İlk görüşme sonuçsuz kaldı

ABD, Kahire'de İsrail ile HAMAS arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören olası yeni bir anlaşma için "ciddi" görüşmeler yapıldığını kabul ederken, ilk temaslardan henüz bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

Suudi TV kanalı Al Hadath'a göre HAMAS ve İslami Cihad, serbest bırakılmasını istedikleri 500 Filistinli tutuklunun listesini sundu. Tel Aviv'in bu öneriyi, 2011 yılında Onbaşı Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında bin 27 Filistinli tutuklunun Gazze'ye dönmesine benzer bulduğu ve reddettiği bildirildi.

Filistinli grubun ise Tel Aviv'in 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında bir haftalık ateşkes teklifini kabul etmediği ve müzakerelerin ancak ateşkes başladıktan sonra masaya gelebileceği konusunda ısrar ettiği kaydedildi.

GAZZE OYLAMASI ERTELENDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Gazze'ye ilişkin karar tasarısının oylanması bir kez daha ertelendi. Karar taslağı, ateşkes konusunda temkinli davranan ABD'nin olası bir vetosundan kaçınmak için "düşmanlıkların askıya alınması" talebinde bulunurken, "acil ve kapsamlı insani koridorlar" ile “tüm rehinelerin serbest bırakılması” isteğini yeniden dile getiriyor.

BM ayrıca Gazze'de çatışan taraflara, “sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine bağlı kalmaları" ve "Gazze'deki sivil nüfusu temel hizmetlerden ve hayatta kalmak için yaşamsal önem taşıyan insani yardımlardan mahrum bırakmaktan kaçınmaları" çağrısında bulunuyor.

'HAMAS'IN MÜTEFFİKLERİ DE HEDEFİMİZDE'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı konuşmada ateşkes çağrılarına cevaben, "Savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz. HAMAS bitene kadar, zafer elde edilene kadar devam edeceğiz. Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok. Rehinelerimizin serbest bırakılması ve Gazze'den gelen tehdidin ortadan kaldırılması gibi tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaşmayı bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Filistinli gruba “ateşle, cehennem ateşiyle saldırıyoruz.” çıkışında bulunan 74 yaşındaki siyasetçi, sadece HAMAS'ı değil “müttefiklerini de her yerde, bugün bile hedef alıyoruz.” dedi. İsrail Başbakanı, direniş savaşçılarına da “önünüzde sadece iki seçenek var: Teslim olmak ya da ölmek." diyerek seslendi.

Sonraki Haber