İfşa listesine yeni ürünler eklendi: Sucukta sakatat, kekikte yabancı madde...

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellemeyi sürdürüyor. Yeni listede yer alan ürünlerde yine dana kıymada kanatlı eti, ayranda natamisin tespit edildi. İşte bakanlığın yeni ifşa listesi...

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşların hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmişler listesindeki ürünlere yenilerini eklendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Bakanlık, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünler ve taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünleri ifşa etti.

KAYSERİ SUCUĞUNDA SAKATAT!

Yeni listede dana kıymada kanatlı eti tespit edilirken Kayseri sucuğu diye satılan sucukta sakatat (baş eti) tespit edildi. Öte yandan yine kekikte yabancı madde, tereyağında süt harici yağ tespit edildi.

ŞEKERLEMEDE İLAÇ!

Birçok şekerleme markasında ise ilaç etken maddesi çıktı. Çocuklarımıza yedirdiğimiz şekerlemelerin üretiminde insan sağlığının hiçe sayıldığı görüldü.

Bazı ayran ve peynir üreticilerinin ise ürünlerinde natamisin adlı madde tespit edildi. Bu madde süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinde mantar önleyici olarak kullanılabiliyor. Ürünün bozulmasını önleyen madde sağlığı ise tehdit ediyor. Natamisin ciltte döküntü, şişlik ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun süre ya da yüksek dozda tüketilmesi ise daha ciddi sonuçlar doğurabilir; bağırsak florasının bozulması ve mide rahatsızlıkları!

Yine aynı listede zeytinyağı yerine tohum yağları, cinsel içecek, çikolata gibi ürünlerde ilaç etken maddesi kullanıldığı ortaya çıktı. Parça et adlı üründe de tek tırnaklı eti tespit edildi.

YEREL ÜRETİCİLERDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ DAHA FAZLA OLUYOR

Yerel üretim yapan firmaların ürünlerde taklit ve tağşişe son yapılan testlerde daha fazla rastlanıyor.

Özellikle zeytinyağlarında taklit ve tağşiş büyük oranda gerçekleştiriliyor. Rayiç bedelinin altındaki fiyatta satılan, kalitesinden ve üretim ağından emin olunmayan ürünlerden uzak durulması gerekiyor.

Sonraki Haber