirdiğimiz tespitleri, sanki kendisi yapıyormuş gibi ortaya koyanlar var. Elbette anlaşılıyor ki maalesef yurt dışından birçok alanda katkı ve destek alanlar, FETÖ konusunda da bu konuda tezvirata ve dedikoduya, devlete iftiraya dayalı, yani cari açığımızın uyuşturucudan kapatıldığına yönelik belki de tarihin en acımasız, bir devlete karşı yapılabilecek en büyük iftirayı içeren bu anlayışına karşı elindeki raporları sallıyor. Raporlar da bizim raporlarımız, arkadaşlarımızın hazırladığı raporlar. Tecrübemiz, saha bilgimizle hazırlanan raporlar. İnanıyorum ki milletimiz bu mücadeleyi görmektedir ve sonuna kadar da bu mücadeledeki samimiyetimize inanmaktadır. Avrupa, dünya, kendi raporlarında Türkiye'nin mücadelesini ortaya koymaktadır çok net bir şekilde ama kendi devletini narko devlet olarak suçlamaya çalışan gafiller her zaman olacaktır. Tarihin her döneminde oldu, biz işimize bakacağız ve Türkiye'de kökünü kurutana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz."