‘İkisi birlikte olur mu’ tartışması alevlendi

Belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı adayı olması sonrasında gündeme gelen iki görevin birlikte yürütülmesi tartışması yeniden alevlendi.

Ceza Hukukçusu Ersan Şen’in önceki gün TV 100’de “Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu nasıl propaganda yapıyor, izin mi aldı; bunlar kamu görevlisi, siyasetçi değil, istifa etmediler” diye çıkıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yasal engel olmadığını öne sürdü. Hukukçu Mustafa Kemal Çiçek, “Yerel yönetim ve merkezi yönetim yetkileri aynı kişide birleşemez.” değerlendirmesinde bulundu.

‘ENGEL YOK’ SAVUNMASI

Mansur Yavaş’tan Ersan Şen’e yanıtında “Cumhurbaşkanı yardımcılığı ile belediye başkanlığının bir arada yapılmasına yasal bir engel yok. Ama şunu söyleyelim, biz çift maaş almayız.” ifadelerini kullandı. Seçim çalışmaları boyunca belediyeden maaş almayacağını duyurdu.

Yavaş’ın hukukçuluğunu eleştiren Çiçek, “Belediye Başkanı Anayasa 127. madde kapsamında İçişleri Bakanına vesayet ilişkisi ile bağlıdır. Esas itibariyle bakan amiridir.” dedi. Çiçek şöyle konuştu: “Evvelden yurt dışına çıkacak olan Belediye Başkanı, mülki amirden ‘olur’ almak durumundaydı. Siyasi iktidar bu düzenlemeyi 2016 senesinde ilga etti. İller İdaresi ve Mahalli İdareler Kanunu yönünden, belediye başkanlarının mülki amirlere tabiiyeti bulunmaktadır.”

‘GARABET BİR UYGULAMA’

“Belediye Başkanlığı kapsamında bu yasal ilişki mevcutken; görevinden istifa etmeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Belediye Başkanı bu kere, İçişleri Bakanı yönünden eşitler arasından önde olan, Vali bakımından İdari Amir konumuna geçecektir. Yerel yönetim ve merkezi yönetim yetkileri aynı kişide birleşemez. Kayyumluk kaymakamlık ve valilik düzeyinde istisnai haldir. Kendi şahsi güvensizliklerini kamu idaresine taşımak; Anayasal ve yasal olarak yürütülebilir değildir. Kriz, kaos ve karmaşa demektir. Anayasa ve İdare Hukukumuz açısından, hiçbir tatbikatı bulmayan ‘garabet bir uygulama’ tasavvur edilmektedir.”

Sonraki Haber