İdlib'de üçlü yanıt

ABD'nin kendine bağlı silahlı gruplar üzerinden çatışmaları kışkırttığı İdlib için Türkiye, Rusya, İran'dan yetkililer bugün Tahran'da masaya oturuyor

HABER MERKEZİ

Türk, Rus ve İranlı yetkililer bugün İran'ın baskenti Tahran'da Suriye krizi ve İdlip'te çatışmazsılık bölgesi bir araya gelecek. Zirve'nin iki gün süreceği açıklandı. Önceki gün görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Astana zirvesi öncesi üç ülke arasında yapılacak olan görüşmeleri masaya yatırmıştı. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, Astana toplantısını ve Suriye krizinin çözümü için biraraya geldiklerini söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise İran, Rusya ve Türkiye’nin askeri yetkililerinin bugün ve yarın Tahran'da Suriye hakkında masaya oturacaklarını belirtti. Üç çatışmasız bölgenin oluşturulduğunu dile getiren Lavrov, "Şu an İdlib'te bulunan en büyük ve belki de en zor bölgenin oluşturulması üzerinde çalışmalara devam ediliyor" dedi.

EL NUSRA SİLAHINI KULLANDI

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'nin Astana'da anlaşmaya vardığı İdlib'de çatışmasızlık bölgesi oluşturma kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen ABD sahada kendisine bağlı silahlı grupları da kullanarak İdlib'de çatışma ortamı yarattı. Kaynaklar, İdlib'de El Nusra üzerinden ABD'nin söz sahibi olmaya çalıştığını belirterek bu bölgeyi karıştırdığına dikkat çekiyor. Tahran'da bugün yapılacak zirvede İdlib konusunda kesin çözüm için anlaşmaya varılması ve sahada harekete geçilmesi için düğmeye basılacağı ifade ediliyor.

ABD'YE KARŞI HAMLE

Astana sürecinden sonra İdlib'de inisiyatifi kaybeden ABD başta Türkiye olmak üzere Suriye'de çözüm için önemli adımlar atan Rusya, Türkiye ve İran'ın birlikteliğini bozmak için Türkiye'ye yönelik provokatif açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye'yi saf dışı bırakmak isteyen ABD, Türkiye'yi İdlib'de El Nusra'ya destek vermekle suçladı. Tahran'daki İdlib zirvesinin bu asılsız suçlamanın hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

AFRİN OPERASYONU ELE ALINACAK

Tahran'da ele alıncak bir diğer konu ise Suriye'deki ABD destekli PKK/YPG kantonları. Ankara özellikle ilk etapta sözde Afrin kantonuna yönelik bir askeri oparasyon için bütün hazırlıkları yapmış durumda. Ancak İran ve özellikle de Rusya ile tam mutabakata varılamamasından dolayı operasyon tarihini ertelemek durumunda kaldı. Tahran'daki toplantıda Türkiye'nin Afrin'e yönelik olası bir operasyon yapmasının bölgesel ittifaklar düzlemindeki şartlarının da oluşacağı öne sürülüyor. Öte yandan Tahran zirvesi öncesi TSK'nın bölgeye ağır silah sevkıyatı yapması da önemli bir ayrıntı.

ABD'DEN KASET KOMPLOSU

Aydınlık ABD'nin Türkiye'yi Suriye sahasında zor durumda bırakmak için kumpas hazırlığında olduğunu yazmıştı. Mehmet Kıvanç imzasıyla yayımlanan "İdlib'de kaset komplosu" haberinde şu ifadeler kullanılmıştı: "Ankara'yı uluslararası alanda zor durumda bırakmak için, istihbarat kaynaklı kasetler, Arap kanallarına servis ediliyor. Şam'dan Aydınlık'a konuşan Esad yönetimine yakın kaynaklar, Suriye yönetimini destekleyen medya organlarının, "Amerika'nın lehine olacağı" gerekçesiyle Ankara'yı hedef alan kasetleri yayınlamayı reddettiğini söyledi. Suriye siyaset koridorlarında da "ABD Türkiye'yi sıkıştırıyor" değerlendirmesi yüksek sesle yapılıyor."

Sonraki Haber