İçişleri Bakanlığı'ndan terör ihbar ödüllerine güncelleme: Sekiz kata kadar arttırıldı

'Terörden arananlar listesinde' yer alan zanlıları ihbar edene verilen ödüller güncellenerek kategorisine göre sekiz kata kadar artırıldı.

İçişleri Bakanlığı, “Terör Suçlarının Ortaya Çıkarılmasına veya Delillerin Ele Geçirilmesine ya da Suç Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik” kapsamında verilebilecek para ödüllerinde güncellemeye gitti.

KIRMIZI LİSTE ÖDÜLÜ 20 MİLYON LİRA

Güncelleme kapsamında ödüller arttırıldı. Kırmızı Listede yer alan terörist için ödül 20 milyon liraya çıkarıldı.

Değişiklikler çerçevesinde; Kırmızı Listede yer alan bir teröristi ihbar etmenin ödülü 10 milyon liradan 20 milyon liraya, Turuncu Liste 1 milyon liradan 8 milyon liraya, Gri Liste 500 bin liradan 2 milyon liraya yükseltildi.

MAVİ VE YEŞİL YERİNE SARI LİSTE

İçişleri Bakanlığı daha önce Terör listesinde aranan kişileri 5 renk ile kategorize etmişti. Son yapılan değişiklikle beraber Mavi ve Yeşil Liste kaldırılırken Sarı liste eklendi. Sarı Listede aranan bir terörist için ödül miktarı 4 milyon lira olarak belirlendi.

Kırmızı, Sarı, Turuncu ve Gri listede yer alan teröristlerin listesini görmek için TIKLAYIN.

LİSTELERDEKİ RENKLERİN ANLAMLARI

Liste uygulamasına; 2015 yılındaki Terörle Mücadele Kanunu ile birlikte geçildi.

2015 uygulamasında liste; kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri kategori olmak üzere toplamda 5 kategoriden oluşuyordu. 2024 düzenlemesi ile birlikte Mavi ve Yeşil Liste kaldırılırken Sarı liste eklendi

Öncelikle terör örgütü mensuplarından, “üst düzey yönetici” sıfatındakiler elbette ki kırmızı kategoriye yerleşiyor ve yapılanmadaki mevkiye göre diğer kategorilere dağılım sağlanıyor. Ancak şöyle bir ayrıntı var ki; örneğin gri kategoride yer alan bir üye, bir eyleme karışmış ya da karar alıcı bir konumda bulunmuşsa üst kategorilere geçişi sağlanıyor. Böylece listede dinamik yapı da sağlanmış oluyor. Söz konusu ödüller, istihbarat sağlayan kişilere nakit olarak veriliyor.

'ÖRGÜT ÜZERİNDE ÇÖZÜCÜ ETKİYE SAHİP'

TRT Haber'e konuşan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Eray Güçlüer, "Bunlara hem bu şekilde bir para motivasyonu sağladığı gibi aynı zamanda bunlara etkin pişmanlıktan yararlanma ya da işte tanık koruma programlarında farklı kimliklendirme ve devletin koruması altına alınması gibi paranın yanında başka sağlanan imkanlar da var." dedi.

Eray Güçlüer, "Aynı zamanda işte terör örgütünün eline bir şekilde düşüp ordan kurtulmak isteyenler için de çok ciddi bir etkisi var. Yani hem psikolojik hem de bir kurumsal anlamda bir çözücü etki yaratmaktadır örgütler üzerinde. Gerçekten de çok etkili olduğunu alanda görüyoruz." diye konuştu.

OPERASYON PLANLARINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Teröristler için hazırlanan liste, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyon planlamasını da doğrudan etkiliyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Dr. Murat Aslan, "Eğer bir karargahta çalışan bir personel, birkaç hedef üzerinde çalışıyorsa kırmızı hedef söz konusuysa önceliği kırmızı hedefe veriyor. Dolayısıyla bu renklendirme olayı hem kendi personelimizin önceliklendirmesini kolaylaştırıyor, hem de etki altına alındıktan sonra elde edilecek yankının ne olduğu daha baştan tespit edilerek ona göre bir ölçümleme yapılıyor." dedi.

Sonraki Haber