İkinci el araba fiyatları düşüyor

Ülkemizde son aylarda ikinci el otomobil fiyatları neredeyse sıfır araç fiyatlarına yaklaşmış durumda. Yeni hamleyle birlikte ikinci el otomobil fiyatlarında büyük düşüş yaşanacak.

2022 yılının son çeyreğinden itibaren resmen uçuşa geçen ikinci el otomobil fiyatları durdurulamaz bir hal almış ve uçuşa geçmişti. Hali hazırda ikinci el otomobiller cep yakacak bir pozisyona geldiler. Bu durumun temel nedeni ise en ufak bir döviz artışında dahi fiyatların absürt derecede yükselmesi. Fakat hükümet bu anlamsız yükselişe dur deme kararı aldı. Son olarak dolar kurunun bir anda 23.6 TL’yi görmesiyle, ikinci el otomobil piyasasındaki dengeler değişmişti. Fiyatı 400 bin TL seviyesindeki otomobiller bir anda 450 bin TL seviyesinden satılmaya başlandı. Bu da müdahaleyi kaçınılmaz kıldı.

Daha önce hükümet galerilerle ilgili bir dizi kararlar almış ve otomobil bayilerinin sıfır liste fiyatı üzerine ikinci el otomobil satmasını yasaklamıştı. Hatta bu bağlamda bayilere milyonlarca lira ceza kesildi. Şimdi ise hedef ilan sitelerindeki ikinci el satıcılar. Bunun için de yakında bir düzenleme gelecek. Fakat düzenlemenin ne gibi şartları içereceği şimdilik belli değil. Zira bu düzenleme için devlet ikinci el satıcıları (galerileri) temsil eden heyet ile bir araya geldi. Önümüzdeki günlerde ikinci el otomobil fiyatlarına bir düzenleme geleceği kesin diyebiliriz. Belki belli modeller için alt ve üst fiyat limitleri belirlenebilir.Ya da ithal ikinci el otomobil yasası getirilebilir. Her iki durumda da fiyatlar dibi görecektir. Sonuç olarak önümüzdeki süreçte ikinci el otomobil fiyatlarına bir müdahale geleceği kesinleşmiş oldu.

Kaynak: F5haber.com

Sonraki Haber