Hangi Arabayı Almalıyım? İşte internetten otomobil ilanlarına bakarken dikkat edilmesi gerekenler...

Her keseye ve ihtiyaca göre bulunan ikinci el araç piyasasında; alıcının araç tutkusunun hüsrana dönmemesi için aracı aldıkları firmadan, aracın özelliklerine kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilmesi gerekiyor. İşte ikinci el araç alacakların dikkat etmesi gerekenler...

Binlerce belki de yüz binlerce lira vererek alacağın otomobil için kararsız mısın?

Hangi otomobili satın alacağına karar vermek oldukça güç bir süreçtir. Yüzlerce model, binlerce seçenek ve donanım arasından kendine en uygun olanı büyük bir titizlikle belirlemen gerekiyor. Belirlediğin aracın bütçene uyması, herhangi bir teknik sorunun olmaması ile beraber az yakmasını da bekleyebilirsin. Çeşitli jargonlar kullanan satıcılardan ve onların ilginç ilanlarından kurtulmana yardım edeceğiz. İşte ikinci el araç alacakların dikkat etmesi gerekenlerin listesi...

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 MADDE

1) Aracın Kime Ait Olduğu Bilgisi

Bu konuda cep telefonunuzdan DETAY boşluk PLAKA yazarak 5664'e mesaj atarak; ilgili plakalı aracın ruhsat sahiplik yılından, o kullanıcının kaç yıl kullandığına, aracın kaç yıl kaskolu olduğuna kadar tüm bilgileri öğrenmeniz mümkün.

2) Ekspertiz Raporu

Geçtiğimiz yıl hayata geçen yeni düzenleme ile tüm ikinci el araçlarda artık ekspertiz zorunluluğu bulunuyor. Bu sayede aracın ufak ya da büyük çapta yaşadığı tüm kazaları vs. öğrenebilirsiniz.

3) Mekanik Durum ve Motor Kontrolü Bilgisi

Ekspertiz firmalarından veya yetkili servislerden kolaylıkla öğrenebileceğiniz bu bilgi ile ilerde karşılaşacağınız gereksiz masraftan kurtulacaksınız.

4) Lastik Durumu

Aracın iyi performans göstermesi ve oluşabilecek tüm kazaları önlemek açısından lastiklerin standart ölçülerde olması gerekiyor. Lastik diş derinliklerinin yasal aşınma sınırı olan 1,6mm’nin altında olmamasına dikkat etmelisiniz.

5) Kilometre Durumu

İkinci el araç kilometresi arabaların fiyatının yükselmesine etki eden en önemli değerlerden biri olduğu için bu konuda çok fazla sorunlarla karşılaşılıyor. Araç kilometresini en doğru ve güvenilir bir şekilde TüvTürk ve servis kayıtlarından öğrenebilirsiniz.

6) Hasar Kaydı

İkinci el araç fiyatını yükselten diğer bir bilgi ise hasar kaydıdır. Bu konuda sonradan kötü bir sürprizle karşılaşmamak için kesinlikle tramer kaydı sorgusu yapmalısınız. Tramer kaydı sorgulamasını cep telefonunuzdan yapabilirsiniz. Araç şasi numarasını ya da plaka numarasını (HASAR boşluk HASAR ŞASİ NUMARASI) yazıp 5664’e mesaj atarak aracın geçmişte yaşamış olduğu tüm hasar ve kaza kaydına ulaşabilirsiniz. Hasar kaydını aracın şasi numarasından sorgulanması en güvenilir sonucu verecektir.

7)  Yedek Anahtar ve Ekipmanlarının Durumu

Güvenliğiniz için yedek anahtarı çok önemlidir. Herhangi bir hırsızlık durumu ya da sonradan oluşacak gereksiz masraflardan kurtulmak için mutlaka yedek anahtar durumunu mutlaka öğrenin. Yedek anahtar özellikle kasko ödemesinden yararlanabilmek için gereklidir. Ayrıca aracın kitapçıkları, ilk yardım seti, stepne ve kriko gibi ekipmanlarının olmasına dikkat etmelisiniz.

8) Aracın Resmi Kaydı

İkinci el araç alırken aracın MTV ve TPC borçları, yapılandırılan vergi borçları, banka veya başka kurum ya da şahıslara ait haciz durumlarının var olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Noterde aracı alırken kötü bir sürprizle karşılaşmamak için; vergi borçlarını İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulayabilir, araç üzerindeki haciz durumlarını ise ruhsat sahibinin e-devlet şifresi ile sorgulayabilirsiniz.

9) Fiyat Analizi

İkinci el araç alırken piyasa durumunu ve muadil araçların ne kadara satıldığını önceden araştırmanız gerekir. Her aracın kilometresi ve hasar kaydı aynı olmayacağı için fiyatlarda farklılık yaşamanız mümkün. Bu anlamda en doğru ölçüt ikinci el aracın piyasa eşdeğer fiyatının ne çok altında ne de çok üstünde olmasıdır.

10) Satın Alınacak Yer

İkinci el araç alırken büyük hüsran yaşamamak için alanında uzman kişiler ve firmalar tercih edilmeli. 

Sonraki Haber