İki yüzlü Avrupa! İsrail'e destek, Filistin'e yasak

Avrupa Birliği ülkeleri İsrail'in Filistin'deki katliamına tam destek verdi. İsrail bayrakları ile eylemler yapan Avrupa iktidarları Filistin'e destek eylemlerini ve Filistin sembollerini yasakladı. Ancak Avrupa'nın her yerinde on binlerce kişi Avrupa Birliği ülkelerinin yasakları çiğneyip geçti

FRANSA, Almanya ve İngiltere Filistin'le dayanışma gösterilerine yasak getirildi. Hollanda ise gösterilere müdahale edileceği açıklandı. Yasak ve engellemelere rağmen Filistin’e destek vermek isteyenler alanlara çıktı. Almanya ve Fransa’da polis eylem yapanlara müdahale etti. İngiltere’de ise binlerce kişi eylemdeydi. Alanlardan 'yaşasın Özgür Filistin’ sloganları yükseldi. İsrail yanlısı eylemlere ise hiçbir kısaltama getirilmedi. Hatta bu eylemlerde siyasetçiler en ön safta yer aldı.

AVRUPA ülkeleri İsrail yanlısı eylemlere izin verdi. Hatta bazı eylemlerde siyasetçiler en ön safta yer aldı. Filistin ile dayanışma eylemleri ise yasaklandı. Eylem yapmak isteyenler polis müdahalesiyle karşılaştı. Fransa ve Almanya'da "kamu düzeni ve güvenliğine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle Filistin'le dayanışma gösterilerine izin verilmeyeceği, Hollanda'da ise Hamas yanlısı gösterilere müdahale edileceği açıkladı. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da ülkede bazı durumlarda "Filistin bayrağı sallamanın yasal olmayacağını" duyurdu.

Yasağa rağmen Filistin’e destek olmak isteyenler alanlara çıktı. Fransa'nın başkenti Paris'te Filistin'e destek gösterisine polis müdahale etti. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla saldırıldı. Lyon ve Marsilya kentlerinde Filistin'e destek protestoları yapıldı.

Oralarda da eylem yapanlar polis müdahalesiyle karşılaştı. Benzer görüntüler Almanya’da Berlin'de de yaşandı. Filistin'e destek gösterisi yapmak isteyenlere polis izin vermedi. Neukölln ilçesindeki Hermann Meydanında toplanan yüzerlerce kişiye müdahale edildi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

AVRUPA’NIN DÖRT BİR YANINDA EYLEM

Çok sayıda Avrupa ülkesinde de eylemler yapıldı.

Hollanda'nın Lahey kentinde bir araya gelen öğrenciler, Filistin bayrağı taşıyarak slogan attı.

Yunanistan'daki eylemin adresi başkent Atina'daki meclis binası önü oldu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yasağa meydan okuyan binlerce kişi eylem yaptı. İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin yayın politikasını protesto etmek için BBC binasının duvarına kırmızı boya döktü.

İsveç'in başkenti Stockholm'de bir grup, Filistin'e destek vermek ve İsrail'e tepki göstermek amacıyla eylemdeydi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yüzlerce kişi Filistin'e destek gösterisi düzenledi. Dışişleri Bakanlığı binasının önünde 'Filistin'e Özgürlük' sloganları attı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Cenevre Ofisi'nin önünde eylem yapıldı.

İtalya'nın Milano kentinde bir araya gelen eylemciler İsrail saldırılarını kınadı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen Filistin'e destek gösterisine yüzlerce kişi katıldı. Bosna Hersek'teki tarihi Mostar Köprüsü'ne Filistin bayrağı asıldı.

Sonraki Haber