Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında müfettiş raporu ortaya çıktı!

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından firari gizli tanık Serdar Sertçelik'le yapılan telefon görüşmeleri ve elektronik kelepçeyle Sertçelik'in kaçmasının ortaya çıkmasıyla ilgili yürütülen idari soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı 84 sayfalık rapor ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı, "Ayhan Bora Kaplan suç örgütü" davasının firari sanığı Serdar Sertçelik'in Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ilişkin iddialarını araştırmak üzere mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya beklenen raporun hazırlandığını duyurdu. İdari soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı 84 sayfalık raporun ayrıntıları da ortaya çıktı.

ORGANİZE ŞUBE FİRARLA İLGİLİ SORUŞTURMA YAPMADI

Sabah Gazetesi'nden Halit Turan'ın haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen raporda emniyetin Serdar Sertçelik'in firarından 9 gün sonra hudut kapılarına yazı gönderdiği, Organize Şubenin firarla ilgili de hiçbir soruşturma yapmadığı tespit edildi.

'DEVLET MEMURLUĞUYLA BAĞDAŞMAYACAK KONUŞMALAR'

Serdar Sertçelik ile görüşmeleri ortaya çıkan Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'ın iki kez ifadesi alındı. Raporda ses kayıtlarıyla ilgili "Devlet memurluğuyla bağdaşmayacak konuşmalar gerçekleşmiştir" denildi.

Müfettişler Ankara Emniyeti Organize Şubeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Murat Çelik başta olmak üzere soruşturma dosyasını yürüten amir ve komiserlerin tümünün ifadesini aldı.

ŞUBE MÜDÜR YARDIMCISI DA TELEFONDA KAYIT YAPMIŞ

Şevket Demircan telefon görüşmelerini sıralı amirlerinin bilgisi dahilinde yaptığını, ilk görüşmesini Sertçelik daha yakalanmadan, gizli tanık yapılmadan önce Kıbrıs'tayken yaptığını, diğer görüşmeleri ise geçmişte Emniyette görev yapan polisler hakkında 4 kez şikayetçi olarak ifade veren mağdur Nurullah Özgür Kopuk'un telefonundan yaptığını anlattı. Kendisinin de kayıt yaptığını ifade eden Demircan kayıtları müfettişlere teslim etti.

SIRALI AMİRLERİ SAYDI, ENGİN DİNÇ'İ SÖYLEDİ

İkinci ifadesinde amirlerinin kim olduğunu detaylandırılması istenen Şevket Demircan amirlerinin Organize Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Organize Şubeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç olduğunu söyledi. Demircan, Sertçelik'in yurtdışından mahkemeye getirilmesi konusunda Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile de görüşmeler yaptığını anlattı.

İHMALLER ZİNCİRİ

Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı raporda, Serdar Sertçelik'in elektronik kelepçeliyken kaçışıyla ilgili ihmallere yer verildi. Serdar Sertçelik'in firarından 9 gün sonra 80 İl Emniyet Müdürlüğüne ve Göçmen Kaçaklığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığına yazı yazıldığının belirtildiği raporda, Sertçelik'in firarıyla ilgili de nasıl kaçtığı ve kimin yardım ettiğiyle ilgili hiçbir soruşturma yapılmadığı belirtildi. Emniyet görevlilerin işledikleri suçların tek tek anlatıldığı ses kayıtlarıyla ilgili "Devlet memurluğuyla bağdaşmayacak konuşmalar gerçekleşmiştir" denildi.

84 SAYFALIK RAPOR

Serdar Sertçelik'in yayınladığı konuşmaların manipüle edilmediği, konuşmaların olduğu gibi yansıtıldığı da raporda öne çıktı. Mülkiye müfettiş raporunda 5271 Ceza Muhakemesi kanununa göre soruşturma iznine gerek olmadan suça karışan polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli soruşturmanın yapılacağını belirtilerek 84 sayfalık rapor adliyeye teslim edildi.

ŞUBEDEKİ TÜM BİLGİSAYARLARA EL KONULDU

Soruşturma kapsamında Organize Şubedeki tüm bilgisayarlara da el konuldu. Jandarma Komutanlığı Kriminal Şubede proje bilgisayarları ile tutuklanan emniyet görevlilerinin bilgisayarlarının incelendiği öğrenildi. Tutuklanan Ufuk Gültekin ile birlikte Serdar Sertçelik ile görüşen komiser Gökhan Karaca'nın da soruşturma kapsamında gözaltına alındığı, cep telefonuna el konulduğu, evinde ve işyerinde arama yapıldığı kaydedildi.

EMNİYET MÜDÜRLERİYLE İLGİLİ RAPOR SAVCILIKTA

Ayhan Bora Kaplan davasında adı geçen üst düzey emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporu hazırlandı. Raporda, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın firari sanığı Serdar Sertçelik'le irtibatın kesildiği tarihten itibaren yakalanmasına yönelik gerekli çalışma ve özenin gösterilmediği belirtildi.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik davanın sanıklarından olan aynı zamanda davanın gizli tanığı olduğunu açıklayan Serdar Sertçelik'in iddialarında adı geçen üst düzey emniyet mensuplarıyla ilgili hazırlanan müfettiş raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı. Raporda, Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce, Sertçelik'le irtibatın koptuğu günden 9 gün sonra 5 Aralık 2023'te 80 il emniyet müdürlüğüne ve Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığına, yurt dışına çıkma ihtimali ve yakalanmasına yönelik tüm hudut kapılarında ve illerin giriş çıkışlarında uygulama noktalarında duyarlı olunması konusunda yazı yazıldığı aktarıldı. Raporda, Sertçelik'le irtibatın kesildiği tarihten itibaren yakalanmasına yönelik gerekli çalışma ve özenin gösterilmediğinin değerlendirildiği kaydedildi.

'YASADIŞI YOLLARDAN KAÇTI'

Sertçelik'e, elektronik kelepçe takılmasına karar verildiği hatırlatılan raporda, bunlara rağmen Sertçelik'in, illegal yollardan yurt dışına kaçtığı ifade edildi. Raporda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, cumhuriyet savcılarının görev ve yetkilerine ilişkin maddesindeki, "Cumhuriyet savcılarının sözlü veya yazılı istem ve emirlerini yapmakta kötüye kullanma veya ihmalleri görülen kolluk amir ve memurları hakkında cumhuriyet savcılarınca doğrudan doğruya soruşturma yapılır" hükmü uyarınca gereğinin takdir ve ifasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğuna kanaat getirildiği ifade edildi.

Sonraki Haber