İlaç sıkıntısı çocuklarla sınırlı değil

Son aylarda Almanya’da özellikle çocuk antibiyotiklerinde yaşanan sıkıntı, yetişkin ilaçlarında da görülüyor.

 Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Almanya Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) Sözcüsü Jakob Maske, “Almanya'da acil antibiyotik eksikliği var. Sadece çocuklar ve gençler için değil kısmen yetişkinler için de” diye belirtti. Hastanelerde damardan verilen antibiyotik ilaçların da azaldığına dikkat çeken Maske, buna karşın hastanelerde şu anda nispeten iyi bakım sağlanabileceğini bildirdi. Ancak bazılarında bebeklerde görülen enfeksiyon ve zatürre gibi hastalıklar için antibiyotik temininde yetersizlik yaşandığını aktaran Maske, “Ancak bu, daha önce hiç yaşamadığımız, gerçekten ciddiye alınması gereken acil bir durum olabilir” şeklinde uyardı.

İlaç sıkıntısına yönelik bir açıklama da Alman Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gass’tan geldi. Kamu yayıncısı SWR ve Almanya Muhabirler Ağı RND’ye konuşan Gass, hastanelerde acil durumlarda kullanılan bazı ilaçların mevcut olmadığını belirtti. Hastanelerde ihtiyaç duyulan ilaçların yüzde 5 ilâ 10’unun tedarik edilemediğini paylaşan Gass, antibiyotik ilaçlarının yanı sıra kanser ilaçlarının da bulunamadığına dikkat çekti. Yaşanan sıkıntının ülke genelinde olduğunu da hatırlatan Gass, ilaçların bulunamamasını “alarm sinyali” olarak nitelendirdi.

Yaşanan sıkıntıya yönelik ise uzmanlar, farklı sebeplere işaret ediyor. Sağlık sistemindeki maliyet baskısı ise bu doğrultuda başlıca sebepler arasında. Düşük maliyetler sebebiyle birçok ilaçta kullanılan etken maddeler, Çin ve Hindistan’da bekleniyor. Ancak Asya’daki üretim, çeşitli sebeplerden dolayı durduruldu.

Sonraki Haber