İlk insanlar Çankırılı mıydı? İşte Çankırı'daki o tarihi keşif

İnsanlık tarihi değişiyor mu? Bu tarihi keşif bildiğimiz her şeyi değiştirebilir! Yoksa ilk insanlar Çankırılı mıydı? Bilim insanları önemli keşif hakkında o cümleleri söyledi. Çankırı'da bulunan o fosil hakkında işte önemli ayrıntılar...

İlk insanlar Çankırılı mıydı? İşte Çankırı'daki o tarihi keşif

İnsanlık tarihini değiştirebilecek keşif Çankırı'dan geldi. 8 milyon yıllık bir bölgeden çıkartılan kuyruksuz maymun fosili tüm bildiklerimizi değiştirecek cinsten; buna göre insanların evrimleşme dönemi Afrika'dan başlamamış olabilir. Yoksa ilk insanlar Çankırılı mıydı? İşte araştırmadan edinilen önemli bilgilerin ayrıntıları...

ÇANKIRI'DAKİ O TARİHİ KEŞİF

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Çankırı'daki Çorakyerler fosil alanında bulunan ve "Anadoluvius turkae" adı verilen canlının analizi, kuyruksuz maymunların ve insanların aslında 7 ila 9 milyon yıl önce Afrika'ya Avrupa'dan göç ettiğini düşündürüyor. Diğer bir deyişle insanlar Afrika yerine ilk kez Avrupa'da evrimleşmiş olabilir.

Anadoluvius turkae adlı kuyruksuz maymunun analizi, Akdeniz fosil maymunlarının çeşitli olduğunu ve erken homininlerin (Afrika maymunlarını (şempanzeler, bonobolar ve goriller), insanları ve onların fosil atalarını içeren grup) bilinen ilk yayılımının bir parçası olduğunu gösteriyor.

Antropoloji Bölümü profesörü Begun, “Bulgularımız ayrıca, homininlerin yalnızca Batı ve Orta Avrupa’da evrimleşmediğini, muhtemelen değişen ortamlar ve azalan ormanların bir sonucu olarak, orada evrimleşerek ve sonunda Afrika’ya yayılmadan önce beş milyon yıldan fazla bir süre boyunca Doğu Akdeniz’e yayıldığını gösteriyor.” diyor.

Begun, “Anadoluvius’un ait olduğu bu yayılımın üyeleri şu anda sadece Avrupa ve Anadolu’da tespit edildi.” dedi.

Bu sonuçlar, 2015 yılında alanda ortaya çıkarılan, yüz yapısının çoğunu ve kafatasının ön kısmını içeren, önemli ölçüde iyi korunmuş kısmi bir kafatasının analizine dayanıyor.

Bulgular, Anadoluvius turkae’nin şempanze, bonobo, goril ve insanı ortaya çıkaran evrim ağacının bir dalı olduğunu ortaya koyuyor.

Daha önce, bilinen en eski insanların fosilleriyse Afrika'da bulunmuştu. Fakat ekip bu yeni fosilin, Afrikalı kuyruksuz maymunların ve insanların atalarının Afrika'dan önce Avrupa'da bulunduğuna dair kanıtlar sağladığına inanıyor.

Kaynak: Independent. Derleme: Aydınlık.

Sonraki Haber