İlişkilerde hedef: Stratejik ortaklık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti… Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Çin ile ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede, Çin ile ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, altı ülkeyi kapsayan bölge ziyaretleri kapsamında önceki gün akşam saatlerinde geldiği Ankara'da görüşmelerde bulundu. İlk görüşme, dışişleri bakanları arasında yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Wang Yi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

‘Xİ’NİN ZİYARETİNDEN MEMNUNİYET DUYARIZ’

Çavuşoğlu, Wang ile Dışişleri Bakanlığında baş başa ve heyetler arası görüşmeler öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Çavuşoğlu, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Türkiye'yi ziyaret etmesinden memnuniyet duyacaklarını, ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istediklerini ifade etti. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması Toplantısı'nın da daha ileri bir tarihte, kapsamlı şekilde gerçekleşeceği bilgisini verdi.

Çavuşoğlu ve Wang, daha sonra birlikte, yeni tip koronavirüs aşısı alanında Türkiye ve Çin arasındaki işbirliğini gösteren fotoğraf sergisini gezdiler.

Xİ JİNPİNG, DOKUZ YIL ÖNCE AYNI HEDEFİ DİLLENDİRMİŞTİ

Türkiye ile Çin arasında stratejik bir ortaklık kurma arzusunu, tam dokuz yıl önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkiye’de dile getirmişti.

Xi Jinping, 2012 yılında henüz Devlet Başkan Yardımcısı iken Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. Suriye’ye yönelik saldırıların kızıştığı bir dönemde, 20 Şubat 2012 tarihinde Ankara’ya gelen Xi, ilk açıklamasında Çin ile Türkiye arasında stratejik ilişkileri geliştirmekten söz etti. Türkiye’nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu ve uluslararası konularda da önemli roller oynamaya başladığını belirten Xi, iki ülke arasında 2010’da başlayan stratejik işbirliğinin önümüzdeki dönemde gelişmesini, “stratejik ortaklık” düzeyine yükselmesini arzu ettiklerini ifade etti. Xi, ayrıca iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1971 yılından beri sağlanan gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ERDOĞAN ‘TEK ÇİN’ DEMİŞTİ

Xi, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile 23 Şubat 2012’de yaptığı görüşmede, Erdoğan’dan “Doğu Türkistan” güçlerinin Türkiye’de, Çin’i bölmeyi amaçlayan girişim ve faaliyetlerini engellemek için etkili önlemler almaya devam etmesini, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini güvence altına almasını istemişti.

Erdoğan o görüşmede, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Çin’in tek meşru temsilcisi olduğunu, Türkiye’nin her zaman “Tek Çin” politikası izlediğini, Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan hiçbir faaliyete asla izin ermeyeceklerini söylemişti.

Çin ile Türkiye arasında özellikle bankacılık ve ticari ilk önemli adımlar, o ziyarette atıldı.

Sonraki Haber