İlişkilerin 100. yılında Japonya'ya STA'a yakışır

Japonya ile Türkiye arasında yıllardır serbest ticaret anlaşması müzakereleri sürüyor. Karşılıklı forumlar ilişkilerin 100. yılında bir STA gelebilir beklentisi yarattı.

Forum öncesi Türkiye ile Japonya arasında ticaret ve yatırımın geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri imzalandı.

Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura'nın katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Bakan Yasutoshi Nishimura yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki yıl Japonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler kurulmasında 100. yıl olacak. Ben 1980 yılında Türkiye'ye ilk defa gelmiştim. O zamanlar Amerika'da okuyordum. Sınıfımda Türk arkadaşlar vardı ve onlarla beraber gelmiştik. Galata Köprüsü'nde yediğim ekmek arası balığın tadını unutamıyorum. Sonra Kapadokya'ya gitmiştim. Sonraları gene geldim. Türkiye'yi çok seviyorum. Dün gece geç saatlerde İstanbul'a geldim ama dayanamadım kebap yedim. Türkiye, geleceğe yönelik büyük potansiyele sahip bir ülke haline geldi." dedi. İki ülke arasında yıllardır serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri sürüyor. Karşılıklı forumlar ilişkilerin 100. yılında bir STA gelebilir beklentisi yarattı.

DENGELİ DIŞ TİCARET MESAJI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da, Türkiye ve Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin 2022 itibarıyla 5 milyar dolar seviyesini aştığını belirterek, "Ticaretimizin 2023 yılının sonunda ise 6 milyar dolar sınırını aşacağını öngörmekteyiz." bilgisini paylaştı. Bolat, "Ülkemiz aleyhine dış ticaret dengesindeki açık durumu, ikili ticaretimizin en kısa sürede daha dengeli bir yapıya kavuşturulması noktasında da birlikte çalışmamız ve öncelik vermemiz gerektiğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı. Özellikle 1990'lı yıllarda başlayarak çok sayıda yatırımcının Japonya'dan Türkiye'ye geldiğini ifade eden Bolat, yaklaşık 280 yatırımcının Türkiye'de üretim faaliyetlerinde bulunduğunu aktardı. Bolat, "Japonya'nın dünyada yaklaşık 2 trilyon doları bulan yurt dışı doğrudan yatırım portföyü içinde Türkiye'deki payının daha fazla artmasını da gönülden beklediğimizi ifade etmek istiyorum." mesajı verdi.

Sonraki Haber