İhracat 225 milyar doları aştı. Hedef 250 milyar dolar: 'Türk lirası deyip geçmeyin paramız belirleyici olacak'

İhracat başarısı için TİM Başkanı ve ihracatçıları tebrik eden Cumhurbaşkanı, Türk lirası ile ticaret hacminin 183 milyar liraya çıktığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, 'Türk lirası deyip geçmeyin. Paramız belirleyici olacak' mesajı verdi.

Türkiye'nin ihracatı 2021 yılında 225.3 milyar dolar oldu. İhracat 2020 yılına kıyasla yüzde 32.9 oranında arttı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı Aralık 2021 dış ticaret verilerini toplantısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da teşrif etti. Burada ihracatçılara seslenen Cumhurbaşkanı, ihracatçılarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. 2021 yılında 225 milyar doların aşılmasıyla 2022 yılı için 250 milyar dolar hedefi koyan Cumhurbaşkanı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TİM Başkanı İsmail Gülle'ye ve ihracat ailesine hitaben bu hedefin aşılması için de destek sözü verdi. Cumhurbaşkanı başarılarından dolayı ihracatçıları tebrik ederken, TİM Başkanı'na yönelik bu hedefin yakalanması noktasında, “Gelecek yıl da bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Kardeşlerim siz inandıktan sonra... İsmail efendi ona göre... Ülkemizin medar-ı iftiharı olan siz ihracatçılarımızın gelecek sene de bu gururu yaşatacağınıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı. TİM de bu yılın haziran ayında seçimler var. Cumhurbaşkanı'nın TİM Başkanı ve yönetimine yönelik sıcak mesajları çalışmalardan memnun olduğu şeklinde kulislere yansıdı. Cumhurbaşkanı ihracatçıların yanında bu başarıda emeği olan “görünmez kahramanlar” dediği işçilere de teşekkürlerini iletti.

205 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT

“Türkiye üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla yolunda ilerliyor.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçılara yönelik de Türk lirasına destek çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı, “Türk lirası ile ticaret yaptığımız ülke sayısını yukarı taşıyoruz. Ne olur Türk lirası deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak hiç endişe etmeyin. 205 ülke ve bölgeye ihracatı milli paramız ile gerçekleştirdik. Türk lirası ile dış ticaret hacmi 183 milyar liraya çıktı.” mesajı verdi. Her krizin beraberinde birçok fırsatı da getirdiğine işaret eden, şunları söyledi: “Tarih boyunca krizleri değerlendiren ülkeler ekonomik olarak sıçrama imkanını buldular. Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil krizleri yöneten ve hatta fırsata çeviren bir ülke haline geldi. Alternatif tedarikçi arama ve bölgeselleşme eğilimleri ülkemizin coğrafi konumunu öne çıkardı. İhracatımızı daha da artırdı. Üçüncü çeyrek itibarıyla ülkemizin küresel ticaretten aldığı pay yüzde 1'in üzerine çıktı.”

AB İLE TİCARETTE DIŞ FAZLA VERİLDİ

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin dış ticaret hacminin 496.7 milyar dolara çıktığını, dış açığın ise yüzde 7.8 azalışla 45.9 milyar dolara gerilediğini ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da 5.8 puan artışla yüzde 83.1'e ulaştığını bildirdi. Bu oranın 2000 yılında yüzde 51 seviyesinde olduğu dikkate alındığında ekonomimin kaydettiği ilerlemenin görüleceğini belirten Cumhurbaşkanı'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihracatı yüzde 33 artarak 93.1 milyar dolara çıkarken, Avrupa Birliği'ne net 7.7 milyar dolar dış fazla verildi. Güney Amerika'ya ihracat yüzde 86 arttı. Değer bazında ABD'ye ihracat yüzde 44.6 artışla 14.7 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 94.3 artışla 5.5 milyar, İngiltere'ye yüzde 22 artışla 13.7 milyar dolar oldu. Değer bazında ihracatını en çok artıran sektör yüzde 77.4 artışla 22.3 milyar dolara çıkaran demir çelik sektörü oldu. Miktar yanında katma değer olarak da artan ihracatın kilogram değeri 2021 yılında yüzde 17 yükselişle 1.29 dolara çıktı. Cumhurbaşkanı, Afrika ülkelerine artan ihracata da işaret ederek, futbol kulüplerinde nasıl ki Afrikalı oyunucular varsa Türkiye'nin ihracatının da bu bölgeye yoğunlaşacağını dile getirdi.

'FELAKET TELLALLARINA KULAK ASMAYIN'

“Felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza devam etmenizi istiyorum. Biz sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayında düzenlenen ihracat ödül töreninde ihracatçılara verdiği müjdelerdeki gelişmelere değindi. İhracatçının finansman ve teminat sorununu çözecek şirketin 1 Mart 2022'de faaliyete geçeceğini aktardı. Cumhurbaşkanı ayrıca uzak ülkeler stratejisinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti ve yurt dışı lojistik dağıtım ağı kurulacağını söyledi.

TİM BAŞKANI: GÜMRÜKLER 7/24 ESASINA GEÇMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifleriyle düzenlenen toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, yılın 11 ayında ihracatta rekor kırıldığını söyledi. Gülle, “İhracatımızdaki tabloyu iyi okumamız gerekiyor. Artık yeni bir ligdeyiz. Bu yeni ligdeki büyük siparişlere, büyük ölçekte işlere yetişebilmemiz için, Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma önem vererek yeni yatırımlara devam etmeliyiz. İstatistikler gösteriyor ki, ihracat yüklemelerimizin yüzde 94’lük kısmı haftanın 5 gününde gerçekleşiyor. Oysa ki; pek çok sektörümüzde üretim 7 gün 24 saat aralıksız devam ediyor. Üretimdeki sürekliliği ihracatta da sağlamak için, Gümrüklerimizin artık 7/24 esasına geçmesi, ihracatımızdaki bu yükselişi desteklemesi için, TİM olarak çalışmalarımıza Ticaret Bakanlığımız ile devam ediyoruz.” mesajı verdi.

TL İLE İHRACAT YÜZDE 48 ARTTI

Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılında; miktar bazında ihracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık, 174.3 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. Birim ihracat değerimizi yüzde 17 artırdık. 32 bini aşkın firmamız ihracat ailesine katıldı. 2021 yılında ihracata başlayan firmalarımız 3.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 229 ülke ve bölgeye ihracat yaptık. 184 ülkeye ihracatımızı artırdık. 27 sektörümüzün 26’sı ihracatını artırdı. 23 sektörümüzün ihracatı 1 milyar doları aştı. Türk lirası ile ihracatımız yüzde 48 artarak 70.8 milyar TL’ye yükseldi. Hizmet ihracatımız Ocak-Ekim 2021 döneminde yüzde 62 artarak 46 milyar doları aştı.”

25 MİLYAR TEDARİKTEN GELDİ

“Türkiye, küresel tedarik zincirinin yeniden yapılanması ile olağanüstü fırsatlar yakalayarak küresel ticaretin önemli bir aktörü haline geldi.” diyen Gülle, “Böylece bizler de ihracat ailesi olarak bu dönüşümü fırsata çevirmeyi bildik. İhracat hanemize 25 milyar dolar artı değer kattık. Büyümenin lokomotifi olduk, yılın ilk 9 ayında büyümenin yarısı ihracatla geldi. İstihdam artışının 3’te 1’ini ihracat öncülüğündeki sanayi sektörleri sağladı.” bilgilerini paylaştı.

TL İLE İTHALAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2021 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 24.88 artarak 22.2 milyar dolar, ithalat yüzde 29.15 artarak 28.9 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 77 seviyesine geriledi. 2020'nin aynı ayında bu oran yüzde 79.7'ydi. Yıl genelinde ihracat 225.3 milyar doları aşarken ithalat da yüzde 23.61 artışla 271.3 milyar dolara çıktı. Aralık ayında 18 bin 787 firma TL ile ithalat yaptı. Geçen yıl bu sayı bin 42 idi. Buna göre artış yüzde bin 702 oldu. 2020 yılının aralık ayında 11.7 milyar lira olan TL ile ithalat 2021 yılının aynı ayında 13.4 milyar dolara yükseldi. TL ile ihracat ise yüzde 71.5 artarak 5.1 milyar liradan 8.7 milyar liraya çıktı.

Sonraki Haber