‘İlaç sorunu çözülmezse çocuklar ölür’

Alman sağlık sistemi, bir süredir çocuk antibiyotik ilaçlarında eksiklik yaşıyor. Konuyla ilgili geçen hafta açıklama yapan Almanya Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) Sözcüsü Jakob Maske, eksikliğin giderek arttığını belirtti

Antibiyotik ihtiyacı olan birçok çocuğa ilaç verilemediğini kaybeden Maske, hem kırsal hem de şehirlerin eşit bir şekilde etkilendiğini kaydetti. Her gün akciğer ve şiddetli kulak enfeksiyonu gibi hastalıklardan dolayı çok sayıda çocuğun antibiyotiğe ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Maske, Alman Sağlık Bakanlığına da tedarik sıkıntısının giderilmesi için çağrıda bulundu. Maske ayrıca, “Aksi takdirde gerçekten çocuklar ölür veya daha önce görmediğimiz ciddi komplikasyonlar ortaya çıkar” diye de uyardı.

ONAYSIZ İLAÇLAR GETİRİLECEK

Sorun karşısında Alman Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Gülde, sorunun giderilmesi için mekanizmaların bulunduğunu aktardı. Yerel makamların tedarik sorununa karşı daha esnek davranabileceğini hatırlatan Gülde, söz konusu antibiyotik şurupların ithal edilebileceğine dikkat çekti.

Gülde’nin açıklaması üzerine eyaletler çalışma başlattı. Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Klaus Holetschek, bu durum karşısında İlaç Yasası düzenlemesinden geçici olarak sapmanın mümkün olduğunu belirtti. Holetschek, eyalette yeni bir kararnameyle yerel yönetimlerin Almanya’da onay almamış veya tescil edilmemiş antibiyotik şurupların ithalatına geçici süreyle izin vereceklerini paylaştı.

Bavyera’nın ardından benzeri açıklamalar Brandenburg ve Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) başta olmak üzere başka eyaletlerden de geldi. KRV Çalışma, Sağlık ve Sosyal Bakanlığı, Bavyera’nın taleplerini “doğru eğilim” olarak nitelendirirken Brandenburg Sağlık Bakanı Ursula Nonnemacher de kalıcı bir çözüm için çağrıda bulundu. “İlaç tedarikinde sağlam ve güvenilir tedarik zincirlerine ihtiyacımız var” açıklamasını yapan Nonnemacher, sıkıntının hayatî ilaçların Avrupa Birliği içinde üretilmesi gerektiğini açıkça gösterdiğine işaret etti.

ECZACILARDAN STOK ÇAĞRISI

Eyaletlerin taleplerine destek, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’tan geldi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’de bu gibi “bürokratik olmayan” yöntemlerin doğruluğuna işaret eden Lauterbach, hükümetin de tedarik sorununu çözmek için kolları sıvadığını açıkladı. Hükümetin üreticilerin daha yüksek fiyatlar talep etmesine olanak sağlayan bir yasa tasarısı hazırladığını bildiren Lauterbach, bu sayede Almanya’ya ilaç satışını üreticiler için daha çekici hale getirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Lauterbach’ın planlarına eleştiri, Kuzey Ren Eczacılar Biriliği Başkanı Thomas Preis’dan geldi. Rheinische Post gazetesine konuşan Preis, başka Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de tedarik sıkıntısı yaşadıklarını hatırlattı. Çözümün ancak ulusal ilaç rezervi oluşturmaktan geçtiğini savunan Preis, “Devlet, aşıda olduğu gibi, arz eksikliğini gidermek ve ulusal bir antibiyotik rezervi oluşturmak için sabit miktarlarda alım sözü vermelidir” talebini paylaştı.

Sonraki Haber