İlim Yayma Cemiyeti’nin ödülü Aziz Sancar’a

İlim Yayma Vakfı, 16 Aralık’ta akademi ödüllerini dağıtacak. Onur Ödülü’nün Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a verileceği açıklandı.

İlim Yayma Vakfı’nın iki yılda bir düzenlediği İlim Yayma Ödülleri töreni 16 Aralık’ta İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Törende “Büyük Ödül”, “Sosyal Bilimler” ve “Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri” olmak üzere 3 farklı kategoride ödüller sahiplerini bulacak. Büyük Ödül sahibine 150 tam altın, diğer iki ödül sahiplerine ise 50’şer tam altın mükâfat olarak verilecek.

İlim Yayma Vakfı’nın 50’nci yılı nedeniyle bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü, Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a gidecek.

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, ödüllerle ilgili açıklama yaptı. Amaçlarının ‘üst düzeyde ilmi ve akademik çalışmaları desteklemek’ olduğunu söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

AMAÇ PARLAK BEYİNLERE ULAŞMAK

"Lise, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde, hatta doktora sonrası araştırma düzeyinde yurt içi ve yurt dışı çalışmalar için birçok vatandaşımızı, gencimizi ve çocuğumuzu destekledik. Bunu Türkiye’nin en büyük akademik ödülünü vererek taçlandırmak istedik. Böylelikle Türkiye’nin özellikle parlak beyinlerini, gençlerini henüz ortaokuldayken, lisedeyken ‘Acaba ben akademik kariyer yapar mıyım’ diye bir düşündürmek istiyoruz. Bunun toplum tarafından takdir gördüğünü hissetmesini, anlamasını istiyoruz.”

Açıklamada İsrail'in saldırılarına da değinen Erdoğan "İşgal edilmiş topraklarda yaşamak yetmedi. Dönem dönem bu kıyımlara başlayan İsrail'in insanlığın vicdanında açtığı yaralar onarılamaz noktaya geldi. Uluslararası sistem dedikleri sistem tamamen çökmüş vaziyette. Geldiğimiz nokta itibarıyla ne BM ne savaş suçlarını düzenleyen anlaşmalar hiçbir anlam ifade etmez hale gelmiş durumda." ifadelerini kullandı.

ABD SUÇ ORTAĞI

ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde ateşkese ilişkin kararı tek başına veto etmesinin bütün bu suçların doğrudan ortağı olduğunu kabul etmesi anlamına geldiğini anlatan Erdoğan, "Artık kendi kurallarını dahi çiğneyerek, Kongre onayı olmadan vermemesi gereken mühimmatı da İsrail'e verme kararı almıştır. Bunun da bu şekilde tespit edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

ÖDÜL SAYISI ARTACAK MI?

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ödüllerin sayısı ve ödül miktarının artırılmasına yönelik çalışmaların olup olmadığına yönelik soruya, bunun destekçilerin desteklerinin artması ve imkanların artmasına bağlı bir süreç olduğunu dile getirerek, "Ödülün itibarının ve teşvik gücünün miktar ile de ilişkisi elbette var. Ödüllerin sayısının artmasıyla ilgili de sadece uluslararası yönünü güçlendirmeye yönelik olabilir. Şu anda bu üç temel ödülümüzü daha da güçlendirerek devam etmeyi önceliyoruz." cevabını verdi.

Erdoğan, sosyal medyanın etkisiyle memnuniyetsiz bir kuşağın oluştuğunu, eğitimle bu kuşağa yönelik neler yapılması gerektiğine yönelik bir soru üzerine, şunları söyledi:

SOSYAL MEDYA

"Çocuklarımızın yetiştiği ortam ev ve okul ortamı. Bunların yanına gelen bir de sosyal medya ortamı var. Bunlar içerisinde zehirleyici olanı büyük ölçüde sosyal medya ortamı olduğunu görüyoruz. Sosyal medyadan okula, eve doğru yayılan ve anne babaların adeta çaresiz kaldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu bir vaka. Bir yandan anne babaların desteklendiği projelere, bir yandan da öğretmenlerimizin desteklendiği bir sürece ihtiyacımız var."

'TANIMAK VE TANITMAK İSTİYORUZ'

İlim Yayma Vakfı Başkanı Yusuf Tülün, gençlerin elinden tutmaya çalıştıklarını belirterek "İlim Yayma Ödülleri'yle de bilim adamlarımıza fırsat tanımak istiyoruz. Onları tanımak ve tanıtmak istiyoruz. İlim Yayma Ödülleri'nin 3'üncüsündeyiz. 4. ve 5'incisi geldiğinde, uluslararası alana çıktığımızda bütün dünyaya güzelliklerimizi tanıtmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

ÖDÜL KRİTERLERİ

İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan da ödüllerin bilimsel kriterlere göre büyük titizlikle belirlendiğini söyledi: “Çok sayıda nitelikli başvuru aldık. Alanında uzman akademisyenlerden oluşan jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendirildi. Değerlendirmelerde dikkat ettiğimiz bazı kriterler öne çıkıyor. Çalışmaların Türkiye’de ortaya konmuş olması, önemi, etkisi ve elde ettiği başarılar bu kriterler arasında.”

Sonraki Haber