Sistem krizde seçmen de krizde: Halka önderlik görevi önümüzde

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Meclis tablosu netleşti. ABD'ye alet olanlar da ABD'den korkanlar da kazanamadı. Sistemin çıkmazı bir kez daha gözler önüne serildi. Bu bunalımdan milleti kurtaracak tek bir çözüm var: Sistemden kurtuluş yolunu açmak, Devrimci seçeneği yaratmak, geliştirmek

1. SİSTEMİN KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitmeyişi dahi, sistemin krizini yansıtıyor. Seçmen, sistemin kurduğu iki duvar arasında kaldı. İttifaklara sıkıştı. Köklü çözüme yönelemedi. Halkta hâlâ bunalım olduğu görülüyor. Derin krizlerden halkın öncü gücünün yol göstericiliğiyle çıkılabilir, tarih boyunca bütün tecrübeler bunu doğrulamıştır. Bu durumda, Vatan Partisi'nin yedi ateşten geçmiş tecrübeli kadroları, Üretim Devrimi Programı, güvenlik, dış politika ve komşularla işbirliği alanlarındaki siyasetleri, kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir. Bu süreç, kendiliğinden ilerlemez. Öncünün sorumluluğu gündemdedir. Köklü çözüm ufuktadır ve rehberlik görevi öncülerin omuzlarındadır.

2. MİLLET ABD PLANINI GÖRDÜ

WashIngton yıllarca bu seçime hazırlandı. Sürecin hedefi ve genel stratejisi, 2020 yılı Ocak ayında ABD Derin Devleti tarafından bütün dünyaya ilan edildi. Rand Corporation’ın “Türkiye’de Millî Dalganın Yükselişi” başlıklı raporunda, Erdoğan’ı yıkma hedefi açıklandı. ABD Başkanı Biden, “Erdoğan'a karşı muhalefeti destekleyeceklerini” söyledi. Seçim sürecinde Ankara'da gizli karargâh kuruldu. Atlantik basını çok yoğun bir propaganda yürüttü. Fakat Türk milleti buna izin vermedi.

3. BÖLÜCÜLÜK ZAYIFLADI

PKK/HDP 2018'de yurt dışı dahil 6 milyona yakın oy almıştı. Millet İttifakı’nın HDP’yi meşrulaştırma, etnik ve mezhepsel siyasetleri öne çıkarmasına rağmen HDP (Yeşil Sol) oyları 12,7’den 8,81’e düştü. HDP, oran olarak oylarının üçte birini kaybetti. Bu düşüş, Mehmetçiğin ve polisimizin başarısı, terörle mücadelenin ürünü. Bölücülükle kararlı mücadele ettikçe bu oranlar daha da eriyecek.

4. CHP, PKK VE FETÖ DİYETİNİ ÖDEDİ

CHP, Haziran 2018 seçimlerine göre aldığı oy oranını yüzde 3 artırdı. Ancak Meclis’teki sandalye sayısı düştü. Çünkü müttefiklerine 36 milletvekilliği verdi. Tek başlarına seçime girseler parlamentoda 1 sandalye dahi kazanamayacak 4 parti, CHP listelerinden 36 milletvekilliği aldı. Kumpas dönemi Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Ergenekon-Balyoz gerçektir.” diyen Mustafa Yeneroğlu CHP listelerinden Meclis'e girdi.

5. AK PARTİ OY KAYBETTİ

AK Parti seçime bölücü programıyla bilinen HÜDA PAR'ı yanına alarak girdi. AK Parti'nin Türkiye geneli dışında Güneydoğu’da da oyları yüksek oranda düştü. Bingöl'de yüzde 55'ten 39'a, Mardin'de 30'dan 25'e, Şanlıurfa'da 53'ten 43'e, Elazığ'da 54'ten 40'a, Adıyaman'da 55'ten 52'ye, Siirt'te 38'den 32'ye, Bitlis'te 45'ten 37'ye, Muş'ta 34'ten 21'e, Van'da 31'den 26'ya geriledi. Batman'da yüzde 5, Şırnak'ta ise yüzde 3 arttı. Yani bölücülüğü yanına alan, her durumda kaybetti.

6. KASET TERTİBİ VE ASYA DÜŞMANLIĞI OY GÖTÜRDÜ

Millet İttifakı son günlerde, Muharrem İnce ve Rusya üzerine yoğunlaşan bir kampanya yürüttü. FETÖ kasetiyle CHP Genel Başkanlığı’na gelen Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez yine kasetle Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulmak istendi. Fakat FETÖ eliyle yürütülen kaset kumpası ters tepti. Kılıçdaroğlu ve ekibi bunun üzerine mantığını yitirdi ve Rusya'yı sorumlu tuttu. Moskova'yı seçimlere müdahale etmekle suçladı. Hatta Kılıçdaroğlu Rusça mesaj bile attı. Fakat milletin tercihi Atlantik değil Asya oldu.

7. TEPKİ OYLARI

AK Parti yüzde 7 oy, 29 milletvekili kaybetti ve 266 milletvekili çıkardı. 2018 seçimlerinde yüzde 11,10 oy oranı elde ederek 49 vekil çıkaran MHP, bu seçimde yüzde 10,79 oranında oy aldı. Milletvekili sayısı 50 oldu. Yeniden Refah Partisi'ndeki oy artışı dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığında da bazı milliyetçi oyların Sinan Oğan'a gittiği görüldü.

Bu da seçmenin köklü çözüme yönelmediğinin bir göstergesi.

8. DEPREM BÖLGESİ OYLARI AK PARTİ’YE YÖNELDİ

Erdoğan ve AK Parti, deprem bölgesinde seçimi üç il hariç önde bitirdi. Kemal Kılıçdaroğlu depremden etkilenen illerden sadece Adana, Hatay ve Diyarbakır’da Erdoğan’dan fazla oy alabildi. Diğer sekiz ilde ise Erdoğan yarışı rahat kazandı. 11 ilde AK Parti toplam 47, CHP ise 20 vekil çıkardı. Söz konusu illerin çoğunluğunda 2018 seçimlerinde iktidar partisi birinci parti oldu. Bu durum 2023 seçimlerinde de değişmedi.

9. VATAN PARTİSİ'NİN ÇÖZÜMLERİ KAÇINILMAZ OLARAK GÜNDEMDE

Türkiye'nin önündeki zorlukları aşmak için Güçlü Devlet Üreten Millet programına ihtiyacı var. Halk, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de kolay yolu denedi, sistem içi çözüm aradı. Fakat bu tutum sadece zorlukları büyütüyor. Bugün kolay çözüm yok. Üretim Devrimi ve Vatan Bütünlüğü zor olan ama aynı zamanda zorunda olandır. Günün görevi kafamızı bize dayatılan çıkmazlardan kurtarmak ve tarihin önümüze koyduğu göreve kilitlenmektir.

Sonraki Haber