İliç'te siyanür sızıntısı var mı? Açıklama geldi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı Çırak, İliç'te meydana gelen toprak kaymasının ardından siyanür sızıntısının olup olmadığıyla ilgili açıklama yaptı. Çırak, 'Bilimsel ölçümler, barajda herhangi bir siyanür miktarını ölçemedi' dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta bir altın madeninde meydana gele toprak kaymasının çevresel etkileri araştırılmaya devam ediliyor. Özellikle siyanür sızıntısının olup olmaması merak edilirken Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nden alanında uzman akademisyenler çevresel etkilerle ilgili son durumu açıkladı.

İLİÇ'TE SİYANÜR SIZINTISI VAR MI? AÇIKLAMA GELDİ

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Çağrı Çırak, İliç'teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından siyanür sızıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bütün maden sahasını gezdiklerini anlatan Çırak, "Bilimsel ölçümler, barajda herhangi bir siyanür miktarını ölçemedi" dedi.

İşte Çırak'ın siyanür sızıntısıyla ilgili yaptığı o açıklama:

VERİLER SİYANÜRE RASTLANMADIĞINI GÖSTERİYOR

"Bu zamana kadar Devlet Su İşleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları çalışmaları yerinde gördük. Ekiplerin yanı sıra maden sahasında yapılan tüm kimyasal analizleri ve burada elde edilen tüm ölçümleri de değerlendirdik. Bununla alakalı bazı değerlendirmeleri hocalarımla birlikte sizinle paylaşmak istedik. Biz hislerimizle değil, ölçtüklerimizle açıkça konuşabiliriz. Şu an elimizdeki deneysel veriler, örnek alınan noktaların hiçbirinde siyanüre rastlanmadığını gösteriyor. Bunun dışında bir şey varmış gibi düşünmemiz anlamsız. Bilimsel ölçümler, barajda herhangi bir siyanür miktarını ölçemedi. Diğer kısımlarda da olması gerektiği miktarın çok çok altında veriler var."

SABIRLI DERESİ'YLE TEMAS ENGELLENDİ

EBYÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Dalkılıç ise sahadan alınan numunelerle tüm analizlerin yapıldığını ifade etti. Maden bölgesinden Sabırlı Deresi'ne bir temasın olmaması için tüm önlemlerin alındığını dile getiren Dalkılıç, "Heyelan önüne kaya dolgu seddi yapılmış. Bu set heyelanın dereye doğru ilerlememesi için alınan tedbirlerden bir tanesi. Asıl planlanan ise liç bölgesinden hemen önce suyu çevirerek, derenin akış yönünü değiştirerek, heyelan bölgesiyle temas etmeden direkt olarak Karasu'ya ulaşmasını sağlamak. Planlaması DSİ tarafından yapılmış, şu an çalışmalar devam ediyor" dedi.

Sonraki Haber