İl sorumlusuna 'üyelikten' değil 'yöneticilikten' ceza istedi

Yargıtay, FETÖ'nün örgüt yapılanması ve hiyerarşisi içerisinde etkin pozisyonda bulunan, ByLock kullanıcısı olan, örgüt liderinin çağrısıyla uyumlu şekilde Bankasya hesaplarına aktif şekilde para yatıran ve bir dönem il imamlığı yapan sanığa "Örgüt üyeliği" suçundan verilen cezayı az buldu.

Yargıtay, sanığın eylemlerinin, "Silahlı terör örgütünü yönetme' suçunu oluşturduğunu bildirdi.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesinde, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan bir sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Yerel mahkemenin bu kararına karşı istinaf başvurusu yapılırken Bölge Adliye Mahkemesinin başvuruyu reddetmesi üzerine sanık avukatı tarafından dosya temyize götürüldü. Temyiz incelemesini Yargıtay 3. Ceza Dairesi yaptı. Daire, sanığın eylemlerinin "Silahlı terör örgütünü yönetme" suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek hüküm kurulmasını kanuna aykırı görerek verilen hükmü bozdu.

ÖRGÜTSEL FAALİYETLERE İŞARET EDİLDİ

Yargıtay kararında, kıta imamı, ülke imamı, Türkiye imamı ve bölge imamlarının örgütün üst düzey yöneticisi oldukları vurgulandı: “Örgüt yöneticisinin mutlaka illegal faaliyetleri yönetmesi gerekmez. Örgütün amacına ve varlığının devamına katkı sunan sözde legal faaliyetleri sevk ve idare etmek de bu kapsamda değerlendirilmelidir. Örgütün anlatılan yapılanması çerçevesinde, 'örgüt mensupları ve örgütsel faaliyetler bakımından yoğunluk içermeyen ilçe imamları', 'semt imamları', 'mahalle imamları', 'ev imamları (abileri)', 'talebe imamları', 'serrehberler', 'belletmenler' gibi ilk üç katman mensuplarının ise örgüt yöneticisi olarak kabul edilmesi mümkün görülmemektedir.”

'ÖRGÜTTE ETKİN POZİSYONDA'

Kararda sanığın, örgüt yapılanması ve hiyerarşisi içerisinde etkin pozisyonda bulunduğu, ByLock kriptolu yazışma programına ilişkin tespit değerlendirme tutanakları, ByLock içerikleri, kullanıcı adı, şifresi, HTS kayıtları, dosya kapsamında yer alan ve tanık beyanları ile örtüşür şekilde 'Soner' kod adını kullandığı kaydedildi. Sanığın, örgüt liderinin çağrısıyla uyumlu şekilde Bank Asya hesaplarına aktif şekilde para yatırdığı, bir dönem il imamlığı yaptığı bilgisi paylaşılan kararda, "Sanığın; örgütün hiyerarşik yapısı içerisindeki konum ve görevleri, sorumluluk sahalarında sevk ve idare ettiği örgütsel faaliyetlerin süre, önem ve yoğunluğu da dikkate alındığında hiyerarşik olarak örgüt yöneticisi olduğu anlaşıldığından eylemlerinin 5237 sayılı TCK'nın 314/1. maddesinde yazılı 'Silahlı terör örgütünü yönetme' suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması kanuna aykırıdır." ifadelerine yer verildi.

Sonraki Haber