İki kardeş ucuz etin formülünü buldular! İşte ayrıntılar...

İki kardeş ucuz etin formülünü buldular! Bursa'da yaşayan iki kardeş ucuz etin formülünü buldular. Büyükbaş hayvancılık yapan iki kardeş, kendi geliştirdikleri ekosistem ile maliyetleri azaltarak ucuz ve doğal et üretiyor. Peki bu nasıl oluyor? İşte ayrıntılar....

Bursa Karacabey'de büyükbaş hayvancılık yapan iki kardeş kurdukları 15 dönümlük çiftlikte ucuz ve doğal et üretiyor. Peki bunu nasıl yapıyorlar, nelere dikkat ediyorlar? İşte ayrıntılar... 

ÇİTLİK İÇERİSİNDE EKOSİSTEM OLUŞTURDULAR

Çiftlik içerisinde bir ekosistem oluşturan kardeşler, hayvanların gübreleri ile 300 dönüm arazide yetiştirdikleri mısır, ot ve samanlarla hayvanları besleyerek hem maliyeti azaltıyor hem de doğal ürün elde ediyor. Kendi kendine yeten çiftlikte üretilen hiçbir ürün israf olmazken, maliyet en aza indirilerek ucuz et elde ediliyor.

Çiftlikteki hayvanların gübreleriyle yetiştirdikleri ürünlere, hiçbir katkı maddesi eklemeden tekrar hayvan yemi olarak kullanan çiftçiler, sürdürülebilir sistemleriyle diğer çiftçilere örnek oluyor. Hayvanların yeminden, sütüne kadar tamamen doğal bir üretim yaptıklarını belirten ağabey kardeş, bu sayede toplum sağlığını koruyor. Yerli hayvan kullandıklarını söyleyen kardeşler çiftliklerine dışarıdan herhangi bir ürün sokmadıklarını söyleyerek milli servete katkı sağlıyor.

''MUTLU OLAN BİR HAYVAN BİZE İSTEDİĞİMİZ VERİMİ VERİYOR''

Sürdürülebilir sistemle çiftlikte yetiştirilen hayvanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini ifade eden 31 yaşındaki Tuna Eren, “Bizim için hayvanların mutluluğu çok önemli, çünkü mutlu olan bir hayvan bize istediğimiz verimi veriyor.

''İSRAF OLAN HİÇBİR ŞEY YOK''

Artan yemleri dahi değerlendirerek israfın önüne geçtiklerini söyleyen Eren, “Aslında biz bu çiftlikte et üretiyoruz ama bunun yanında bir de gübre üretiyoruz. Bizim bin tonluk sıvı gübre depomuzda biriktirdiğimiz gübreleri, tarlalarımızda kullanarak verimi yüksek, ekonomik bir yem üretiyoruz, bu yemleri de hayvanlarımıza yedirerek verimli bir hayvancılık yapıyoruz.

Çiftliğin sisteminde israf olan hiç bir şey yok, amacımız et üretmek ama hayvanlara verdiğimiz yemlerden artanları koyunlarda değerlendiriyoruz hatta onlardan da artan yemleri tavşan ve diğer çiftlik hayvanlarına vererek çiftlik içerisinde israfı önlüyoruz. Ucuz et üretmek için en önemli nokta yem maliyetlerini düşürmek, bunu çiftlikte sağlamanın yolu da hasat zamanı ihtiyacımız olan ham maddeleri çiftliğimize temin etmek” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber