İlk sazan hasadı yapıldı

Üç tarafı denizlerle çevrili, farklı ekoloji bölgelere sahip olan ve bünyesinde çok önemli türleri barındıran ülkemizde, iç denizlerde de balık üretimi yapılıyor.

"Sürdürülebilir Su Ürünleri Avcılığı"na destek amacıyla Su Ürünleri Üretim İstasyonlarında yetiştirilen sazan yavrularının ilk hasadı alınmaya başladı.

İLK HASAT KONYA’YA GİDECEK

Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, yavru ve anaç balıkların barındığı 20 havuzun yer aldığı istasyonda, mayıs ayında anaç balıklardan sağım yapıldıktan sonra yumurtadan çıkan yavru balıklar, havuzlara alınarak gelişimleri sağlandı. İstasyondaki teknik personel, havuzlarda ağ gerilerek bir bölgeye toplanan sazan yavrularını kepçeyle aldı.

Hasada katılan Vali Süleyman Elban, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin'den bilgi alarak balıkların aktarma kovalarına koyulmasına eşlik etti. Vali Elban, üretilen balıkların farklı illere dağıtılıyor olmasının, göl ve göletlerde balık popülasyonunun devamlılığının sağlanması açısından önemli olduğunu ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Tekin de istasyonda geçen yıl üretilen 8 milyon yavru balığın 6 milyonunun Adana, Mersin, Osmaniye, Konya, Hatay, Gaziantep ve Mardin'e gönderildiğini, 2 milyonunun da kışlatılmak üzere havuzlarda bırakıldığını belirtti. Bu yıl 10 milyon yavru balığın dağıtımını planladıklarını kaydeden Tekin, bunların Adana'nın yanı sıra Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Hatay, Aksaray, Karaman, Niğde'ye gönderileceğini ifade etti.

Tekin, ilk hasadı yapılan 2,5 milyon balığın Konya'ya sevk edileceğini kaydetti.​​​​​​​

ÇALIŞMALAR GEÇEN YIL BAŞLADI

Geçen yıl Ağustos ayında da Elazığ'da Keban Baraj Gölü'ne 400 bin sazan yavrusu bırakılmış, ayrıca balıklandırma programı kapsamında baraj ve göllere bırakılmak üzere 18 kente 12 milyon yavru sazan balığı gönderilmişti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, geçen yılki çalışmalara ilişkin olarak şu bilgileri vermişti: Su ürünleri üretim tesislerinde ürettiğimiz bu balıkları 73 ilde 900 kaynağa bırakarak bunların hayatını devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu kaynaklar gerçekten dün de önemliydi bugün de önemli ve gelecekte de önemini muhafaza edecektir."

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü de DSİ’ye teşekkür ederek şu açıklamayı yapmıştı: “Bizler sadece yetiştiricilik değil, aynı zamanda sahip olduğumuz bu su kaynaklarında 17 tane aktif kooperatif marifetiyle 110 tane tekne ile yıllık yaklaşık 500 ton civarında sazan balığı avlamak suretiyle yine iç piyasaya sürüyoruz. Bu avcılık yoluyla yapılan balıkçılığı geliştirmek ve buradaki kazancı arttırmaya yönelik daha önceden uzun yıllardır DSİ uhdesinde yürütülen bu yavru balık üretim tesisleri geçen yıl itibariyle bakanlığımızın protokolüyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne devri yapıldı. Bu süre zarfında bugüne kadar bu üretimi gerçekleştiren DSİ teşkilatına teşekkür ediyorum. Bu yıl ilk başladığımız üretimde bakanlığımızın bize hedef olarak koyduğu 10 milyon yavrunun üzerinde üretim yaparak 12 milyon üretimi gerçekleştirdik. 400 bin yavruyu Keban sularıyla buluşturduk. Akabinde 18 kente de bu üretim tesislerinde üretilmiş olan yavru sazanları, o illerdeki baraj ve göletlere aktarmak kaydıyla nakillerini gerçekleştireceğiz.“

Sonraki Haber