İklim değişikliği nedir, iklim değişikliği olursa ne olur? Google Doodle olan 22 Nisan Dünya Günü anlamı ve önemi nedir?

22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla Google Doodle olan "İklim Değişikliği" teması internet kullanıcılarının dikkatinden kaçmadı. Dünya Günü'ne özel olarak hazırlanan bu doodle ile ilgili olarak iklim değişikliği nedir, iklim değişikliği olursa ne olur gibi sorular yanıt arıyor.

İşte, 22 Nisan Dünya Günü nedir, anlamı ve önemi ne sorularının yanıtı ile Dünya Günü'nün 50. Yıl dönümüne özel hazırlanan iklim değişikliği doodle'ı!

Dünya Günü için hazırlanan Google Doodle'ı pek çok kişi tarafından mercek altına alınıyor. Günün anlamı ve önemini belirtmek amacıyla çeşitli hayvanlara yer verilen bu doodle, 22 Nisan Dünya Günü nedir, anlamı ve önemi nedir gibi sorularla güne dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu noktada iklim değişikliği olursa ne olur, sonuçları neler gibi sorular da araştırılıyor. İşte İklim değişikliği Google Doodle'ı ile bu soruların yanıtı!

GOOGLE FARKINDALIK İÇİN DOODLE HAZIRLADI

2023 yılında 22 Nisan Pazar günü kutlanacak Dünya Günü'nde dünyanın en çok kullanıcısına sahip Google İklim Değişikliği konulu doodle hazırladı. Doodle üzerinde hayvanlara ve bitkilere yer veren Google, iklim değişikliği sebebiyle insanlar dışındaki canlıların yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür.

Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ilk olarak John McConnell tarafından San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiştir. John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermişti.

DÜNYA GÜNÜ NE ZAMANDIR KUTLANIYOR?

Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR, SONUÇLARI NELER?

Yaygın kullanımda iklim değişikliği, küresel ısınmayı (küresel ortalama sıcaklıkta süregelen artış) ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini tanımlamaktadır. Daha geniş anlamda iklim değişikliği, Dünya'nın iklimindeki önceki uzun vadeli değişiklikleri de içerir. Küresel ortalama sıcaklıktaki mevcut artış, önceki değişikliklerden daha hızlıdır ve esas olarak insanların fosil yakıtları yakmasından kaynaklanmaktadır. Fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma ve bazı tarımsal ve endüstriyel uygulamalar, başta karbondioksit ve metan olmak üzere sera gazlarını artırmaktadır. Sera gazları, Dünya'nın güneş ışığından ısındıktan sonra yaydığı ısının bir kısmını emer. Bu gazların daha büyük miktarları Dünya'nın alt atmosferinde daha fazla ısı tutarak küresel ısınmaya neden olur.

İklim değişikliği nedeniyle çöller genişlerken, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları daha yaygın hale gelmektedir. Kuzey Kutbu'nda artan ısınma donmuş toprakların erimesine, buzulların geri çekilmesine ve deniz buzu kaybına katkıda bulundu. Daha yüksek sıcaklıklar aynı zamanda daha yoğun fırtınalara, kuraklıklara ve diğer aşırı hava koşullarına neden olmaktadır. Dağlarda, mercan resiflerinde ve Kuzey Kutbu'nda yaşanan hızlı çevresel değişim, birçok canlı türünün yer değiştirmesine ya da neslinin tükenmesine neden olmaktadır. Gelecekteki ısınmayı en aza indirme çabaları başarılı olsa bile, bazı etkiler yüzyıllar boyunca devam edecektir. Bunlar arasında okyanus ısınması, okyanus asitlenmesi ve deniz seviyesinin yükselmesi yer almaktadır.

Sonraki Haber