İhracatçılardan Rusya teklifi

İhracatçılar, Rusya'nın Türkiye'den gelen şekerli ve kakaolu mamullere uyguladığı yüzde 30'luk verginin kaldırılmasını talep etti. Gıda ihracatçıları ayrıca bu ülke ile ticaretin ruble ile yapılabildiğini bildirdi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (İHBİR) şubat ayı ihracatı 253 milyon dolar oldu. PRODEXPO 2023 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı ve Gulfood 2023 Gıda Fuarı ile yeni yıla hızlı giriş yapan İHBİR'in Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, fuarlar, satın alma heyetleri, yurt dışında yerli ürün tanıtımı, yaşanan mevzuatsal sıkıntılar ve problemlerin çözümleriyle ilgili adımlar atarak Cumhuriyetin 100. yılında rekorlar kırabileceklerini belirtti.

YARISI RUSYA'DAN GELİR

Şubat ayında hububat sektörünün en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Rusya oldu. Fuarlara ilişkin basına geçilen bilgi notunda görüşlerine yer verilen İHBİR Kazım Taycı, yılbaşından bu yana Suudi Arabistan'dan, İsrail'den, Japonya'dan, Kuveyt'ten, İran'dan, Kamerun’dan satın alma heyetleri getirdiklerini belirtti. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumların altındaki 6 sektörün de Rusya'da rahatlıkla pazar bulabileceğine dikkat çeken Taycı, "Gelinen noktada Rusya'nın dünyaya açılan en önemli kapılarından biri durumundayız. 2022 yılında İHBİR olarak, toplam 3,3 milyar dolarlık ihracat yaptık. Rusya'daki fırsatı doğru değerlendirir, atılması gereken adımları atar ve aradaki birtakım bürokratik engelleri çözersek, bu tutarın yüzde 50’sini sadece Rusya'ya yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA'YA SIFIR BİZE OTUZ

Rusya ile ticaretin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Taycı, Rusya'nın Avrupa ile siyaseten kötü bir durumda olmasına rağmen Avrupa'dan gelen ürünlerde sıfır vergi olduğunu, Türkiye'den gelen şekerli ve kakaolu mamullerde ise yaklaşık yüzde 30'luk bir vergi uygulandığını, katılımcı firmaların AB’ye uygulanan şartların kendilerine de sağlanması durumunda daha etkin olabileceklerini ve raflarda daha fazla Türk ürünleri ile yer alabileceklerini söylediklerini aktardı.

Rusya ile ticarette, SWIFT’ten dolayı para transferinde büyük engel olduğunu belirten İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş de, Rusya'daki ticaret ataşelerinin; ülkedeki Ziraat Bankası, İş Bankası ve Denizbank'ta ruble üzerinden hesap açılabildiğini, para transferini bu üç banka ile doğrudan ruble üzerinden çok rahat yapabileceklerini kaydetti. Rusya'daki pazarın yüzde 85'inin büyük market gruplarının elinde olduğunu kaydeden Memiş, ihracatçıların bu market gruplarıyla doğrudan iletişime geçerek doğrudan markete satış gibi bir kanal oluşturabileceklerini anlattı.

Sonraki Haber