İçişleri Bakanlığı Aydınlık’a açıkladı: Çifte vatandaşlık hükümetin gündeminde

Alman Federal Hükümeti, çifte vatandaşlık için kolları sıvadı. İçişleri Bakanlığınca hazırlanan tasarı, koalisyon hükümetinin gündemine geldi. Taslakta, vatandaşlığa giriş şartlarının kolaylaştırılmasının yanı sıra çifte vatandaşlığa genel olarak izin verilmesi öngörülüyor

Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokratlardan oluşan Trafik Lambası Koalisyonu, çifte vatandaşlık için düğmeye bastı. Federal İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı çalışma sonrasında tasarı, hükümetin gündemine getirildi. Kabineye sunulan tasarının içeriği ise önceki hafta Alman basınında yer aldı. Buna göre hükümet, Alman vatandaşlığının kazanılmasını sekiz yıldan beş yıla indirmek istiyor. Eğitim ve iş alanındaki özel başarılar, sosyal aktiviteler ve dil bilgisine göre bu sürenin üç yıla indirilmesi de gündemde. Öngörülen en önemli değişiklik ise çifte vatandaşlıkla ilgili. Daha önce reşit olmayan çifte vatandaşların reşit olunca karar verme zorunluluğunu kaldıran hükümet, yeni tasarıya göre çifte vatandaşlığı koşulsuz olarak kabul etmeyi öngörüyor.

HÜKÜMETİN ARDINDAN SIRA PARLAMENTODA

Olaf Scholz hükümetinin koalisyon mutabakat metninde de yer verilen çifte vatandaşlık planı üzerinde yapılan çalışmalara yönelik ilk bilgiler aralık ayı başında parlamentoda tartışıldı. 1 Aralık’ta düzenlenen oturumda Federal Hükümetin Göç, İltica ve Uyum Sorumlusu Reem Alabali-Radovan koalisyonun planlarını anlatmış, koalisyon partilerinin yanı sıra Sol Parti’den de destek gelmişti. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıya yönelik son açıklama, İçişleri Bakanlığı Sözcülüğünden geldi. Aydınlık Avrupa’nın sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Bakanlık Sözcüsü Sascha Lawrenz, “Federal İçişleri Bakanlığı, Vatandaşlık Kanunun Modernleştirilmesi Tasarısını yakın zamanda hükümet içi tartışmaya sundu. Somut içeriğine yönelik şu an için bu yüzden bir açıklama yapamıyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak son halini kabine görüşmelerinde alması beklenen tasarının daha sonra Federal Parlamento İçişleri Komisyonunda, ardından genel kurulda görüşülmesi öngörülüyor. Parlamentoda kabul etmesi beklenen tasarının cumhurbaşkanının onayına sunulmadan önce ise senato niteliğindeki Federal Konsey’de de oylama yapılması öngörülüyor.

İŞGÜCÜNE VATANDAŞLIK VAADİ

İlk tartışmanın 1 Aralık’ta yapıldığı Federal Parlamentoda hükümetin planları, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Almanya için Alternatif Partisi’nde (AfD) tepkiyle karşılandı. Parlamentodaki oturumda CDU/CSU grubu adına söz alan Andrea Lindholz, çifte vatandaşlığın “sadakat sorunlarına yol açacağını ve ülke içindeki toplumsal dayanışmaya zarar vereceğini” öne sürdü. AfD’li milletvekili Dr. Gottfried Curio ise tasarı ile Alman vatandaşı olma kriterlerinin hafifletilmesini eleştirdi. Alman yaşam koşullarına uyum sağlamanın vatandaşlık alım şartlarından çıkarılmasını eleştiren Curio, vatandaşlığın uyum sürecinin sonunda verilmesini talep etti. Koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise çifte vatandaşlığı ekonomik gelişim açısından gerekli olarak görüyor. Welt gazetesine açıklama yapan FDP Parlamento Grubu Sekreteri Stephan Thomae, partisinin görüşüne yönelik “Almanya'nın ekonomik gücü ve refahı, yabancı işçileri Alman işgücü piyasasına yönlendirmeyi başarıp başaramayacağımıza da bağlı. Bu nedenle, belirli şartları yerine getirmek ve kalıcı olarak toplumumuzun bir parçası olmak isteyen yabancı insanlara, puan sistemine sahip bir Göçmenlik Yasasının yanı sıra, daha hızlı bir şekilde Alman vatandaşlığı sağlamak istiyoruz. Eğer birisi iyi bir şekilde entegre olmuşsa, bu bizim ödüllendirmek istediğimiz ve Almanya'nın yabancı işçiler için daha cazip hale gelmesine de katkıda bulunan bir başarıdır” ifadelerini paylaştı.

6,5 MİLYON İNSAN SİYASİ HAKLARINDAN YOKSUN

 Dönem dönem gündeme gelen çifte vatandaşlık tartışmaları, rakamlarla da dikkat çekiyor. 2022 yılı itibariyle Almanya’da halihazırda 6 milyon 536 bin 555 kişi Avrupa Birliği dışı bir vatandaşlığa sahip. Avrupa Birliği vatandaşlarına yerel seçimlerde katılım hakkı tanınırken söz konusu kişilere bu hak da tanınmıyor. Böylelikle bu insanlar, Almanya’daki siyasi katılım haklarından da mahrum bırakılıyor. Bu kişiler arasındaki en büyük pay ise yaklaşık 1,5 milyonluk nüfusuyla Türklere ait. Yetersiz Almanca dil bilgisi nedeniyle özellikle Almanya’ya gelen ilk nesil Türklerin vatandaşlık başvurularının kabul edilmemesine karşın Federal Hükümet, 67 yaş üstü şahısların dil bilgisinin sorgulanmamasını öngörüyor. Öte yandan uzmanlar, çifte vatandaşlığın özellikle genç nesiller için gelecek planları yapmayı kolaylaştıracağını dile getiriyor. Bu sayede anavatanlarındaki kariyer olanaklarının da önünün açılabileceğine dikkat çekilirken bu durumun ikili ülke ilişkilerini de geliştirebileceği bildiriliyor. Öte yandan “Almanya Çifte vatandaşlığı nitelikli personel eksikliğini gidermek için çıkarmak istiyor” görüşünü dile getirenler de var. Almanya enflasyon, avronun değer kaybı, enerji krizi gibi pek çok ekonomik sorunla karşı karşıya. Fakat Almanya'nın aşılması zor en büyük sorunu, demografik yapısından kaynaklanan nitelikli personel eksikliği.

Sonraki Haber