İlk kadın jeoloğumuz Prof. Dr. Erdem

Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nde devam ettiğine yönelik tespiti ve 1952 yılında "Türkiye'nin Deprem Bölgeleri İzahlı Kataloğu"nun hazırlanmasındaki katkısıyla bu alanda bilim dünyasına ışık tuttu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın jeoloğu ve deprem uzmanı Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Denizi’nde devam ettiğine yönelik tespiti ve 1952 yılında “Türkiye’nin Deprem Bölgeleri İzahlı Kataloğu”nun hazırlanmasındaki katkısıyla bu alanda bilim dünyasına ışık tuttu.
İstanbul’da 1914’te dünyaya gelen ve Erenköy Kız Lisesini bitiren Erdem, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yurt dışına öğrenim için gönderilerek 1932’den itibaren Fransa Bordeaux Üniversitesinde doğa bilimleri alanında 5 yıl eğitim aldıktan sonra 1937’de İstanbul Üniversitesi Jeoloji Enstitüsünde asistan olarak akademik kariyerine başladı.

FAY HATTI KEŞFETTİ

Enstitüde yabancı akademisyenlerin kitaplarını Türkçeye çeviren ve tercümanlık yapan Erdem, 1939’da yaşanan Erzincan Depremi’nden sonra depremlerle ilgili çalışmalarına başlayarak ertesi yıl makale yayımladı. Erdem, 1942’de önemli bir çalışma yaparak Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İzmit’e kadar geldiğini, Marmara Denizi’nde devam ettiğini belirledi.

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi öncesinde milletvekilliği de yapan Erdem, İstanbul’da 30 Eylül 2006’da 92 yaşında vefat etti. Erdem’in cenazesi, eşinin memleketi Bilecik’teki şehir mezarlığına defnedildi.

Sonraki Haber