İçli köfte yapmak sandığınız kadar zor değil! Herkesin ne kadar kolay dediği o tarif…
Arap mutfağından kültürümüze ulaşan içli köfte, lezzetiyle herkesin gözdesi. Sizde içli köfte yapmak istiyorsanız fakat zor olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Hızlıca hazırlayabileceğiniz içli köfte tarifiyle tüm ön yargılarınız ortadan kalkacak.
İçli köfte, ülkemizin dört bir yanında sevilerek yapılan lezzetlerin başında geliyor. En güzel davet ve yemek sofralarına da sıkça misafir oluyor. Ancak yapım aşamasıyla birçok kişinin gözünü korkutabilir. "Çok kolaymış!" deme garantili içli köfte tarifini sizlerle paylaştık. Tarifi hazırladıktan sonra damak tadınıza göre köfteleri kızartarak ya da haşlayarak servis edebilirsiniz. Haydi, detaylara...
İçli köfte tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Karabiber ve pul biber
İç harcı için:
- 250 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı ceviz içi
- Maydanoz
- Tuz
- Baharatlar
Hazırlanışı
- İçli köftenin iç harcını hazırlamak için soğanları minik minik doğrayın.
- Bir tavanın içerisine sıvı yağı ve soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin.
- Ardından kıymayı da ekleyip ortalama 5 dakika kadar kavurun.
- Üzerine biber salçası, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın.
- Bir tutam maydanozu küçük küçük kıyın. Aynı şekilde cevizi de küçük parçalar hâline getirin.
- Maydanozu ve cevizi de harcın içerisine ekleyin. Bir tur karıştırdıktan sonra ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
- Köftelerin hamuru için geniş bir kap veya tepsinin içine bulguru ve irmiği ekleyin. Üzerine 3 su bardağı suyu dökün ve üzerini kapatarak bulgurların şişmesi için 10 dakika bekleyin.
- Bulgurlar şiştikten sonra üzerine yumurta, un, tuz ve baharatları ilave edin.
- Köftenin hamurunu yaklaşık 15 dakika kadar iyice yoğurun. Daha rahat yoğurmak için ihtiyaç duyduğunuzda elinizi ıslatabilirsiniz.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp dinlenmesi için 30 dakika bekleyin.
- Ardından hamurdan cevizden biraz büyük bezeler koparıp yuvarlayın. Şekil vermek için başparmağınızla hamurun içine çukurlaştırıp iç harçtan koyun. Daha sonra ağzını yukarı doğru uzatarak kapatın. Tüm malzemeler bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Son olarak bol kızgın yağda içli köfteleri kızartıp servis edin. Afiyet olsun!