İki lider arasında gerilim artıyor

Fransa Cumhurbaşkanı’nın ‘Ukrayna’ya asker gönderme’ fikrinin Alman mevkidaşına bir yanıt olduğu belirtiliyor. İki lider arasında çekişme yaşandığını belirten kaynaklar, bunun zor durumda olan Ukrayna’yı etkilediğini söyledi. Konu sadece savaş değil AB içindeki siyasi hesaplaşma.

Bloomberg’in yetkililere dayandırdığı haberine göre, Macron'un bu hafta başında Ukrayna'ya asker gönderme konusundaki imaları kasıtlı olarak muğlaktı ve Rus askeri planlamacıların zihninde belirsizlik yaratmayı amaçlıyordu. Ancak bu tartışmalara aşina olan bir yetkiliye göre, Fransa Cumhurbaşkanı'nın ne olursa olsun mesajı Scholz'un ofisinin açık isteklerine ters düştü. Ardından Scholz, konu manşetlere taşınır taşınmaz Macron'un tutumunu kamuoyu önünde yalanlamakta gecikmedi. Alman Şansölyesi, Avrupa ülkelerinin asker gönderme olasılığını kategorik olarak dışladı. Bloomberg’e göre bu anlaşmazlık, iki liderin birlikte çalışma konusunda uzun süredir yaşadıkları zorlukları, farklı tarzlarını ve aynı zamanda bu gerginliklerin son zamanlarda Rusya'nın lehine gelişen bir çatışmanın gidişatını nasıl tehlikeye attığını ortaya koyuyor. Bu siyasi gerilimlerin arka planında, Fransa'nın büyümesinin Almanya'yı geride bırakmaya başladığı 2018'den bu yana göreceli ekonomik talihin tersine dönmesi yatıyor. Fransa'nın yakın gelecekteki görünümü de, uzun süredir Rus fosil yakıtlarına bağımlı olan Almanya'yı geçen yıl daralmaya sürükleyen enerji krizinden sonra belirgin şekilde daha iyi.

‘ARALARINDA KİMYA UYUŞMAZLIĞI VAR’

Bir Fransız yetkiliye göre Macron, Scholz'u kısa vadenin ötesini düşünemeyen, cesaretsiz ve hırslı bir lider olarak görüyor. Bloomberg'in bu makale için görüştüğü diğerleri gibi adının açıklanmaması koşuluyla konuşan kişi, ilk günden itibaren ikili arasında bir kimya uyuşmazlığı olduğuna işaret etti. Şansölye'nin yakın yardımcıları da ikilinin anlaşamadığını kabul ediyor. Berlin'de Macron, büyük vizyonlar ortaya koymaktan ziyade bunları hayata geçirmekte daha başarılı olan monarşik bir figür olarak görülüyor. Bu algı Macron'un bir başka esprisinin Berlin'de hoş karşılanmadığı anlamına geldiği belirtiliyor. Paris'teki toplantısının ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, savaşın arifesinde Ukrayna'ya sadece "kask ve uyku tulumu" öneren müttefiklerine seslenerek Almanya'ya açık bir göndermede bulunmuştu. Bu yorumlar başbakanlığı kızdırdı çünkü Almanya, miğferler olayından bu yana, NATO müttefiklerini asker ya da en gelişmiş silahlarını göndererek savaşa çekmekten çekinmesine rağmen, ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla askeri yardım yapan ikinci ülke oldu.

YAZA KADAR SAVUNMA ZOR

Bloomberg’e göre Ukrayna'nın müttefikleri arasındaki tartışma, “Rusya'yı geri püskürtme kampanyasının zor bir anında” meydana geldi. Bloomberg'in perşembe günü bildirdiğine göre, Avrupa ülkelerinin topçu taahhüdünde bulunmaması ve ABD'nin hayati önem taşıyan yardımının Kongre'de bekletilmesi nedeniyle Ukraynalı yetkililer Rus birliklerinin yaza kadar savunmalarını aşmasından endişe ediyor. Bir katılımcıya göre, 20 Avrupalı lider ile ABD, Kanada ve İngiltere'den yetkilileri bir araya getiren pazartesi günkü toplantıda Macron, Kiev'in bir birlik gösterisi içinde direnme kabiliyeti konusundaki şüpheleri gidermek istediğini söyledi. Ancak Avrupa'nın en büyük iki ekonomisinin liderleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu birlikteliğin parçalanması uzun sürmedi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit Bloomberg'e yaptığı açıklamada anlaşmazlığın Macron ile Scholz arasında değil, Fransa Cumhurbaşkanı ile onun yorumlarının haddini aştığını düşünen daha geniş bir grup arasında olduğunu söyledi. Sözcü, "Buna ve Scholz ile Macron'un çok farklı temel tiplere sahip olmalarına bakılmaksızın, iyi anlaşıyorlar ve birbirlerine güveniyorlar" dedi. Fransa Cumhurbaşkanlığı sarayı Elysee yorum talebine yanıt vermedi.

SINIR ÜLKELERİNDEN DESTEK

Macron'un kara birlikleriyle ilgili yorumları birçok müttefikinin tepkisini çekerken Putin'in de dikkatini çekti. Yine de, bir başka katılımcıya göre, etkinlik öncesinde yetkilileriyle görüştüğü Rusya'ya sınırı olan bazı ülkelerde memnuniyetle karşılandı. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis X'te yaptığı paylaşımda hem Almanya'nın hem de ABD'nin vermekte isteksiz davrandığı uzun menzilli füzelere atıfta bulunarak, "Putin'e karşı açık bir kitabız, yarının ne Taurus ne ATACMS ne de yeterli miktarda mühimmat getirmesini bekliyor. Yaklaşımımızı değiştirmek, stratejik belirsizliği kucaklamak, tabuları yıkmak ve mevcut tüm seçenekleri araç setimize dahil etmek zorunludur" diyerek Macron'un tutumunu destekledi.

‘RAHATSIZ OLUYORUM’

Ancak ülkesinin Ren Nehri'nin karşısındaki komşusundan çok daha fazla yardım harcaması yaptığı göz önüne alındığında, Almanya'nın yeterince çaba göstermediği yönündeki algılar Şansölye'yi rahatsız ediyor. Scholz bu hafta başında Berlin'de düzenlenen bir konferansta Taurus füzeleri hakkında şunları söyledi: "Şu anda gerçekten ihtiyaç duyulan şeylerle bu tek sistem hakkındaki tartışmalar arasında bir denge kurulamaması beni çok rahatsız ediyor. Ukrayna'da eksik olan şey, olası tüm mesafeler için mühimmattır." Kiel Enstitüsü'ne göre, Ocak 2022 ile Ocak 2024 arasında Ukrayna'ya yönelik askeri taahhütler Almanya'dan 17,7 milyar avro (19 milyar dolar) ve Fransa'dan 0,64 milyar avro. Fransız hükümeti bu rakamların dökümünü vermeksizin 3,8 milyar avro harcadığını söylüyor. Paris merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü araştırmacısı Rym Momtaz'a göre "Fransa'nın Ukrayna'ya bugüne kadar sağladığı askeri yardımın Avrupa'nın en güçlü askeri gücü profiline uygun olmaması Macron'un elini zayıflatıyor." Fransız ve Almanlarla yakın çalışan bir Doğu Avrupalı yetkili de her iki liderin de kibirli olarak görüldüğünü ancak en azından Macron'un bir şeyler yapılması gerektiğini anladığını söyledi. Müttefikler, Scholz'un Macron'a katılarak açıkça Ukrayna'nın zafer kazanması çağrısında bile bulunmadığına, bunun yerine sadece Rusya'nın savaşı kazanmaması ve Ukrayna'nın da kaybetmemesi gerektiğini söylediğine dikkat çekiyor.

Sonraki Haber