İhracat kilogram değeri yüzde 16 arttı
Döviz kurlarındaki hızlı artışın dış ticaret verilerine etkisi merak ediliyordu. Dün Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre kasım ayında ihracat yüzde 33 artarak 21.5 milyar dolar oldu. Aynı ayda ithalattaki artış yüzde 26 oldu ve 26.8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Böylece dış ticaret açığı yüzde 5.3 artarak 5.3 milyar dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise aynı ayda yüzde 80.1 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 77'ydi. Öte yandan 11 aylık dış ticaret açığı 39.1 milyar dolara kadar geriledi. Dış ticaret verilerinin detaylarına indiğimizde Türkiye'nin ara malı ve ham madde ihracatının yüzde 52'nin üzerinde arttığıı görülüyor. Elbette döviz kuru kaynaklı fiyat artışı da bunda etkili. İthalat tarafındaki ara malı ve ham maddede artış da yüzde 39 civarında ve 21.2 milyar dolar. Neredeyse Türkiye'nin tek bir aylık ihracatına denk. Bununla birlikte Türkiye'nin tüketim malı ithalatının kasımda yüzde 13.7 oranında düşmesi dikkat çekti. Artan kurların etkisiyle tüketim malı ithalatının azalması cari denge tarafına önemli bir katkı sunacak. Çünkü 11 aylık tüketim malı ithalatı yüzde 22.7 milyar dolardan fazla.
'EMEKÇİLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Verilerin açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, döviz kurlarında son günlerde yaşanan dalgalanmanın vatandaşlara minimum düzeyde yansıması için azami çaba sarf ettiklerini belirterek, "İş gücünün, emekçinin Türkiye'nin büyümesinden daha fazla pay alması için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıyoruz." dedi. "İhracatımızın kilogram bazında kıymetinde olumlu gelişmeler gözlemliyoruz. Ocak-kasım döneminde, ihracatımızın kilogram bazında kıymet değeri yüzde 16.7 artış göstermiştir." bilgisini veren Bakan Muş, içeride birilerinin siyasi saiklerle Türkiye'nin yabancı yatırımcı için güvenli bir liman olmadığını iddia ettiğini hatırlattı. Muş, şöyle konuştu: "Bir yandan bunlar bu söylemi dile getirirken öte yandan birçok yabancı yatırımcı lojistikten bankacılığa, finans ve Ar-Ge'den inovasyona kadar birçok yatırımı Türkiye'ye kaydırmıştır. Türkiye'nin yabancı yatırımcı için güvenli bir liman olmadığı, Türkiye'de yatırımlar için hukuki güvencenin bulunmadığı yönündeki iddialar lafügüzaftır. Bunlar gerçeği yansıtmayan art niyetli söylemlerdir. Küresel ekonomideki işleyişin bozulduğu böyle bir dönemde ülkemize yönelen yatırımlar Türkiye'nin yatırımlar için cazibe merkezi olduğunun göstergesidir."
ARTIŞIN YÜZDE 60'I TEDARİKTEN
TİM Başkanı İsmail Gülle de, ihracat verilerine ilişkin şunları paylaştı: “Birim ihracat değeri, kasımda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24.5 artışla 1.44 dolara yükseldi. 188 ülkeye toplam 7.8 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Kasım ayında Türk Lirası ile ihracat yüzde 53 arttı. Kasımda miktar bazında ihracatımız, geçtiğimiz yıla göre yüzde 7.2 artarak 14.9 milyon ton gerçekleşti. İlk 11 ayda ise yüzde 14.5 artışla 159 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. 10 yıl önce, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı aylık bazda yüzde 50-60 seviyelerindeyken bu oran yılbaşından bu yana yüzde 80’in üzerinde gerçekleşti. Hatta yüzde 90 seviyesini aştığımız aylar dahi oldu. Ülkemize yönelik ciddi bir talep kayması söz konusu. Öncü projeksiyonlarımız gösteriyor ki, 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefine belki de hiç olmadığı kadar yakınız. Bugün bir kez daha net bir şekilde görüyoruz ki, ülkemizin müreffeh yarınları, ihracatımızın geleceği ile kesişmiştir. İhracatta yakaladığımız artışın yaklaşık yüzde 60'ının küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden kaynaklandığını tespit ettik. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ 100 bini aşkın ihracatçımız, vatan aşkıyla, ayak basmadık tek bir ülke bırakmayarak rekor üstüne rekor kırarak üzerine düşen tüm sorumluluğu fazlasıyla yerine getiriyor.”
İMALATTA İŞLER ALTI AYDIR KESİNTİSİZ ARTIYOR
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, kasımda 52 değerini aldı ve imalatçıların faaliyet koşullarının son altı aydır iyileştiğine işaret etti. Faaliyet koşullarındaki iyileşmede üretimin yeniden büyümeye geçmesi etkili olurken, istihdamdaki artışın devam etmesi de üretimi destekledi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI kasım verilerine göre, Türk lirasındaki değer kaybı ve tedarik zincirlerindeki aksamalar sonucu takip edilen 10 sektörün tamamında belirgin fiyat artışları gözlendi. Sektörlerin hemen hemen hepsinde girdi fiyatları daha hızlı artarken nihai ürün satış fiyatları enflasyonu ise tüm sektörlerde ivme kazandı. Hem üretim hem de yeni siparişler sektörlerin çoğunluğunda yavaşlarken, raporun olumlu gelişmeleri yine istihdam tarafında gerçekleşti. İmalat sektörü son bir buçuk yıl boyunca kesintisiz bir şekilde yeni istihdam yarattı. Takip edilen on alt sektörün altısı personel sayılarını artırdı. Kasımda girdi maliyetlerinin kaydettiği sert artışa bağlı olarak girdi fiyatları enflasyonu keskin bir şekilde hızlanarak Eylül 2018’den beri en yüksek düzeye çıktı. Anekdot temelli bilgiler, maliyetlerde görülen artışın Türk lirasındaki değer kaybından kaynaklandığına işaret etti. Bunun sonucunda imalatçı firmalar kendi satış fiyatlarını 16.5 yıllık anket geçmişinin en yüksek oranında artırdı.