İki ülkeden deniz tatbikatı: Rus ve Cezayir ordusu Akdeniz’den ABD’ye mesaj veriyor

Cezayir Savunma Bakanlığı, Rusya ile Akdeniz'de ortak bir askeri tatbikata başladıklarını duyurdu. Uzmanlar dört gün sürecek tatbikatı ‘küresel jeopolitiğe müdahale’ olarak değerlendiriyor.

Rusya, Cezayir’le geçen sene başladığı tatbikatlara yenilerini ekliyor. Rusya sahasında başlayan tatbikatlar Akdeniz’de devam ediyor. Akdeniz’in güvenliğini sağlama amacıyla yapılan terörle mücadele tatbikatları Atlantik’e de bir mesaj veriyor. Cezayir Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Rus filosuna ait bir grup savaş gemisi, 2022 ortak deniz tatbikatını yapmak için salı günü Cezayir limanına demirledi." ifadelerine yer verildi.

Cezayir, Rusya'nın Afrika kıtasındaki en önemli askeri müttefiklerinden biri ve aynı zamanda bölgedeki Rus silahlarının en büyük müşterileri arasında yer alıyor. Ayrıca Cezayir, Rusya’nın Afrika’daki üç büyük ticaret ortağından birisi.

DÖRT GÜN SÜRECEK

Tatbikatın Cezayir Ulusal Halk Ordusu Donanması ile Rus Donanması arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde yapıldığına vurguda bulunulan açıklamada, ortak deniz tatbikatının dört gün süreceği kaydedildi. Açıklamada, tatbikata ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi.

Rusya donanmasına ait bir mayın tarama gemisi eylül ayında, Cezayir donanmasıyla ortak tatbikatlar yapmak üzere başkent Cezayir'in doğusundaki Cicel limanına demir atmıştı.

Rus ve Cezayir savaş gemileri geçen kasım ayında da Akdeniz sularında çeşitli taktik ve önleme tatbikatlarını içeren ortak deniz manevraları yapmıştı.

Sergey Lavrov, Ramtane Lamamra

TERÖRLE MÜCADELE TATBİKATI

Rusya ve Cezayir daha önce de askeri tatbikatlar yapmıştı. İki ülkenin ilk tatbikatı 30 Eylül-12 Ekim 2021 tarihleri ​​arasında Rusya Federasyonu'nun güneyinde yapılan “Kara Kuvvetleri Terörle Mücadele Taktik Tatbikatı 2021”di. Cezayir Ulusal Halk Ordusu (ANP) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Chengriha, kara kuvvetleri askerlerinin "seçkin katılımını" övdü. Said açıklamasında, bu katılımın ANP'nin uluslararası düzeyde sahip olduğu itibarı "tartışmasız bir şekilde yansıttığını" vurguladı.

Türkiye Doğu Akdeniz’de başta Yunanistan üzerinden kuşatılmaya çalışılırken, Doğu Akdeniz’de dengeleri bozmak adına Vatan Partisi’nden tatbikat önerisi gelmişti. Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, Türkiye, Rusya, Çin ve İran’ın Doğu Akdeniz’de yapacağı bir deniz tatbikatın hem Atlantik’e mesaj vermek adına hem de Türkiye ve bölge ülkelerinin güvenliğini sağlamak için dengeleri bozacağını söylemişti.

2021 AKDENİZ TATBİKATI

12 Kasım 2021 tarihinde ise yine Akdeniz’de Rus-Cezayir ortak tatbikatı düzenlendi. Rus donanması savaş gemileri müfrezesi, tatbikatın parçası olarak Cezayir Donanması gemileriyle uluslararası “Ortak Deniz Tatbikatı 2021”e katılmak üzere Cezayir limanına demirledi. Bu gemiler, fırkateyn "Amiral Grigorovich", devriye botu "Dmitri Rogaçev" ve cankurtaran "SB-742"den oluşan Karadeniz Filosunun müfrezesiydi. Tatbikat 20 Kasım'a kadar devam etti. İki ülke, deneyimlerini paylaşmak ve koordinasyonu pekiştirmek amacıyla, ortak operasyon oturumları, denetim ekiplerinin eğitimi, hasar kontrolüne ilişkin tatbikat yaptı.Bu tatbikatları değerlendiren akademisyen Dr. Abdelkader Soufi, küresel jeopolitiğin tam bir altüst oluş yaşadığını ve "üç kutuplu bir dünyaya" geçildiğinden bahsetti.

‘ÇÖL KALKANI 2022’

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ve Cezayir Kara Kuvvetleri'nin bir diğer ortak terörle mücadele tatbikatı olan "Çöl Kalkanı 2022"nin 16-28 Kasım 2022'de Cezayir'deki Hamakir eğitim sahasında yapılacağını açıklamıştı.

Rus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre tatbikatta, yasadışı silahlı grupların aranması, tespiti ve imhası yapılacak.

Sonraki Haber