İhracat beklentileri düşüşte

Ticaret Bakanlığının, 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni açıkladı. Ankete göre ihracat beklentisi 2023 yılının son çeyreğine göre 9,1 puan azalarak 104,9 seviyesindedüşerken, ithalat beklenti endeksi ise 6,7 puan azalarak 114,6'ya geriledi.

İhracat beklentisini, gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi, ihracat sipariş beklentisi ile son 3 aya ilişkin ihracat sipariş düzeyi azalış yönünde, şu anda kayıtlı sipariş düzeyine yönelik değerlendirmeler artış yönünde etkiledi. İthalat beklentini de gelecek 3 aya ilişkin ithalat beklentisi, ithalat birim fiyatı beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyi sorusuna yönelik değerlendirmeler azalış yönünde, şu anda kayıtlı ithalat sipariş düzeyi sorusuna yönelik değerlendirmeler artış yönünde etkiledi.

İHRACAT İKLİMİ ZAYIF

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ise aralıkta 49,7 oldu. Endekse göre eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Kasımda 49,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aralıkta 49,7'ye yükseldi. Endeks üst üste beşinci ay eşik değer 50'nin altında kalarak ihracat ikliminin zayıflığına işaret etti.

AVRUPA OLUMSUZ ETKİLEDİ

Avro Bölgesi'nde devam eden ekonomik zayıflık genel anlamda ihracat iklimini olumsuz etkiledi. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Avusturya'da ekonomik aktivite daralırken, büyüme bölgesinde yer alan ülkeler İspanya, İrlanda ve Yunanistan oldu. Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde imalat sanayi üretiminin azaldığı görüldü. Anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde en belirgin daralma Çekya'da oldu. Aralık ayında en hızlı büyüyen ekonomi ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Türk imalat sektöründe ihracat artışının ana kaynaklardan biri olmaya devam eden bu ülkede, büyüme güçlü seyrini sürdürerek kasımdaki 5 aylık zirve seviyesinde çıktı. Orta Doğu'nun diğer bölgeleri incelendiğinde üretimin Suudi Arabistan'da keskin bir şekilde artmasına karşılık Katar, Mısır ve Lübnan'da düştüğü gözlendi. Orta Doğu dışında en güçlü büyüme Hindistan'da kaydedildi. Bu ülkenin yanı sıra Rusya ve Çin'de de ekonomik aktivitedeki artış kasıma göre hızlandı. BRICS ülkeleri içerisinde büyüme sağlayamayan tek ülke, ekonomik aktivitenin yatay seyrettiği Brezilya oldu.

Sonraki Haber